Hirdetés
Hirdetés

Miért estek Kanada torkának a szaúdiak?

Káncz Csaba, 2018. augusztus 09., 08:03

A forrófejű szaúdi koronaherceg megpróbálja elterelni a figyelmet a belföldi feszültségekről és a regionális külpolitikai csődtömegről. Rijád abban bízik, hogy a Fehér Házban jó pontokat érhet el a kanadai kormány froclizásával, hiszen Trump maga is diplomáciai csatában áll Ottawával. Míg Kanada szövetségesei nem nagyon ugrottak Ottawa mellé támogató szavakkal, addig Oroszország, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek határozottan támogatásáról biztosította Rijádot.

Mohammad bin Szalman
Mohammad bin Szalman

Szaúd-Arábia hétfőn a belügyekbe való beavatkozás címén kiutasította Kanada rijádi nagykövetét, egyben visszahívta saját képviseletvezetőjét a kanadai fővárosból. A bejelentés azt követően történt, hogy előzőleg a rijádi kanadai nagykövetség a Twitter-oldalára feltett üzenetben azt írta, „nagyon aggódik az országban történt, az emberi jogi aktivistákat ért újabb őrizetbe vételi hullám miatt”. Felszólította egyben a helyi hatóságokat, hogy „azonnal engedjenek szabadon minden békés emberi jogi aktivistát”.

Teljes pályás letámadás

Hirdetés

Rijád azóta tovább eszkalálta a diplomáciai krízist, befagyasztva a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokat – egyben felfüggesztve kanadai gabonavásárlásait. A szaúdi jegybank és az állami nyugdíjalapok elkezdték felszámolni kanadai részvény- és kötvényállományukat. Rijád ezen kívül felfüggesztette a két ország közötti diákcsere-kapcsolatokat is, arra utasítva a 16 ezer Kanadában tanuló szaúdi diákot, hogy azonnal keressenek maguknak más országban lehetőséget a továbbtanulásra.

Feltűnő ebben a diplomáciai válságban, hogy míg Kanada szövetségesei nem nagyon ugrottak Ottawa mellé támogató szavakkal, addig Oroszország, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek határozottan támogatásáról biztosította Rijádot. Míg a bahreini külügyminisztérium szerint Kanada állításai “minden alapot nélkülöznek”, addig Moszkva „elutasítja azt a parancsoló hangnemet”, amellyel Kanada kommunikál Rijáddal. Trump és Trudeau kanadai miniszterelnök kapcsolata a júniusi G7 csúcs óta egyébként is padlón van, a Fehér Ház most tovább mélyítette a szakadékot azzal, hogy nem volt hajlandó kiállni kanadai szövetségese mellett.

El kell terelni a figyelmet a súlyosbodó problémákról

De miért esett neki Kanadának a szaúdiak – egyébként is forrófejű és agresszív – koronahercege, a 32 éves Mohamed bin Szalmánt (MBS)? Nos, ennek mind belpolitikai, mind külpolitikai okai is vannak. Befelé egyrészt a kemény vezető képét igyekszik sugallni, éppen most, amikor gazdasági- és politikai reformlépések miatt komoly elbizonytalanodás tapasztalható a vallásrendőrségnél és konzervatívoknál.

MBS lépésében érezhető az idegesség, hiszen ő az egyszemélyi felelőse a 2016 tavaszán bejelentett "Vision 2030" elnevezésű államreform-csomag megvalósításáért is. Az egyébként üdvözlendő lépések közé tartozik a vízfejű állami bürokrácia visszavágása és a privatizáció - igen ám, de ezek a lépések komoly munkahely-vesztéshez vezetnek. Bár a hivatalos statisztikák szerint jelenleg 12,9 százalékon áll a munkanélküliségi ráta, de a helyi szakértők szerint ez már most közelebb van a 30 százalékhoz, a 24-29 éves korosztályban pedig a 40 százalékhoz. Ráadásul a 20 milliós szaúdi társadalomban mintegy 1.9 millió fiatal fog az elkövetkező évtizedben a munkaerőpiacra lépni.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Bukott állam az Arab-félszigeten

Külpolitikailag MBS abban bízik, hogy a Fehér Házban jó pontokat érhet el a kanadai kormány froclizásával, hiszen Trump maga is diplomáciai csatában áll Ottawával. Egyébként pedig el kell terelnie a figyelmet arról a nagy rakás csődtömegről, amelyet a régióban a külpolitikai beavatkozásaival összehozott. A szír „lázadók” támogatása teljes bukásnak bizonyult, ahogyan a több, mint egy éve tartó katari blokád is.

A legnagyobb dráma azonban MBS négy éve elindított jemeni hadjárata, amely katasztrofális kihatással járt a szaúdi költségvetésre és mindenekelőtt a jemeni átlagember számára. A hadjárat aláásta Rijád hagyományos szövetségi rendszerét, Pakisztán ugyanis nem volt hajlandó csapatokat küldeni a huszi lázadók leverésére. Jemen a jelen állás szerint egy krónikus bukott állammá (failed state) alakul az Arab-félszigeten.

Káncz Csaba jegyzete

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kizöldül az MNB: jönnek az olcsóbb autóbiztosítások és ingatlanhitelek

Kizöldül az MNB: jönnek az olcsóbb autóbiztosítások és ingatlanhitelek

A pénzügyi és környezeti kockázatok kölcsönösen hatnak egymásra, a jegybankoknak, pénzügyi felügyeleteknek pedig egyre erősebb felelősségük van a fenntartható, klímabarát pénzügyi rendszer kialakításában.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?