4p
Törökország nem tartóztatja fel többé a Szíriából Európába igyekvő menedékkérőket. Helyszíni jelentések szerint a bejelentés után több százan indultak meg a török partvidék felé, hogy átkeljenek Görögországba. Sőt, a török hatóságok busszal szállítják a menekülteket az EU-val közös határra. Erdogan már régóta fenyegetőzik azzal, hogy Európára ereszti a migránsokat. A szíriai harcok eszkalálódásával beváltani látszik fenyegetését.
Szíriai férfi az Isztambulból Edirnében tartó buszon a mai napon. EPA/ERDEM SAHIN

Azonnali hatállyal úgy döntöttünk: nem gátoljuk meg a Szíriából érkező migránsokat abban, hogy elérjék Európát szárazföldön vagy tengeren. Mostantól minden menekült, köztük a szíriaiak is szabadon mehetnek tovább az Európai Unióba

nyilatkozta egy török tisztviselő tegnap a Reutersnek. Tájékoztatása szerint már utasították is a török rendőrséget és határőrséget, hogy hagyják el őrhelyeiket az érintett területeken.

Lebombázott törökök

A bejelentés közvetlen előzménye az volt, hogy a szíriai ellenzék által uralt észak-nyugat-szíriai tartományban, Idlibben meghalt 33 török katona a szíriai kormányerők légicsapásában. Ezzel több mint duplájára nőtt a februárban életüket vesztett török katonák száma a térségben.

A Reuters szerint a mostani támadás növelte annak valószínűségét, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök átfogó katonai akciót indít a szíriai kormányerők ellen. Utóbbiak célja, hogy visszafoglalják Idlibet a lázadóktól és a dzsihadista csoportoktól.

A szíriai konfliktusban Oroszország a kormányerőket, Törökország pedig az ellenzéki-lázadó erőket támogatja.

Megindultak a menekültek

A kvázi határnyitásnak azonnal meg is lett a hatása: a Hürriyet török napilap arról számolt be, hogy több száz menedékkérő érkezik a török-bolgár, valamint a török-görög határnál fekvő településekre.

Migránsok, köztük nők és gyerekek, tartanak a határfalvak felé az ország nyugati tartományaiban, Edirnében és Canakkalében, hogy elérjék Görögországot

– írja a lap, amely szerint a „menet” éjjel indult, reggelre pedig felduzzadt. Menedékkérők indultak az Égei-tenger parti települések felé is, hogy átkeljenek a görög szigetekre.

A török Demirören hírügynökség az egyik csoportról azt írta, hogy szíriai, iráni, iraki, pakisztáni és marokkói állampolgárságú emberek alkotják.

Buszokkal a határhoz

Az osztrák Die Presse helyszíni tudósítása szerint a török hatóságok még segítenek is a menedékkérőknek eljutni a határhoz. Egy Isztambulból kivezető út mentén például több busz is várakozott, hogy az onnan három órára lévő határmenti település, Edirne térségébe szállítson több száz menekültet.

Hallottunk a buszokról, amelyek meg is érkeztek

– idézte a lap Anast, az aleppói orvostanhallgatót, aki feleségével és két kisgyermekével szállt be az egyik járműbe. Az út személyenként száz dollárba kerül.

Feltartóztatták a migránsokat – eddig

Mint arról korábban beszámoltunk, a balkáni útvonalon (Törökországon) keresztül Európába érkező migránsok száma 2016 óta jelentősen csökkent. Ez – a nyugat-balkáni államok határzára mellett – nagyrészt az EU és Törökország közötti egyezménynek volt köszönhető.

Az egyezség kimondta, hogy az EU minden, Görögországba érkező illegális migránst (akik nem adnak be menedékkérelmet, vagy kérelmüket visszautasítják) visszaküldhet Törökországba. Ugyanakkor vállalja, hogy minden visszatoloncolt szíriaiért cserébe befogad egy szíriai menekültet, valamint kezdetben hárommilliárd euróval támogatja a Törökországban élő szíriaiakat, és felgyorsítja a tárgyalásokat a törökök vízummentességéről.

Ankara cserében megígérte, hogy együttműködik a migránsok visszafogadásában és áttelepítésében, lépéseket tesz az embercsempészek ellen, és megakadályozza új migrációs útvonalak létrejöttét.

Újabb hullám jöhet

Ezt az egyezményt rúgta most fel a jelek szerint Erdogan. A török kormány egyébként rendszeresen azzal fenyegette Brüsszelt az elmúlt években, hogy felmondja a 2016-ban kötött megállapodást. Azt hangoztatták, hogy nem képesek több ember befogadására. (Törökországban jelenleg 3,7 millió szíriai menekült él – szerk.)

Az egyezmény felrúgása és a szíriai konfliktus eszkalálódása együttesen azt eredményezheti, hogy újabb menekülthullám indul Szíriából az EU irányába. Kérdés persze, hogy mennyire tartós intézkedés a határnyitás, és mennyiben csak nyomásgyakorlási eszköz, amely a reakciók függvényében bármikor módosulhat.

Ömer Celik, a kormányzó török Igazság és Fejlődés Pártjának szóvivője ma a CNN Türk hírtelevízió adásában mindenesetre megerősítette: Törökország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülőket. Szerinte menekültpolitikájuk ugyan nem változott, de a nyomás már nem tartható a török oldalon. Hozzátette: konkrét támogatást akarnak látni az Európai Uniótól.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG