TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
393 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet decemberben. Egész évet tekintve 5,5 milliárd euró felett maradt a külkereskedelmi exporttöbblet.
MTI Fotó: Kovács Tamás

2018 decemberében a kivitel volumene 1,7, a behozatalé 3,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az aktívum 393 millió euró volt, 178 millió euróval kevesebb a 2017. decemberinél. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 3,7, a behozatalé 5,3 százalékkal emelkedett. 2018-ban a termék-külkereskedelmi mérleg többlete 5,6 milliárd euró volt.

A Központi Statisztikai Hivatal második becslése szerint tavaly decemberben a kivitel értéke 7,7 milliárd euró (2471 milliárd forint), a behozatalé 7,3 milliárd euró (2344 milliárd forint) volt.

Az egy évvel korábbihoz képest Euróban kifejezve az export értéke 2,5, az importé 5,3 százalékkal emelkedett. A termék-külkereskedelem aktívuma 178 millió euróval csökkent. (Az egyenleg 5 millió euróval kevesebb az első becslésben közölt értéknél.) A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala importban 4,3, exportban 3,8 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 0,5 százalékkal romlott. A forint árfolyama az euróhoz viszonyítva 3,1, a dollárral szemben 7,2 százalékkal gyengült.

A gépek és szállítóeszközök 2017. decemberi áron számított kereskedelme a kivitelben 2,6, a behozatalban 6,4 százalékkal növekedett. A közúti járművek exportja közel tizedével, míg importja több mint tizedével emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A kivitel és a behozatal növekedésében a személygépkocsik és azok alkatrészeinek forgalomváltozása dominált. Az energiafejlesztő gépek és berendezések exportja több mint tizedével, importja kismértékben csökkent. A híradástechnikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek exportja több mint negyedével, importja közel tizedével emelkedett. Az import növekedése a mobiltelefonok, illetve a hang, képek vagy más adatok vételére, átalakítására és továbbítására vagy helyreállítására szolgáló gépek forgalomváltozásával függ össze. A kivitelben a tévékészülékek forgalomváltozása volt jelentős. A villamos gépek, készülékek és műszerek exportja kismértékben visszaesett, importja valamelyest bővült. A növekedést importban az elektronikus integrált áramkörök, míg a csökkenést exportoldalon az elektromosan szigetelt huzal és vezeték forgalomváltozása eredményezte.

A feldolgozott termékek exportvolumene nem változott, az importja 3 százalékkal nőtt. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kivitele és behozatala is kismértékben növekedett. Az emelkedést importban a terápiás és egyéb célokra előkészített emberi és állati vér, exportban pedig a gyógyszerek forgalma eredményezte. A műanyag-alapanyagok exportja pár százalékkal, importja közel tizedével emelkedett. A szakmai, tudományos ellenőrző műszerek forgalma exportban több mint tizedével mérséklődött, importban hasonló mértékben növekedett az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelemben az automata szabályozó vagy ellenőrző műszerek és azok alkatrészeinek forgalomváltozása dominált. A vas- és acélexport közel tizedével, míg importja pár százalékkal esett vissza. A színesfém kivitele és behozatala egyaránt kismértékben bővült 2017 decemberéhez képest. Importban az alumíniumlap, -lemez és -szalag, exportban az alumíniumrúd és -profil forgalomváltozása dominált. Az egyéb fémtermékek forgalma kivitelben pár százalékkal, behozatalban közel tizedével meghaladta az előző év azonos időszakának a szintjét.

Az energiahordozók exportvolumene 5 százalékkal nőtt, míg az importvolumene 4 százalékkal csökkent. A kőolaj és kőolajtermékek kivitele több mint hetedével növekedett, behozatala pedig csupán pár százalékkal maradt el az előző év azonos hónapjától. A természetes és mesterséges gáz exportja mintegy ötödével emelkedett, míg importja ugyanekkora mértékben csökkent. A villamos energia kivitele több mint tizedével mérséklődött, behozatala megközelítőleg ekkora mértékben nőtt.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 1,3, az importé 0,8 százalékkal bővült. A gabona és gabonakészítmények exportja és importja is közel tizedével növekedett. Kivitelben a kukorica, behozatalban a kenyér és más pékáru forgalmának a növekedése dominált. A hús és húskészítmények exportja kismértékben visszaesett, importja viszont nőtt. A növekedés behozatalban az elkészített és konzervált hús, a csökkenés kivitelben pedig a sertéshús forgalomváltozásának tulajdonítható. Az ital exportja kismértékben csökkent, importja több mint tizedével nőtt. A növekedés behozatalban az ásványvíz, a csökkenés kivitelben a bor forgalomváltozásával függ össze. A dohány és dohányáru exportja közel tizedével mérséklődött, míg importja pár százalékkal maradt el az előző időszak azonos időszakának szintjétől. Behozatalban a feldolgozatlan dohány, kivitelben a nem rúddá formázott feldolgozott dohány és dohánypótló forgalma dominált.

Egész évben:

2018-ban a kivitel értéke 104,9  milliárd euró (33 419 milliárd forint), a behozatalé 99,3 milliárd euró (31 654 milliárd forint) volt.

2018-ban az előző évhez képest a kivitel volumene 4,2, a behozatalé 6,3 százalékkal emelkedett. A termék-külkereskedelmi mérleg többlete 2,5 milliárd euróval csökkent, és 5,6 milliárd eurót tett ki. A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala importban 4, exportban 3 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva. A cserearány 1 százalékkal romlott. A forint az euróhoz képest 3,1 százalékkal le-, a dollárhoz viszonyítva 1,5 százalékkal felértékelődött.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél