5p
A Forbes ismét közzétette listáját a legfelkapottabb sportklubokról. Az élen a Dallas Cowboys amerikaifoci csapata áll, utána azonban már három európai focicsapat, a Manchester United, a Real Madrid és a Barcelona következik. Az (európai) futball évről évre nagyobb népszerűségnek örvend, a világbajnokságok rendszerint emberek milliárdjait ültetik képernyő elé, az ágazat pedig egyre kiugróbb bevételeket ér el.

Vasárnap véget ért a 2018-as futball világbajnokság, a döntőben a franciák 4-2-es győzelmet arattak a horvátokkal szemben. A végleges nézettségszámokat még mindig összesítik, de a 2010-es és a 2014-es vb nagyjából egymilliárd embert mozgatott meg, mint közönség, az egy hónapon keresztül tartó sportesemény pedig több mint 3 milliárd embert szegezett a képernyők elé.

A futballnak hihetetlen a népszerűsége, a statisztikák alapján pedig évről-évre egyre nagyobb az érdeklődés. A legnagyobb klubok ajándéktárgyak eladásával és szponzorációkon keresztül a világ minden pontjáról nagy bevételeket generálnak. A Forbes friss felmérésében listába szedte a legsikeresebb klubokat, a lista tetején pedig három európai csapat áll: a Manchester United, a Real Madrid és a Barcelona, ezen fociklubok becsült értéke ugyanis meghaladja a 4 milliárd dollárt.

Az NFL viszi a prímet

Globális összevetésben ugyanakkor eltörpülnek az európai csapatok az Egyesült Államok mellett: a Forbes listája alapján idén is a Dallas Cowboys amerikaifutball-csapat a világ legértékesebb sportklubja, értékét mintegy 4,8 milliárd dollárra becsülik, az amerikai csapat bevétele mintegy 840

Szórják a pénzt a magyarok – ők kaszálják a legnagyobbat a focivébén

A futball-világbajnokságot megelőző hetekben az Extreme Digital kétszer annyi tévét adott el egy átlagos időszakhoz képest, de az 55 colos tévék körében három-négyszeres volt a növekedés. Meglepő módon hasítanak az ultra-HD okostévék hasítanak, de népszerű a mobil és a tévé kapcsolatát biztosító Chromecast és a különböző hangprojektorok is. További részletek >>>

millió dollár. A 2017-ben még másodikként rangsorolt baseballcsapat, a New York Yankees ezúttal ötödik 4 milliárd dollárral. Az 50 egyesületet tartalmazó listán az amerikaifutball-liga (NFL) 32 együttese közül 29 szerepel. A maradék 21 helyet nyolc észak-amerikai kosárlabda-bajnokságban (NBA) érdekelt klub, továbbá hét európai futballegyesület és hat tengerentúli baseball-bajnokságban szereplő gárda foglalja el.

A KPMG májusi felmérésében listába szedte a 32 listavezető csapatot, ami alapján továbbra is a Manchester United a legértékesebb klub Európában, mintegy 3,25 milliárd euróval, ezzel elhúzva a Real Madrid és a Barcelona előtt. Számítások szerint a klub bevétele nyolc százalékkal növekedett negyedéves viszonylatban. A Liverpool a nyolcadik helyen végzett, a top tízből hatot BL csapatok töltik ki.

Egyre nagyobb a népszerűség

A felmérés a 32 klub pénzügyeit vizsgálta a közösségi médiában való megjelenéseik, az utóbbi három szezon működési költségei és az európai versenytársaikhoz mért helyezésük alapján. A klubokat nettó értékük alapján állították sorba – ez lényegében azt mutatja, milyen költséggel járnak a teljes egyesület felvásárlása. A vizsgált időszakban ezt a United vezeti, akik éves szinten 5 százalékos növekedési ütemet mutatnak, őket követi a két spanyol csapat. A lista negyedik helyén a Bayern München labdarúgócsapata áll (több mint 2,5 milliárd euró), őket követi a Manchester City 2,16 milliárd euróval.

Rengeteg pénzt költünk a vébé alatt - ezek a legmenőbb sportszerek

Komoly bevételnövekedésre számítanak a sportszer áruházak a vébé évében. Részletek >>>

Andrea Sartori, a KPMG sporttanácsadási csoport globális vezetője elmondta: annak ellenére, hogy az idei növekedési ütem elmaradt a tavalyi 14 százaléktól, a futball-piac továbbra is emelkedő pályán van. A teljes növekedést számos szempont befolyásolja, ennek egyike a teljes működési költségek 8 százalékos emelkedése volt.  A méregdrága átigazolások és a személyzeti költségek növekedése sem tudta megakadályozni a legjobb klubok felfutását, a számítások szerint ugyanis az adózás előtti bevételek 17-szer magasabbak lettek, mint egy évvel ezelőtt.

A KPMG számítási alapján a top tíz futballklub:

Manchester United 3,255 milliárd euró
Real Madrid 2,92 milliárd euró
Barcelona 2,78 milliárd euró
Bayern München
2,55 milliárd euró
Manchester City 2,16 milliárd euró
Arsenal 2,1 milliárd euró
Chelsea 1,76 milliárd euró
Liverpool 1,58 milliárd euró
Juventus 1,3 milliárd euró
Tottenham 1,29 milliárd euró

A szakember szerint ennek a jelentős növekedésnek az angol csapatok egyre jelentősebb befolyása az ágazatra, valamint a rangsorban szereplő közepes méretű klubok javuló pénzügyi stabilitás áll, amely szintén tükrözi az UEFA pénzügyi fair play szabályozás sikerességét.

Az évszázad üzlete: megvan, miért kell a Juventusnak a portugál szupersztár

Kedden robbant a hír, hogy a Real Madridtól a Juventushoz igazol Cristiano Ronaldo. A portugál médiasztár horribilis összegbe, 340 millió euróba kerül majd az olasz topklubnak. Megéri-e üzletileg ennyit áldozni egy 33 éves focistára? Hogyan hozhatja be az árát egy olyan spíler, aki már alighanem túl van a csúcson? További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG