<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Novemberben a fogyasztói árak 5,2 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk az átlagnál jobban drágultak, míg a tartós fogyasztási cikkekért kevesebbet kellett fizetni, mint egy éve. A ruházkodási cikkek árai csak kis mértékben emelkedtek.

1 hónap alatt – októberhez viszonyítva – a fogyasztói árak 0,1 százalékkal csökkentek. Ezen belül az élelmiszerek 0,7 százalékkal drágultak. Árnövekedés következett be a sertészsiradék (3,2 százalék), a sajt (2,7 százalék), a szalámi, szárazkolbász, sonka (2,6 százalék), a párizsi, kolbász (2,4 százalék) és a tojás (1,4 százalék) esetében.

Korábban londoni elemzők is meredeken csökkenő novemberi magyar inflációt vártak. A végleges adat a legoptimistább előrejelzésekkel találkozott. Részletek>>>

Árcsökkenés volt a kávé (3 százalék) és a csokoládé, kakaó (1,4 százalék) esetében. A főcsoportok közül a szeszes italok, dohányáruk drágultak a legnagyobb mértékben, 0,8 százalékkal. Szintén áremelkedés következett be a ruházkodási cikkek körében is (0,5 százalék), meghatározóan a szezonváltás következtében. A háztartási energia ára lényegében nem változott (0,1 százalék). Az átlagnál nagyobb mértékben csökkentek az egyéb cikkek árai (1,6 százalék), ezen belül a járműüzemanyagokért 4,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A szolgáltatások esetében az átlaggal megegyező mértékű árcsökkenés következett be novemberben.

12 hónap alatt, 2011. novemberhez viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 7,1 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt a tojás (34 százalék), a sertészsiradék (16,4 százalék), a sertéshús (13,5 százalék), az idényáras élelmiszerek (12,9 százalék), a liszt (12,6 százalék), a szalámi, szárazkolbász, sonka (11,3 százalék) és a csokoládé, kakaó (9,9 százalék) ára. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 15 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára. A háztartási energia átlag alatti 4,6 százalékos áremelkedésén belül a palackos gáz 11,8 százalékkal, a vezetékes gáz 4,2 százalékkal drágult.

A szolgáltatások esetében is átlag alatti, 4,3 százalékos volt az áremelkedés mértéke, ezen belül a szemétszállítás 8,1 százalékkal, a csatornadíj 5,2, a vízdíj 5 százalékkal drágult. Szintén átlag alatt, 3,2 százalékkal nőtt az egyéb cikkek ára, ezen belül a járműüzemanyagok 1,7 százalékkal drágultak. A ruházkodási cikkek esetében kisebb mértékű drágulás volt megfigyelhető (1,5 százalék), míg a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, 2011. novemberhez képest.

Az EU 27 tagországában októberben a fogyasztói árak – az előzetes harmonizált adatok szerint – átlagosan 2,6 százalékkal voltak magasabbak, mint 2011. októberben. A legkisebb áremelkedést Görögországban (0,9 százalék) és Svédországban (1,2 százalék), a legnagyobbat Magyarországon (6 százalék), valamint Romániában (5 százalék) mérték.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ördögi körbe került volna Irán?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 19:53
Oroszország már dolgozik az európai uniós olajársapkára reagáló válaszával, Irán ördögi körbe zárta magát, az ENSZ-ben egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozását tervezik. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Putyin "árnyékflottát" gyűjtött az olajszankciók elleni harcra
Litván Dániel | 2022. december 5. 19:21
Ha a nyugati cégek nem szállítják az ársapkánál drágábban az orosz olajat, akkor majd megteszik ők maguk. De mivel? Titokban összevásárolt tankhajókkal.
Makro / Külgazdaság Betörtek a tüntetők a mongol kormányzat épületébe
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:34
Tüntetők törtek be hétfőn a mongóliai kormányzat épületébe és felgyújtották az ulánbátori főtéren álló fenyőt. Az akció résztvevői a főtérre vezető utakat is megkísérelték eltorlaszolni.
Makro / Külgazdaság Ritka kivétel: Oroszország nekik kedvezményt ad
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 17:35
Oroszország a jövőben kedvezményes áron fog olajat szállítani Pakisztánnak - közölte hétfőn a pakisztáni energiaügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Elstartolt Nicolas Sarkozy volt francia elnök fellebbviteli pere
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:55
Hétfőn megkezdődődött a párizsi fellebbviteli bíróságon a befolyással való üzérkedéssel és korrupcióval gyanúsított Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök pere.
Makro / Külgazdaság Felszámolná a Lordok Házát a brit Munkáspárt
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:26
Kormányra kerülése esetén a Munkáspárt felszámolja a brit parlament felsőházát, a Lordok Házát mint nem választott kamarát - jelentette be hétfőn a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.
Makro / Külgazdaság Újságírók perelik be a Pegazus gyártóját
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 15:59
Igaz, nem Magyarországon, hanem Amerikában. 
Makro / Külgazdaság Az elnök és családja 30 éve zsebre tette az országot
Káncz Csaba | 2022. december 5. 15:38
Ramon elnök három évtizede uralja kemény kézzel a geopolitikai törésvonalon fekvő közép-ázsiai országot. Fia a főváros polgármestere, lánya vezeti az elnöki adminisztrációt, egy veje a jegybank helyettes vezetője, és egy sógor irányítja az ország legnagyobb bankját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mit hoz a jövő év az orosz-ukrán háborúban? Káncz Csabát kérdezzük a Klasszis Klubban
Wéber Balázs | 2022. december 5. 15:07
A II. világháború óta nem látott biztonsági válságot okoz Európában a több mint kilenc hónapja zajló orosz-ukrán háború. De mire számíthatunk jövőre?  
Makro / Külgazdaság A nap képe: teleragasztották Pintér Sándor minisztériumának vécéjét
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 14:36
Ismeretlen tettesek árulkodó matricákkal ragasztották tele a Belügyminisztérium toalettjét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG