4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Brexit és Trump megválasztása egyenesen vezetett Merkel marasztalásához. Az amerikai választások óta a német sajtó újrafegyverkezést követel, hiszen véleményük szerint Trump eltávolodott a nyugati értékektől és annak megőrzésére mostantól Berlin hivatott. Az idegesség nemcsak a német politikát, hanem az üzleti köröket is áthatja – nem minden ok nélkül.
Angela Merkel német kancellár. Kép forrása: EPA/Kay Nietfeld

Angela Merkel kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője pártja vasárnapi elnökségi ülésén bejelentette, hogy ismét pályázik az elnöki tisztségre és kancellárjelöltként kíván indulni a 2017 őszi parlamenti választáson. Sokan ebből tévesen azt a következtetést vonták le, hogy Merkel nem képes megválni a hatalom dicsfényétől, miután egyébként is az elmúlt években a környezetéből már gondosan eltávolította minden nagy formátumú vetélytársát. A valóság azonban az, hogy döntése közvetlenül összefügg a Brexit szavazás végeredményével és a teljesen kiszámíthatatlan dilettáns Donald Trump amerikai elnökké választásával.

Merkel szoknyájába kapaszkodva

Mindkét szavazás alapjaiban rázta meg a kontinentális európai (biztonság)politikát. A német centrista kormánypártok - így a CDU mellett a bajor CSU és a szociáldemokrata SPD -, most Merkelben látják még az esélyt, hogy szorosabban összezárva megőrizhetik hazájukban a Második Világháború utáni status quot. A nyugati világ baloldali és liberális körei pedig azért apelláltak nyíltan is Merkel maradása mellett, hogy a kontinensünkön garantálja ugyanezt.

Nos, ez nem lesz egy fáklyásmenet. Az olasz népszavazás, valamint az osztrák és francia elnökválasztások már az elkövetkező hónapokban komoly tesztjei lesznek az európai protest-hangulatnak. Annak a lázadásnak, amelynek kibontakozásáért nem kis részben maga Merkel a felelős. Merev hozzáállása az euró-krízishez, dilettáns geopolitikája Ukrajna felé és ájtatos Willkommenskultur-ja a menekültek és migránsok felé alapjaiban járultak hozzá a Brexithez és a Brüsszel-ellenes érzelmek fellobanásához a kontinensen.

Az Erdogan-Merkel migránspaktummal pedig kiszolgáltatta Európa biztonságát egy, a saját országát a polgárháború felé navigáló elnöknek.

Európa politikai széttöredezése és a levegőben lógó Trump-Putyin közeledés napjainkban érdekes kérdéseket vet fel Németország geopolitikai mozgásteréről. A Westbindung (a nyugati kötődés) Adenauer kancellár kormányzása óta a német külpolitika alapja. De a berlini politikai spektrum mind bal-, mind jobboldali szélén egyre többen követelik a közeledést Moszkvához.

Trumpra újrafegyverkezés a válasz?

Berlinben még sokan hisznek abban, hogy az amerikai intézmények képesek lesznek visszafogni Trump hektikus mozgását. De a dühödt és alpári kampány, valamint az átmenet eddigi zűrzavara arra mutatnak, hogy az új amerikai elnök Berlusconihoz, vagy Sarkozyhez hasonló kapkodó kormányzást mutat be, amely mindig is irritálta Merkelt. Ha pedig Trump elhanyagolja Ukrajnát és engedi a közeljövőben a szankciós politika feloldását, akkor Merkel képtelen lesz fenntartani az európai egységet Moszkva ügyében.

Káncz Csaba

Katonai erejével sem tud tiszteletet parancsolni, hiszen védelmi költségvetése az amerikainak egy-tizenötöd része. Nem véletlen, hogy Trump megválasztása óta a német sajtó újrafegyverkezést követel, hiszen véleményük szerint Trump eltávolodott a nyugati értékektől és annak megőrzésére mostantól Berlin hivatott. Érdekes módon a leghangosabban nem is a konzervatív, hanem a liberális sajtó követel keményvonalas kiállást a német- és európai külpolitikában.

A Die Zeit főszerkesztő-helyettese Trumpot olyan királyi szerencsejátékosokhoz és fasiszta vezetőkhöz hasonlítja, akik Európát sorozatosan szerencsétlenségbe sodorták. Bernd Ulrich szerint Trump megválasztásával fejreállt a világ legnagyobb demokráciája és Európára hárul a feladat, hogy megvédje a demokráciát és az értelem uralmát.

Az idegesség nemcsak a német politikát, hanem az üzleti köröket is áthatja – nem minden ok nélkül. Ha Trump valóban beváltja kampányfenyegetéseit a protekcionizmusról, akkor ott nagy német bukás lehet. Hat évtized után ugyanis 2015-ben előzte meg az USA Franciaországot, mint Németország legnagyobb kereskedelmi partnere. A német export volumene az USÁ-bajelenleg 75 százalékkal haladja meg a 2010-es szintet és szinte duplája annak,mint amennyit onnan importál.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG