4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Fehér Ház nyugtalan, hiszen a szaúdi újságíró államilag megrendelt brutális kivégzése átalakítja a Közel-Keletről kialakult nemzetközi képet. A szaúdi koronaherceg joggal érezhette, hogy szabad kezet kapott Trumptól mind a gátlástalan belföldi leszámolásokra, mind a véres külföldi intervenciókra. Káncz Csaba jegyzete.
Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságírót ábrázoló transzparensek a férfi eltűnéséről tartott sajtótájékoztatón Washingtonban 2018. október 10-én. Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután felkereste hazája isztambuli főkonzulátusát, mert szüksége volt szaúdi dokumentumokra, hogy házasságot köthessen. (Fotó: MTI/AP/Jacquelyn Martin)

Napok óta uralja a világ vezető lapjainak címoldalát a szaúdi újságíró eltűnése és alaposan feltételezhető horrorisztikus kivégzése. A média nyomására természetesen a politikának is reagálnia kell és ez különösen Trump elnököt hozza nehéz helyzetbe. A jelenlegi amerikai vezetőt ugyanis nem izgatják nemzetközi szerződések és intézmények, de nem érdeklik olyan nemzetközi biztonsági szervezetek sem, mint a NATO.

Melyik is a lator állam a térségben?

Viszont az USA–Izrael–Szaúd-Arábia tengely sorsát igenis szívén viseli, egyrészt a fegyvereladások volumene miatt, másrészt nem bújhat ki a környezetében kulcspozícióban lévő neokonzervatívok nyomása alól. Felelőtlen módon Trump kinevezése után saját veje, a teljesen tapasztalatlan 37 éves Kushner nyakába rakta a száz éve robajló Közel-Kelet megbékéltetésének ódiumát. Az izraeli miniszterelnökkel hosszú évek óta baráti kapcsolatokat Kushner többször el is utazott Közel-Keletre, de ezekről az utakról csak annyit tudunk, hogy a térség másik aranyifjújával, a forrófejű – és most világbotrány központjába került - szaúdi koronaherceggel gyakran hajnali négy óráig „tárgyaltak” (sic). Hasonlóan ködös Mike Pompeo külügyminiszter kapcsolata is a koronaherceggel, akinek fejedelmi sátrában már több tucat órát töltött el a sivatagban.

A Fehér Ház most rendkívül nyugtalan, hiszen a szaúdi újságíró államilag megrendelt brutális kivégzése átalakítja a Közel-Keletről kialakult nemzetközi képet. Szaúd-Arábia kerül a lator állam (rogue state) pozíciójába, míg Washington és Rijád vádjai alapjaiban kérdőjeleződnek meg, miszerint Irán lenne a terrorizmus fő térségbeli támogatója. Márpedig Trump ezt a narratívát rángatta elő, amikor a nemzetközi közösség és saját népének többségi véleményével szembemenve fölrúgta az iráni nukleáris programot (JCPA). A szaúdi állami terror ilyen szintű lelepleződése szintén aláássa Rijád 15 hónap óta tartó Katar elleni bojkottjának jogosságát.

Az újságíró eltűnése nemcsak a nemzetközi politikát rázta meg, hanem a befektetői közösséget is. A milliárdos Sir Richard Branson máris bejelentette, hogy felfüggeszti a tervezett közös projektjeit a sivatagi királysággal. A New York Times, a Bloomberg és a Financial Times is már közölte, hogy nem vesz részt azon nagyszabású befektetői konferencián, amelyet a koronaherceg október végére tervezett. Ez komoly csapás Rijádra, hiszen csupán tavaly 16 amerikai cég mintegy 100 millió dollárt fektetett be az országba.

Hasogdzsi a nagypolitika sakktábláján

Káncz Csaba

Végezetül pár szót a kivégzett újságíróról, akiről egyre több részlet kerül napvilágra.  Nos, Dzsamál Hasogdzsi a jelek szerint újságírói fedésben szolgálatot teljesítő szaúdi titkosszolgálati ügynök volt és ezen kettős minőségben szolgált korábban olyan forró térségekben, mint a szovjet megszállás alatt Afganisztán, aztán pedig Algériában, Szudánban és Kuvaitban. Ezen időszak alatt mindvégig szoros kapcsolatot ápolt politikai mentorával, Turki al-Fejszál herceggel, aki Washingtonban és Londonban töltött be nagyköveti posztokat és aztán 24 éven keresztül (!) a szaúdi titkosszolgálat vezetője lett.

Mohamed bin Szalmán (MBS), a forrófejű szaúdi koronaherceg felemelkedésével és Trump hatalomra kerülésével azonban al-Fejszál herceg és támogatottjának mérsékelt vonala háttérbe szorult. MBS joggal érezhette úgy, hogy szabad kezet kapott a Fehér Ház új urától mind a belföldi leszámolásokra, mind a külföldi intervenciókra Jementől Katarig. Az elmúlt években Hasogdszi számos ismerősét már letartóztatták és meggyilkolták Rijádban.

Hasogdzsi szörnyű halála tehát messze nem csupán egy ember elszigetelt tragédiája, hanem végzete sokkal inkább Trump neokonzervatívjai és MBS tágabb politikai kapcsolatrendszerében értelmezhető.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG