BUX
35 210.60
+0.46%
+160.00
OTP
9 735.00
+0.15%
+15.00
MOL
2 000.00
+0.00%
+0.00
RICHTER
6 820.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
390.00
+1.56%
+6.00
 
2018. szeptember 21. 17:42

“Lojális koronahercegét” küldi Berlinbe Recep Tayyip Erdogan török elnök egy német lap szerint, hogy felkészüljön a kormányzásra. Ő ugyanis minden jel szerint az elnök kijelölt utódja, nem más, mint a saját veje. Tényleg lesz új szultáni dinasztia?

Berat Albayrak (fotó: saját Facebook-ja)

Berat Albayrak török pénzügyminiszter ma Berlinbe érkezett, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök szeptember végi látogatását előkészítse – tudósítottak német lapok. “Lojális koronahercegét” küldi Berlinbe egy német lap szerint az Ntv.de német portál szerint, hogy tanuljon, felkészüljön a kormányzásra, mert minden jel arra mutat, hogy ő lesz a kiválasztott utódja.

Ma még Erdogan elnök még látszólag hatalma teljében van, nemrég például kinevezte saját magát a török vagyonalap élére, amelynek vagyona 40 milliárd dollár körül van. (Ezt a puccskísérlet után hozták létre infrastrukturális programok és gazdaságfejlesztés céljából.) A török gazdaság megrendülése miatt ez azonban hosszú távon ez a hatalom már nem ilyen egyértelmű, egyszer ő is át kell adja a kormányzást.

A legutóbbi kormányátalakítás során a német lap szerint eltűntek a korábbi vezető gazdasági szakemberek, és csupa olyan személy került oda, akik leginkább egy dologban jók: hűségesek az elnökhöz. Közülük is kiemelkedik a 40 éves Berat Albayrak, aki egyben Erdogan veje és egy óriásvállalat, a Çalık Holding volt vezérigazgatója.

A csodagyerek

Albayrak ma német politikusokkal találkozik, majd a sajtó elé áll, ahol szabadon lehet kérdezni tőle. A német újságírók már nagyon készülnek, alig várják, hogy megszorongathassák a Törökországban bebörtönzött újságírók, a gazdasági válság, a feszült szíriai helyzet (Idlib) miatt.

Albayrak csodagyereknek tűnik, már 29 évesen az említett óriásvállalat vezérigazgatója volt. Esra Erdogant, feleségét még az USA-ban tanulmányai alatt ismerte meg, és már három unokával ajándékozta meg az elnököt. A személyes összefonódások lehettek a döntőek a kiválasztásánál, nem a szakmai kompetencia – írja a német lap.

A kamat ellenségei

Augusztusban Albayrak hosszasan győzködte a külföldi befektetőket arról, hogy a törökországi pénzügyi válság kezelhető, ami nem igazán sikerült. Ami viszont sikerülhetett, az Erdogan meggyőzése lojalitásáról, mert bár nagyon megizzadt a végére, nem mondott ellen apósának. Például abban a kérdésben, hogy a magas kamat magas inflációt okoz. (A közgazdászok ennek az ellenkezőjét tartják, a kamatot egyébként azóta mégis drasztikusan megemelték.)

100 éves évforduló

Hogy Albayrak valóban a török nép vezére lesz-e, azt az Ntv.de által megszólaltatott szakértők azért nem veszik biztosra. Van, aki szerint nincs meg benne a megfelelő potenciál. Más szerint pedig minden attól függ, milyen lesz majd a jövőben az országban a politikai helyzet.

Erdogan 2023-ig biztosan marad, ekkor ünneplik majd a török köztársaság 100. évfordulóját.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Szépen lassan nyílnak a cseh határok is
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 20:58
Csehország fokozatosan megnyitja a koronavírus-járvány miatt korábban lezárt államhatárait - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Óriási segélycsomagot kapnak az önkormányzatok - Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 19:49
A települések önkormányzatainak hirdetett támogatási csomagot az osztrák kormány; a pályázaton induló városok és falvak között egymilliárd eurót osztanak szét - jelentette be Sebastian Kurz kancellár, aki példátlan méretűnek nevezte a támogatási csomagot.
Makro / Külgazdaság A nap képe: mellbevágó címlap – nevet kaptak a névtelen áldozatok
Wéber Balázs | 2020. május 25. 18:21
Sokszor önkéntelenül is úgy beszélünk a koronavírus áldozatairól, mintha csak számsorok lennének egy statisztikában.
Makro / Külgazdaság Elárult az államtitkár néhány számot a gazdaságvédelmi akciótervről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 16:42
A gazdaságvédelmi akcióterv keretében péntektől lehet beadni a jelentkezést a high-tech és zöld magyar, a kkv-hatékonyságot növelő 50 milliárd forint keretösszegű pályázatra.
Makro / Külgazdaság Újabb nukleáris válság fenyeget - Kína a valódi célpont
Káncz Csaba | 2020. május 25. 13:53
A hadászati egyensúly architektúráját napjainkban már a teljes széthullás veszélye fenyegeti, ami a fegyverkezési verseny újabb fordulóját vetíti előre. Orosz szakértők szerint Washington kivonulása a hadászati megállapodásokból valójában Pekingnek szóló fenyegetés. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 2000 milliárd forint maradhat idén a hiteladósoknál
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 12:01
A lakosság 40 százaléka továbbra is törleszti a hitelét.
Makro / Külgazdaság Tovább száguldanak az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 10:00
A benzin literjéért átlagban 7, a gázolajéért 6 forinttal kell majd többet fizetni május 27-étől.
Makro / Külgazdaság Nyitnak a spanyol strandok, júliustól mehetnek a turisták is
Wéber Balázs | 2020. május 25. 09:07
Mától enyhül a karantén Madridban és Barcelonában is, országosan pedig kinyithatnak az első strandok. A spanyolok júliustól várják a külföldi turistákat. Görögország és Horvátország szintén szeretné megmenteni a nyári turistaszezont. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.    
Makro / Külgazdaság 500 közelébe nőtt az elhunytak száma - több mint 1700-an már meggyógyultak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:54
Öt idős, krónikus beteg hunyt el hétfőre - több mint 1700-an meggyógyultak, ismét kevesebb az aktív fertőzött.
Makro / Külgazdaság Pánik után: csak egy ágazatban látják még sötétebbnek a magyar gazdaság jövőjét
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:34
Májusban – vélhetően a kormányzat által bejelentett járványügyi lazítás hatására – szinte minden ágazati és a fogyasztói bizalmi index is egyharmadát ledolgozta áprilisi drámai zuhanásának, az iparban azonban még tovább erősödött a pesszimizmus.
hírlevél