Hirdetés
Hirdetés

Megvan, miért csapott le a szaúdi titkosszolgálat halálosztaga Isztambulban

Káncz Csaba, 2018. október 11., 11:24

A modern világban páratlan bűntett elkövetésével egy 15 fős osztagot vádolnak, amelynek tagjai között kriminalisztikai szakértő is volt. Rijád egyre nagyobb erőforrásokkal és egyre brutálisabb eszközökkel próbálja elhallgattatni az egyre növekvő számú szaúdi emigráns közösséget.

Hivatalnokok és egy török rendőr a szaúdi konzulátus előtt Isztambulban. (EPA/SEDAT SUNA)
Hivatalnokok és egy török rendőr a szaúdi konzulátus előtt Isztambulban. (EPA/SEDAT SUNA)

A török sajtó tegnap nyilvánosságra hozta azon 15 fős szaúdi halálosztag tagjainak nevét és fényképét, amely a török elhárítás alapos gyanúja szerint szerint megölte és feldarabolta Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságírót Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán.

A kommandóban megtalálhatjuk a különleges erők tisztjeit, hírszerzőket és egy kriminalisztikai szakértőt is. A Washington Post értesülése szerint az amerikai hírszerzés a lehallgatott telefonbeszélgetések alapján előzetesen értesült a tervezett merényletről, de nem értesítette Ankarát.

Halál a kritikusokra

Az 59 éves Hasogdzsi tavaly hagyta el Szaúd-Arábiát, és azóta az Egyesült Államokban élt, a Washington Post külső munkatársaként dolgozott. Múlt kedden azért kereste fel az isztambuli szaúdi konzulátust, mert szüksége volt szaúdi dokumentumokra, hogy házasságot köthessen török menyasszonyával. Ő az épületnél várta, de hiába.

Hirdetés

Hasogdzsi az elmúlt időszakban több cikkében is bírálta az arab királyság fellépését a másként gondolkodókkal szemben, a szaúdi intervenciót Jemenben, és hazája Katar és Kanada elleni megnyilvánulásait is.

A New York Timesnak egy magasrangú török hivatalnok elmondta, hogy Ankara szerint a kivégzést a szúdi királyi udvar legmagasabb köreiben rendelhették meg. A török politikai vezetés most elképesztően dühös, hogy Rijád Törökországot választotta színhelyéül ennek a modern világban páratlanul brutális bűntett elkövetésének.

Koronaherceg a világbotrány epicentrumában

De mi lehet az oka, hogy a 32 éves Mohamed bin Szalmán (MBS), a forrófejű szaúdi koronaherceg – akinek számos bukott katonai beavatkozás szárad már a lelkén -, és aki dollár milliárdokat költött ez elmúlt időszakban Rijád nemzetközi imázsának javítására, most egy politikai világbotrányt kockáztasson egy újságíró kedvéért?

Nos, bár MBS egy új, pozitív szaúdi imázst akart felépíteni külföldön, belföldön egyre keményebben nyomta el a vélemény-szabadságot. Ez hozzájárult ahhoz, hogy míg az USA 2014-ben még csak 33 szaúdinak adott menedékjogot, addig ez a szám 2016-ban már 47 főre ugrott.

Rijád erre a folyamatra úgy reagált, hogy egyre nagyobb erőforrásokkal próbálta elhallgattatni az egyre növekvő számú emigráns közösséget. Ez az elmúlt hetekben Kanada vonatkozásában vált nyilvánvalóvá, amellyel augusztusban súlyos diplomáciai csetepatéba keveredett és ahonnan hazarendelte a szaúdi diákokat. Igen ám, de a friss adatok szerint legalább 20 szaúdi diák inkább politikai menedékjogért folyamodott Ottawában.

A szaúdi közállapotokat jól jellemzi, hogy a titkosszolgálat elkezdte zaklatni a hazatérni nem kívánó diákokat. Amikor egyikük, Omar Abdulaziz nyíltan megtagadta a hazatérést az őt felkereső két szaúdi tisztnek, akkor Rijádban bosszúból letartóztatták két fivérét és számos barátját. Kiszivárgott információk szerint Rijád több ezer értelmiségit vett őrizetbe tavaly szeptember óta és csak azután engedte szabadon őket, miután aláírtak egy fogadalmat, hogy nem kommunikálnak a külvilággal a valós szaúdi állapotokról.

Káncz Csaba jegyzete

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Összeomlottak az államkötvényhozamok

Összeomlottak az államkötvényhozamok

Váratlanul újra pánikszerű vétel bontakozott ki a fejlett európai országok államkötvényeinek piacán: az árak megemelkedtek, a hozamok nagyot zuhantak. A pánikot egy, a vártnál rosszabb eurózónás adat okozta, amelyik jobban megnézve nem is olyan rossz, de olyan méretű a pesszimizmus, hogy a bolhát is elefántnak látják.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?