TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Fehér Ház nyugtalan, hiszen a szaúdi újságíró államilag megrendelt brutális kivégzése átalakítja a Közel-Keletről kialakult nemzetközi képet. A szaúdi koronaherceg joggal érezhette, hogy szabad kezet kapott Trumptól mind a gátlástalan belföldi leszámolásokra, mind a véres külföldi intervenciókra. Káncz Csaba jegyzete.
Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságírót ábrázoló transzparensek a férfi eltűnéséről tartott sajtótájékoztatón Washingtonban 2018. október 10-én. Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután felkereste hazája isztambuli főkonzulátusát, mert szüksége volt szaúdi dokumentumokra, hogy házasságot köthessen. (Fotó: MTI/AP/Jacquelyn Martin)

Napok óta uralja a világ vezető lapjainak címoldalát a szaúdi újságíró eltűnése és alaposan feltételezhető horrorisztikus kivégzése. A média nyomására természetesen a politikának is reagálnia kell és ez különösen Trump elnököt hozza nehéz helyzetbe. A jelenlegi amerikai vezetőt ugyanis nem izgatják nemzetközi szerződések és intézmények, de nem érdeklik olyan nemzetközi biztonsági szervezetek sem, mint a NATO.

Melyik is a lator állam a térségben?

Viszont az USA–Izrael–Szaúd-Arábia tengely sorsát igenis szívén viseli, egyrészt a fegyvereladások volumene miatt, másrészt nem bújhat ki a környezetében kulcspozícióban lévő neokonzervatívok nyomása alól. Felelőtlen módon Trump kinevezése után saját veje, a teljesen tapasztalatlan 37 éves Kushner nyakába rakta a száz éve robajló Közel-Kelet megbékéltetésének ódiumát. Az izraeli miniszterelnökkel hosszú évek óta baráti kapcsolatokat Kushner többször el is utazott Közel-Keletre, de ezekről az utakról csak annyit tudunk, hogy a térség másik aranyifjújával, a forrófejű – és most világbotrány központjába került - szaúdi koronaherceggel gyakran hajnali négy óráig „tárgyaltak” (sic). Hasonlóan ködös Mike Pompeo külügyminiszter kapcsolata is a koronaherceggel, akinek fejedelmi sátrában már több tucat órát töltött el a sivatagban.

A Fehér Ház most rendkívül nyugtalan, hiszen a szaúdi újságíró államilag megrendelt brutális kivégzése átalakítja a Közel-Keletről kialakult nemzetközi képet. Szaúd-Arábia kerül a lator állam (rogue state) pozíciójába, míg Washington és Rijád vádjai alapjaiban kérdőjeleződnek meg, miszerint Irán lenne a terrorizmus fő térségbeli támogatója. Márpedig Trump ezt a narratívát rángatta elő, amikor a nemzetközi közösség és saját népének többségi véleményével szembemenve fölrúgta az iráni nukleáris programot (JCPA). A szaúdi állami terror ilyen szintű lelepleződése szintén aláássa Rijád 15 hónap óta tartó Katar elleni bojkottjának jogosságát.

Az újságíró eltűnése nemcsak a nemzetközi politikát rázta meg, hanem a befektetői közösséget is. A milliárdos Sir Richard Branson máris bejelentette, hogy felfüggeszti a tervezett közös projektjeit a sivatagi királysággal. A New York Times, a Bloomberg és a Financial Times is már közölte, hogy nem vesz részt azon nagyszabású befektetői konferencián, amelyet a koronaherceg október végére tervezett. Ez komoly csapás Rijádra, hiszen csupán tavaly 16 amerikai cég mintegy 100 millió dollárt fektetett be az országba.

Hasogdzsi a nagypolitika sakktábláján

Káncz Csaba

Végezetül pár szót a kivégzett újságíróról, akiről egyre több részlet kerül napvilágra.  Nos, Dzsamál Hasogdzsi a jelek szerint újságírói fedésben szolgálatot teljesítő szaúdi titkosszolgálati ügynök volt és ezen kettős minőségben szolgált korábban olyan forró térségekben, mint a szovjet megszállás alatt Afganisztán, aztán pedig Algériában, Szudánban és Kuvaitban. Ezen időszak alatt mindvégig szoros kapcsolatot ápolt politikai mentorával, Turki al-Fejszál herceggel, aki Washingtonban és Londonban töltött be nagyköveti posztokat és aztán 24 éven keresztül (!) a szaúdi titkosszolgálat vezetője lett.

Mohamed bin Szalmán (MBS), a forrófejű szaúdi koronaherceg felemelkedésével és Trump hatalomra kerülésével azonban al-Fejszál herceg és támogatottjának mérsékelt vonala háttérbe szorult. MBS joggal érezhette úgy, hogy szabad kezet kapott a Fehér Ház új urától mind a belföldi leszámolásokra, mind a külföldi intervenciókra Jementől Katarig. Az elmúlt években Hasogdszi számos ismerősét már letartóztatták és meggyilkolták Rijádban.

Hasogdzsi szörnyű halála tehát messze nem csupán egy ember elszigetelt tragédiája, hanem végzete sokkal inkább Trump neokonzervatívjai és MBS tágabb politikai kapcsolatrendszerében értelmezhető.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél