<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Türelmetlen, kezelésre vagy műtétre váró betegek, foglaltan pittyegő telefonok, túlhajszolt háziorvosok és asszisztensek, a nap nagy részében folyamatos fertőtlenítési procedúrák, a legújabb tesztelési protokollt böngésző egészségügyisek - így néz ki jelenleg a május 4-től próbálkozó járóbeteg- és szakellátás felélesztéséért küzdelmet folyató egészségügy Magyarországon.

Május 8-án délután új eljárásrend lépett életbe: az ország egész területéről két intézménybe, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetébe, valamint az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe kell szállítani az összes koronavírusos beteget, ha szállítható állapotban vannak. A levelet Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos küldte el Kásler Miklós miniszter jóváhagyásával az egészségügyi intézményekhez – írja Kunetz Zsombor egészségpolitikai szakember a 444.hu-n, aki februárban elsőként  az mfor.hu-n kommentálta a kormány egészségügyi reformtervezetét.

Hiányoznak a betegek. Fotó: DepositphotosHiányoznak a betegek. Fotó: Depositphotos

A gyanús és igazolt, fenti rizikócsoportba tartozó új, illetve akár lélegeztetőgépen lévő, de szállítható állapotú betegeket – telefonon történt előzetes egyeztetést követően – a szabad kapacitások mértékéig ezekbe az intézményekbe kell vinni. Az új eljárásrend felkerült az NNK honlapjára, de ember legyen a talpán, aki kiigazodik a listán.

A laikusok sem értik, de a szakember sem, hogy miért kell még a kitűnően felszerelt egyetemi klinikákról is elmozgatni betegeket, akiket csak közúton lehet átszállítani, hiszen a mentőhelikopter a fertőzésveszély miatt szóba sem jöhet.

A másik rendelet a május 4-i újraindítás protokollját írja felül, lazítottak azokon a szigorításon például, amelyek a való életben kivitelezhetetlenek voltak, így például már nem teszik kötelezővé a beteg légútbiztosítása (intubálása) előtti PCR-tesztet.

Történtek ezek azok után, hogy éppen május 8-án Dr. László Imre újbudai polgármester, a Szent Imre kórház egykori kórházigazgatója azt hangsúlyozta, érthetetlen, hogy ha a járvány nyugvópontra ért, miért nem szabadítják fel a 36 ezer kórházi ágy legalább felét. 18 ezer kórházi ágyat azonnal át kéne adni a nem koronavírusos, „csak beteg” emberek számára. Mint online sajtótájékoztatóján elmondta, többek között ez is az oka annak, hogy az egészségügyi ellátás a kormányzati bejelentés ellenére még mindig nem indult újra, és a magyar egészségügy teszthalott állapotban van.

Valóban érthetetlen, hogy a berobbanást nélkülöző, a platóról már lefelé indult járványgörbe értelmében mi lehet az oka annak, hogy az ágyszámokról semmilyen információ nem lát napvilágot. A polgármester szerint ez már egy veszélyes, emberek életét veszélyeztető állapot, hiszen szinte teljesen biztos, hogy egyidőben 36 ezer ágyra nem lesz szükség a koronavírus-járvánnyal összefüggésben. Egyetlen daganatos betegségtől szenvedő, szívbeteg vagy más súlyos betegséggel élő ember kezelését sem lenne szabad arra való hivatkozással megtagadni, hogy kell a koronavírus-fertőzötteknek a kapacitás, mert nyilvánvalóan nem igaz. Véleménye szerint, ha a kormány továbbra sem indítja újra az egészségügyet, annak nem a járvány lesz az oka, hanem annál is súlyosabb ok: a kormányzati spórolás a magyarok egészségén és életén.

Hasonlóan érthetetlen az is, hogy a 150 ember befogadására alkalmas kiskunhalasi karanténkórház miért ásítozik üresen a felhúzása óta (sajnos nem találtunk adatot arra, mennyibe került az építkezés és a felszereltség biztosítása), mióta felállították a helyi Büntetésvégrehajtási Intézet területén. Állítólag börtönkórház lesz belőle, így legalább a kiskunhalasi rabok jól járnak.  

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nem engedhetjük meg a felelőtlenség, a széthúzás és a gyengeség luxusát - mondta Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:14
Orbán Viktor a miniszterek eskütétele után a parlamentben is bemutatta új kormányát. 
Makro / Külgazdaság Üzent Berlin az Orbán-kormánynak: fel kell adni a blokádot
Wéber Balázs | 2022. május 24. 16:54
A német alkancellár szerint figyelembe kell venni, hogy az uniós országokat különböző mértékben érintené az orosz olajembargó, ugyanakkor az Orbán-kormánynak fel kell adnia a blokádot. Robert Habeck úgy véli: az embargó fő akadálya Magyarország, de akár hazánk nélkül is elfogadhatják a szankciót. A magyar kormány továbbra is mentességet szeretne kapni a csővezetékes szállításra. Németország eközben már jelentősen csökkentette olajfüggőségét Oroszországtól.
Makro / Külgazdaság Putyin rákos lehet, szanatóriumba kerülhet és nem térhet vissza a hatalomba?
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:34
Az ukrán védelmi tárca és a brit MI6 volt főnöke is megerősítette ezt.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor Dzsudzsák Balázzsal ünnepli a kormányalakítást
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:23
Átvették kinevezésüket az Orbán-kormány 5.0 tagjai Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.
Makro / Külgazdaság Importvám kell, nem embargó az orosz olajra - javasolják az osztrákok
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:06
Lehet, hogy ez lesz végül a megoldás?
Makro / Külgazdaság Putyin gigantikus költségvetésű háborúja - mit lépjen most Európa?
Káncz Csaba | 2022. május 24. 14:51
Az Oroszországból származó olaj- és gázimportra vonatkozó vámok alkalmazásával az EU megvédheti energiabiztonságát az átmeneti időszak alatt is, miközben megakadályozza, hogy Oroszország finanszírozza az ukrajnai háborúját. Ezt minősített többséggel lehetne elfogadni, ami azt jelentené, hogy az EU kereskedelempolitikája összhangba kerülne az EU értékeivel, érdekeivel és kötelezettségeivel. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Moszkva vagy Brüsszel az ellenségünk? Merre tovább magyar energiapolitika? - Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 14:31
Orbán Viktor szerint az orosz olaj elleni szankciók felérnek a magyar gazdaságra dobott atombombával. Ez a kijelentés azonban többek szerint erős csúsztatás. Holoda Attila energiapiaci Klasszis Klubunk május 26-i vendége, akivel többek között arról beszélünk, hogy kiváltható-e az orosz olaj? A második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltő szakemberrel emellett a magyar energiapolitika legfontosabb kihívásait tekintjük át.
Makro / Külgazdaság Minden harmadik ember kérne fizetésemelést
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:05
A PwC globális felmérésében megkérdezett munkavállalók közül minden ötödik dolgozó nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg munkahelyet vált a következő 12 hónapban, és több, mint egyhamraduk azt tervezi, hogy fizetésemelést kér. 
Makro / Külgazdaság Német alkancellár: "Magyarországon is történnie kell valaminek"
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 10:39
Elérhető közelségbe került a megállapodás az orosz kőolaj európai uniós embargójáról Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter szerint.
Makro / Külgazdaság Kiderült, kik keresnek többet havi 800 ezernél
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 09:00
Kijöttek a KSH legfrissebb kereseti adatai.
hírlevél
Ingatlantájoló