5p

Földbe áll a magyar gazdaság? Okozhat földrengést az amerikai elnökválasztás? Mire lesz elég a kormány akcióterve?
Online Klasszis Klub élőben Pogátsa Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a közgazdász-szociológustól!

2024. október 31. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Persze, ami rossz a központi alrendszernek, az jó az önkormányzatoknak.

Az államháztartás központi alrendszerének 2013. július havi hiánya 129,5 milliárd forintra teljesült. Ezen belül a központi költségvetés 179,1 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok 5,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig közel 44 milliárd forintos szufficittel zártak.

Az államháztartás központi alrendszerének 2013. július végi hiánya így 851,2 milliárd forintra teljesült. 2012-ben az államháztartás központi alrendszerének I-VII. havi hiánya 437,5 milliárd forintot tett ki.

A 2012. és a 2013. év költségvetésének teljesülése tekintetében fel kell hívni a figyelmet arra, hogy az egyes adónemeket érintő változások következtében (néhány adónemből származó bevételi előirányzat csökkent, bizonyos adónemek megszűntek, illetve módosultak, másrészt új adónemek kerültek bevezetésre) a két időszak összehasonlítása mindezen tényezők torzító hatásának kiszűrése nélkül nem lehetséges.

Ezenkívül a szervezeti változások következtében a költségvetési szervek bevételeinek és kiadásainak idei évi alakulásában kiemelt szerepet játszanak a 2012. május 1-jétől, valamint a 2013. január 1-jétől átvett önkormányzati intézmények, továbbá április 1-jétől a volt nonprofit egészségügyi gazdasági társaságok kiadásai.

Bevételek

A központi költségvetés július végi bevételei az előző év azonos időszakához képest közel 275 milliárd forinttal nagyobb összegben alakultak. A magasabb teljesülés hátterében egyrészt egyes adóbevételek   a személyi jövedelemadó, a regisztrációs adó, valamint az illetékbevételek   előző évet meghaladó befizetései, valamint az idén bevezetett új adónemekből befolyt bevételek, másrészt pedig a központi költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok magasabb összegű bevételei állnak. Emellett nagyobb összegben alakultak az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések és az egyéb bevételek is.

Kiadások

A központi költségvetés július végi kiadásai mintegy 826 milliárd forinttal magasabb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos időszakában, mely elsősorban a költségvetési szervek és szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásainak   az intézményi struktúraváltással összefüggő  idei nagyobb összegű teljesülésével függ össze. (A 2013. évben már központi kiadásként jelentkeznek az átvett egészségügyi, szociális és egyéb intézmények kiadásai, valamint a köznevelésben a pedagógusok illetménye.) Ezenkívül meghaladták az előző évi kifizetéseket az egyedi és normatív támogatások, a közszolgálati műsorszolgáltatás támogatása, lakásépítési támogatások, a kezességérvényesítések, az egyéb kiadások és az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások is.

Kamategyenleg

A kamatkiadások 2013. július végén 715,6 milliárd forintot tettek ki, 40,4 milliárd forinttal kevesebbet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 70,9 milliárd forintos szintet értek el, 7,1 milliárd forinttal kevesebbet az előző évinél. A nettó kamatkiadás (644,8 milliárd forint) így összességében 33,3 milliárd forinttal kedvezőbb az előző év azonos időszakához képest.

TB Alapok

A társadalombiztosítási alapok 2013. július végi 180,0 milliárd forintos szufficitje a Nyugdíjbiztosítási Alap mintegy 121,6 milliárd forintos, valamint az Egészségbiztosítási Alap 58,4 milliárd forintos többletéből tevődik össze. 2012. július végén az Alapok együttes többlete 19,0 milliárd forintot tett ki. A különbség elsősorban bevételi oldalon jelentkezett, az előző évinél magasabb összegben teljesültek többek között a Nyugdíjbiztosítási Alap szociális hozzájárulási adó- és járulékbevételei, az egészségügyi hozzájárulások, valamint az Egészségbiztosítási Alap költségvetési támogatásai, térítései is. Ez utóbbi jogcím 2013-tól már a munkahelyvédelmi akciótervvel összefüggő hozzájárulásokat is tartalmazza.

Elkülönített állami pénzalapok

Az elkülönített állami pénzalapok július végi 62,1 milliárd forintos többlete az előző év azonos időszakához képest kedvezőtlenebb lett. Az alapok összes bevételei 17,6 milliárd forinttal alacsonyabban, kiadásai pedig 6,3 milliárd forinttal magasabban teljesültek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A bevételek közül a Nemzeti Foglalkoztatási Alap szakképzési hozzájárulás bevételéből folyt be kevesebb, ezenfelül az Alap a szociális hozzájárulási adóból az idén már nem részesül. A kiadások közül elsősorban a Nemzeti Foglalkoztatási Alap Start-munkaprogram teljesítése - az előirányzatnak megfelelően - alakult magasabb összegben. Továbbá a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap és a Nemzeti Kulturális Alap idei kiadása is nagyobb összegben teljesült.

Az NGM idén július 22-én, hétfőn közölte az államháztartás első félévi adatait. A végleges adatok szerint az államháztartás központi alrendszerének hiánya júniusban 162,3 milliárd forint volt, az első hat hónapban a deficit 721,7 milliárd forintot tett ki, ami az éves előirányzat 82,0 százaléka.

 

Ez az arány ugyan elsőre kissé ijesztőnek tűnik, ám valójában sokkal inkább félrevezető. Mivel a hiány időarányos alakulásából nem derül ki, hogy mekkora a költségvetés mozgástere, ezért érdemes a főbb bevételi és kiadási tételek alakulásán keresztül bemutatni, hogy a megkezdett költekezés ellenére hogyan sikerült tovább javítani az államháztartás pozícióját.

 

Akár kétszázmilliárd forint pluszpénz is lehet még az idei költségvetésben, ha kedvezően alakulnak a gazdasági folyamatok. A pedagógus-béremelés költségeit bőven ellensúlyozza az újabb adóemelés, emellett nagy könnyebbséget jelent az államháztartás számára a telekom-per lezárása is. Legutóbbi elemzésünk az államháztartásról >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Miért lett drágább a lakás Kolozsváron, mint Bukarestben?
Bózsó Péter | 2024. október 21. 19:42
A kolozsvári ingatlan egész Románia viszonyítási pontja lett, nem feltétlenül pozitív értelemben. Sokan "indokolatlanul magasnak" tartják az árakat.
Makro / Külgazdaság Mit forgatnak a fejükben Matolcsy Györgyék?
Privátbankár.hu | 2024. október 21. 15:29
Erről is beszélt a Trend FM hétfő délelőtti műsorában főszerkesztőnk, Csabai Károly. Annak apropóján, hogy kedden a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa kamatdöntő ülést tart. Hogy változhat-e a most 6,5 százalékos jegybanki alapkamat, az is kiderül az adásból, amelyet - ha netán lemaradt volna róla - most visszahallgathat.
Makro / Külgazdaság Okozhat-e földrengést az amerikai elnökválasztás? Pogátsa Zoltán lesz a Klasszis Klub Live vendége
Privátbankár.hu | 2024. október 21. 13:58
A közgazdásszal, szociológussal, a Soproni Egyetem docensével október 31-én, ezúttal kivételesen csütörtökön 15:30 órakor beszélgetünk. Terveink szerint nemcsak a magyar gazdaság ügyes-bajos dolgairól, kitérve a lehetséges gyógymódokra, hanem szűkebb pátriánkon túlra is kitekintünk és – márcsak az esemény közelsége miatt – azt is átbeszéljük, mi lehet az egész világra kiható következménye az amerikai elnökválasztásnak. A szokás szerint élőben zajló stúdióbeszélgetésre ingyenesen lehet regisztrálni, majd azt online követni és kérdéseket feltenni.
Makro / Külgazdaság Durván elszámolta magát a kormány?
Privátbankár.hu | 2024. október 21. 11:11
Két és fél hónap alatt kellene több mint másfélszer annyi állami beruházásnak megvalósulnia, mint amennyire sor került az utóbbi fél évben.
Makro / Külgazdaság Kapaszkodjon: olcsóbb lesz a tankolás
Privátbankár.hu | 2024. október 21. 10:56
Nem vicc.
Makro / Külgazdaság Ezt is átvesszük keletről? A kínai jegybank tőzsdei akcióban
Privátbankár.hu | 2024. október 21. 10:34
A központi bank olcsó kölcsönt ad tőzsdei társaságok sajátrészvény vásárlásaihoz.
Makro / Külgazdaság 1200 milliárd forintot kaptak a nagy cégek 2010 óta az Orbán-kormányoktól
Privátbankár.hu | 2024. október 21. 09:12
A legtöbb támogatást, összesen 181,9 milliárd forint értékben az akkumulátor és szárazelem gyártására osztották ki.
Makro / Külgazdaság Rossz nézni a magyar AROPE-mutatót
Privátbankár.hu | 2024. október 20. 09:31
Magyarországon a lakosság majdnem ötöde van kitéve a szegénység vagy a társadalmi kierekesztettség kockázatának. Ennél pedig vannak rosszabb eredmények is az országon belül. 
Makro / Külgazdaság Közel a nettó 450 ezres átlagbér? Fontos adatok jönnek a jövő héten
Privátbankár.hu | 2024. október 20. 08:29
A jövő héten kamatdöntő ülést tart a jegybank, a Pénzügyminisztérium (PM) részletes tájékoztatót ad az államháztartás központi alrendszerének szeptember végi helyzetéről, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pedig egyebek mellett az augusztusi kereseti adatokat teszi közzé.
Makro / Külgazdaság Megkapta a főváros az Egészséges Budapest Programra megígért 50 milliárd forintot? Ezt is megválaszolta Kiss Ambrus (videó)
Dobos Zoltán | 2024. október 19. 17:29
A Klasszis Média által működtetett lapcsoportunk Klasszis Klub Live-jának vendége volt Kiss Ambrus, a Fővárosi Önkormányzat főigazgatója, korábbi általános főpolgármester-helyettes, akivel beszélgettünk a Fővárosi Közgyűlésben fennálló helyzetről, Budapest költségvetéséről, a fővárost extra módon terhelő különféle adókról is. Megérdeklődtük, hogy áll a kormányzat tartozása a Lánchíd és a trolibusz-beszerzések összesen 17 milliárd forintra rúgó összegével. Megkérdeztük őt a BKK helyzetéről, a lakhatási válságra adott válaszról, az AirBnb-ről alkotott véleményéről és az atlétikai világbajnoksághoz adott hozzájárulásért, az Egészséges Budapest Program keretében megígért 50 milliárd forint sorsáról is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG