3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A modern világban páratlan bűntett elkövetésével egy 15 fős osztagot vádolnak, amelynek tagjai között kriminalisztikai szakértő is volt. Rijád egyre nagyobb erőforrásokkal és egyre brutálisabb eszközökkel próbálja elhallgattatni az egyre növekvő számú szaúdi emigráns közösséget.
Hivatalnokok és egy török rendőr a szaúdi konzulátus előtt Isztambulban. (EPA/SEDAT SUNA)

A török sajtó tegnap nyilvánosságra hozta azon 15 fős szaúdi halálosztag tagjainak nevét és fényképét, amely a török elhárítás alapos gyanúja szerint szerint megölte és feldarabolta Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságírót Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán.

A kommandóban megtalálhatjuk a különleges erők tisztjeit, hírszerzőket és egy kriminalisztikai szakértőt is. A Washington Post értesülése szerint az amerikai hírszerzés a lehallgatott telefonbeszélgetések alapján előzetesen értesült a tervezett merényletről, de nem értesítette Ankarát.

Halál a kritikusokra

Az 59 éves Hasogdzsi tavaly hagyta el Szaúd-Arábiát, és azóta az Egyesült Államokban élt, a Washington Post külső munkatársaként dolgozott. Múlt kedden azért kereste fel az isztambuli szaúdi konzulátust, mert szüksége volt szaúdi dokumentumokra, hogy házasságot köthessen török menyasszonyával. Ő az épületnél várta, de hiába.

Hasogdzsi az elmúlt időszakban több cikkében is bírálta az arab királyság fellépését a másként gondolkodókkal szemben, a szaúdi intervenciót Jemenben, és hazája Katar és Kanada elleni megnyilvánulásait is.

A New York Timesnak egy magasrangú török hivatalnok elmondta, hogy Ankara szerint a kivégzést a szúdi királyi udvar legmagasabb köreiben rendelhették meg. A török politikai vezetés most elképesztően dühös, hogy Rijád Törökországot választotta színhelyéül ennek a modern világban páratlanul brutális bűntett elkövetésének.

Koronaherceg a világbotrány epicentrumában

De mi lehet az oka, hogy a 32 éves Mohamed bin Szalmán (MBS), a forrófejű szaúdi koronaherceg – akinek számos bukott katonai beavatkozás szárad már a lelkén -, és aki dollár milliárdokat költött ez elmúlt időszakban Rijád nemzetközi imázsának javítására, most egy politikai világbotrányt kockáztasson egy újságíró kedvéért?

Nos, bár MBS egy új, pozitív szaúdi imázst akart felépíteni külföldön, belföldön egyre keményebben nyomta el a vélemény-szabadságot. Ez hozzájárult ahhoz, hogy míg az USA 2014-ben még csak 33 szaúdinak adott menedékjogot, addig ez a szám 2016-ban már 47 főre ugrott.

Rijád erre a folyamatra úgy reagált, hogy egyre nagyobb erőforrásokkal próbálta elhallgattatni az egyre növekvő számú emigráns közösséget. Ez az elmúlt hetekben Kanada vonatkozásában vált nyilvánvalóvá, amellyel augusztusban súlyos diplomáciai csetepatéba keveredett és ahonnan hazarendelte a szaúdi diákokat. Igen ám, de a friss adatok szerint legalább 20 szaúdi diák inkább politikai menedékjogért folyamodott Ottawában.

A szaúdi közállapotokat jól jellemzi, hogy a titkosszolgálat elkezdte zaklatni a hazatérni nem kívánó diákokat. Amikor egyikük, Omar Abdulaziz nyíltan megtagadta a hazatérést az őt felkereső két szaúdi tisztnek, akkor Rijádban bosszúból letartóztatták két fivérét és számos barátját. Kiszivárgott információk szerint Rijád több ezer értelmiségit vett őrizetbe tavaly szeptember óta és csak azután engedte szabadon őket, miután aláírtak egy fogadalmat, hogy nem kommunikálnak a külvilággal a valós szaúdi állapotokról.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG