9p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A kormány döntése alapján amint megvan a 3,5 millió oltott Magyarországon, másnap nyithatják újra teraszaikat és fogadhatnak vendégeket a vendéglátóhelyek – vendéglátóhelyeket kérdeztünk arról, hogy hogyan készülnek a várva-várt újranyitásra. Van, aki bizakodva zökkenőmentesen, van, aki áremeléssel. Hogy lesz-e csapolt sör, az viszont a szerencse kérdése.

Orbán Viktor miniszterelnök egy hete jelentette be: ha eléri a 3,5 millió főt a beoltottak száma, akkor ismételten kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, így visszahozva a járvány előtti élet egy fontos darabját.

Az első időszakban eufórikus hangulat lesz – ezt már Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke mondta arról, hogy mit hozhat a teraszok megnyitása laptársunk, a Piac & Profit megkeresésére. A szakember arra számít, hogy az újranyitáshoz szükséges technikai előkészületek, mint például az alapanyagok ellenőrzése, a raktárak feltöltése, a termékek szelektálása és a személyzeti állomány feltöltése legalább 1-2 hetet vehetnek igénybe, így úgy véli, hogy a 3,5 milliós szint elérése után ha nem is teljes kapacitással, személyzettel és választékkal, de egészen biztosan sok vendéglátóhely ki fog nyitni. 

Az ipartestület véleménye után kíváncsiak voltunk, hogy zajlik a gyakorlatban a nyitás, fel lehet-e készülni erre ilyen rövid idő alatt?

Hogy készülnek a nyitásra a vendéglátóhelyek?

Képünk illusztráció. (Fotó: Pexels)
Képünk illusztráció. (Fotó: Pexels)

Nappali Kávéház: szinte zökkenőmentes felkészülés, de a sör még nagy kérdés

A VI. kerületi Nappali Kávéház tulajdonosa a bejelentés után rögtön elkezdte a felkészülést a nyitásra, és elég is lesz számára a rendelkezésre álló idő. Ez nagyban köszönhető annak is, hogy a zárás időtartama alatt egyetlen alkalmazottjától sem vált meg - mesélte lapunknak.

"Csak a takarítást, illetve a készletek feltöltését kellett megoldanunk. Utóbbi azonban kérdéses még a söröket illetően" - részletezte Székely Márton, tulajdonos. 

Mint mondta, a sörgyárak csak 50 százalékos kapacitással indultak újra a közelgő nyitás hírére, mivel nem lehet tudni, hány hely nyit ki, és mekkora igény lesz majd a sörökre. Így megkeresésünkkor még a tulajdonos sem volt biztos abban, végül mekkora szállítmány érkezik hozzájuk a nyitásra. 

A sör mennyisége ugyan még kérdéses, de az elmúlt fél évnyi zárva tartás miatt a kávéház árpolitikáján nem terveztek változtatni. Más tényezők miatt azonban mégis úgy döntöttek, hogy hozzá kell nyúlni az árakhoz. 

"Mivel az elmúlt időszakban az euró volt, hogy 370 forintot is ért, muszáj ehhez igazodnunk. Hogy konkrét példát is említsek, van tétel, amiből egy üveget még 19 500 forintért vettem meg, most pedig már 24 ezer forintot kell adni érte. De említhetném a Brexit-hatást is. Nagyon sokféle whiskey-vel dolgozunk, a Brexit után pedig sokáig bizonytalanság övezte a vámfizetési kötelezettséget. Így sok cég nem szállított, kivárt, az így kialakult hiány pedig a beszerzési árakban is megmutatkozik". 

Bár a VI. kerület ingyenesen átadott parkolóhelyekkel kívánja segíteni a vendéglátóhelyek újranyitását, a Nappali Kávéház az utca szűkössége miatt nem tud élni ezzel a lehetőséggel. 

"Nem kaptunk engedélyt a kerülettől, így csak a meglevő ülőhelyekkel tudunk kinyitni. Ha egyáltalán meg tudunk nyitni" - tette hozzá Székely Márton. 

Coffee-Inn: már holnap kész a nyitásra

A nehéz hónapok után én már holnap kész vagyok a nyitásra - mondta lapunknak az I. kerületi kis kocsma, a Coffee-Inn tulajdonosa, Tőkés Máté. 

"Ez egy kis vendéglátóhely, egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott dolgozókkal, az üzlethelyiséget pedig magánszemélytől bérlem, így én nem sok, pontosabban semmi támogatást nem kaptam az államtól a zárás idején. Nehéz hónapok vannak mögöttem, de a nyitásra már holnap készen állok" - mesélte bizakodva a tulajdonos. 

Azt ugyanakkor megjegyezte: ez a 3,5 millió oltott, mint a nyitása feltétele, elég nagy bizonytalanságot szül, gyakorlatilag ugrásra kész állapotban van napok óta. "Ki tudja mikor lesz a nyitás napja? - tette fel a költői kérdést. Pénteken, szombaton vagy már holnap? Ilyen bizonytalanságban nehéz bármilyen más munkát és feladatot szervezni".

Mivel alkalmazottaira most is számíthat - olyannyira, hogy a beosztást is már napokkal ezelőtt összeállították -, a nyitás előkészületeit csak a hely kitakarítása, a készletek szelektálása és feltöltése jelentette, amit egyből intézni is kezdett a múlt heti bejelentés után. 

A készletek feltöltése azonban őt is némi aggodalommal töltötte el; hasonlóról számolt be lapunknak, mint a Nappali Kávéház tulajdonosa. 

"A sörgyáraknál és a beszállítóknál a zárás után rengetek készlet tönkre ment, hiszen nem volt kinek eladni azokat. Mostanra pedig nem maradtak tartalékok és kereslet hiányában nem volt gyártás sem. Ugyan félkapacitással újraindultak a sörgyárak, de nem volt garancia arra, hogy a szükséges mennyiséget megkapom a nyitásra. Szerencsére ma mégis megérkezett a rendelés" - részletezte Tőkés Máté. 

A jövőt illetően azonban felemás érzéseiről mesélt nekünk. Részben nagyon várja, hogy újra kinyithasson és a pult mögött álljon, másrészt némi bizonytalanságának is hangot adott. Mint mondta: 

"a vendéglátósok az elmúlt fél évben máshol próbáltak szerencsét, ahol akár a korábbi órabérük közel kétszeresét is megkeresték. Nem hinném, hogy akiknek nem igazi hivatásuk és szerelmük ez a szakma, visszatérnének a nyitás után. Vagy ha mégis, magasabb bérigénnyel, amit kérdés, hogy ki tudnak-e gazdálkodni az üzemeltetők jelen körülmények között. Most én is megtehetném, hogy árat emelek, de nem csak nekem volt nehéz az elmúlt időszak, hanem az idejáró törzsvendégeknek is." 

Kis Tirol Étterem és Fogadó: minimális áremelés a korszerűsítések után

A Kis Tirol Étterem és Fogadó tulajdonosa, Fáncsi Dániel lapunk megkeresésére elmondta, hogy a nyitásra felkészülést már a terasznyitásról szóló bejelentés napján megkezdték.

Ennek keretében ismételten felvették a kapcsolatot azokkal a beszállítókkal, akikkel részben szüneteltették az együttműködést a járvány időszakában (például sör, prémium ital és hús beszállítók) – a készletek feltöltésének költsége meghaladta a 600 ezer forintot, de amennyiben eléri a 3,5 milliót az oltások száma, készen állnak a nyitásra. A vendéglátóhelyen emellett korszerűsítések és felújítások is zajlottak – egyebek mellett új sütőkkel, konyhai eszközökkel, klímarendszerrel, világítással, és megújult étlappal is várják az újranyitást.

Az étteremben minimális, 5 százalékos áremelést eszközöltünk, mivel az alapanyagok drágultak. A drágulás nagyobb mértékű volt, de nem szeretnénk ezt maximálisan a vendégeinkre hárítani – fogalmazott a tulajdonos.

A nyitáshoz óvintézkedéseket is bevezettek. A bejáratok mellé kézfertőtlenítőket helyeztek ki, illetve a teraszokon 1-1 asztal között minimum 2 méter távolság lesz, valamint a főbejáratnál egy kolléga fogja fogadni a vendégeket és kíséri őket a szabad asztalokhoz, így elkerülhető a felesleges sétálgatás a benti vendégtérben.

Az étteremben nem történtek elbocsátások a járvány időszaka alatt, viszont az önszántukból távozó, a vendéglátással felhagyó kollégák helyére vettek fel új embereket, ez Fáncsi Dániel szerint nem volt nehéz, mivel sok az állást kereső vendéglátós jelenleg a piacon. A Kis Tirol korábbi csapata így szinte teljesen megmaradt, az alkalmazottak a járvány időszakában a nettó fizetésük 65 százalékát készhez kapták minden hónapban. A kormányzati bértámogatást is megigényelték decemberben, ez februárban érkezett meg egy összegben, ezt a munkavállalók között osztották szét.

A 2020-as év nagyfokú bevételkieséssel járt, így a tavalyi évet mintegy 75 milliós mínusszal zárta a cég, ám mivel 2012 óta sikerült a profitból tartalékot felépíteni, így az étterem fel volt készülve az esetleges nehézségekre.

Képünk illusztráció (Fotó: MTI)
Képünk illusztráció (Fotó: MTI)

A törvényi szabályozás által megengedett elviteles kiszolgálás kiszámíthatatlan volt a tulajdonos szerint, mivel voltak napok, amikor egyáltalán nem érkezett megrendelés, de előfordult az is, hogy alig győzték fogadni a beérkező nagy mennyiségű rendelést. Ez nagyjából elegendő volt arra, hogy a bérköltségeket fedezze, viszont az étterem működtetése ezen felül havi szinte 3,5-4 millió forintba került, ezt a tartalékokból finanszírozták.

Mondjuk azt, hogy túl vagyunk ezen az időszakon és várjuk, hogy újra tudjuk fogadni a vendégeket annak ellenére, hogy a helyzet gyakran kilátástalan volt – tette hozzá Fáncsi Dániel.

SZÉK & Restaurant Bar: remélik, hamarosan beérik kitartásuk gyümölcse

A SZÉK & Restaurant Bar tudatosan készült a nyitás pillanatára – új étlappal és italportfólióval, valamint frissült borkínálattal várják a vendégeket a teraszokon, ahová új bútorokat is beszereztek.

Bár a lezárások ellenére nem álltunk le, készleteinkben bőven volt pótolnivalónk. Nem lehet összehasonlítani a „házhozszállítós” működést azzal, amikor személyesen szervírozzuk ételeinket vendégeinknek – fogalmazott válaszában az étterem.

A terasznyitást óvintézkedésekkel várják: a kiszolgálást maszkban végzik a dolgozók, a vendégek számára biztosított a kézfertőtlenítés lehetősége, és az asztalok közti 1,5 méteres védőtávolságot is tartani fogják, valamint minden asztaltársaság után fertőtleníteni fogják a bútorokat.

A SZÉK csapatának magja a járvány időszakában is kitartott, azonban az étterem néhány új kollégával együtt készül a nyitásra, ők már hetek óta a vendéglátóhelyen dolgoznak.

Az étterem nem tervez áremelést, válaszukban úgy fogalmaztak, hogy hisznek abban, hogy ez nem jelent nagyobb bevételt, sokkal inkább a megszokott színvonalat szeretnék tartani a minőségi székely gourmet ételekkel.

Sok nehéz pillanaton vagyunk túl, de kitartottunk, aminek remélhetőleg hamarosan beérik a gyümölcse, a legfontosabb az, hogy megtartottuk személyzetünk – írta az étterem,

amely a pandémia időszakában belekóstolt például a kiszállítás rejtelmeibe is, de új „fast food” termékeket is fejlesztett.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Simor András: A bankadóval az Orbán-kormány első megszorító intézkedése már meg is történt
Izsó Márton - Csabai Károly | 2025. november 14. 05:44
A volt jegybankelnök, közgazdász a november 12-ei élő műsorunk vendége volt. Az 5. évfolyamában járó Klasszis Klub Live 87. adását most a Klasszis YouTube-csatornán megnézheti, vagy a Klasszis Podcast-csatornán meghallgathatja.
Makro / Külgazdaság Jöhet a vámtarifa, vége lehet az olcsó kínai áruknak
Privátbankár.hu | 2025. november 13. 18:41
Az Európai Unión kívülről érkező csomagokra jön rá a tarifa. 
Makro / Külgazdaság Várják a jelentkezőket: 100 milliárddal megfejelték a kkv-k hitelkeretét
Privátbankár.hu | 2025. november 13. 18:21
A kormány mindent megtesz a hazai kis- és középvállalkozások támogatása érdekében, ezért 100 milliárd forinttal emeli a Demján Sándor Exportösztönző Hitelprogram keretét, ugyanis a befogadott kérelmek értéke már elérte a rendelkezésre álló 600 milliárd forintos keretösszeget – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel
Makro / Külgazdaság Tizenegy milliárd dollár nyomtalanul eltűnt – a szegények bánták Trump és a demokraták csatáját
Kollár Dóra | 2025. november 13. 15:14
Véget ért a szövetségi rendszer leállása az Egyesült Államokban, amit a gazdaság és a társadalom is megszenvedett.
Makro / Külgazdaság Az arany és a mesterséges intelligencia mellett idén van még egy nyertes
Privátbankár.hu | 2025. november 13. 14:45
A hazai tőzsdei befektetések jelenleg mintegy 34 százalékos előnyben vannak az amerikai alternatívákhoz képest – részben a dollár jelentős gyengülése, részben a BUX S&P500-hoz viszonyított felülteljesítése miatt. Magyarországon a folyó fizetési mérleg erősen többletes, a költségvetési hiány pedig a régióhoz mérten mérsékelt, így a hazai befektetési körülmények a kelet-közép európai térségben kifejezetten előnyösnek tekinthetők – derült ki az MBH Befektetési Bank Piaci Pulzus című sajtóreggelijén. A szakértők szerint az AI és az arany mellett az idei év egyik nyertese az európai bankszektor is. 
Makro / Külgazdaság Még a választásokat is túléli a kamatstop
Privátbankár.hu | 2025. november 13. 14:21
A kormány 2026 június végéig meghosszabbítja a kamatstopot, int mondják, így újabb 30 milliárd forintot hagy a családok zsebében.
Makro / Külgazdaság A kormánynak is fáj a bankadó duplázása, nincs papír az amerikai szankciók alóli mentességről
Privátbankár.hu | 2025. november 13. 13:08
Nem volt más választás, mint emelni a bankadót. Csak szóban állapodott meg Orbán Viktor és Donald Trump, most kell majd tisztázni, miről is. Kormányinfó volt csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Kiábrándító növekedés a brit gazdaság harmadik negyedévében
Privátbankár.hu | 2025. november 13. 12:43
Jelentősen lassult és a vártnál is sokkal alacsonyabb volt a brit gazdaság növekedési üteme a harmadik negyedévben. Londoni pénzügyi elemzők szerint ezzel gyakorlatilag eldőlt, hogy a Bank of England még az idén folytatja enyhítési ciklusát.
Makro / Külgazdaság Többet vártak az euróövezet ipari termelésének szeptemberi növekedésétől
Privátbankár.hu | 2025. november 13. 12:21
Havi és éves összevetésben egyaránt nőtt az euróövezet ipari termelése szeptemberben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön közzétett adatai szerint, de alulmúlta az elemzői várakozásokat.
Makro / Külgazdaság Ide futott ki Nagy Márton gyárépítő programja
Privátbankár.hu | 2025. november 13. 10:51
A magyar kormány tagjai vélhetőleg őszintén hittek abban, hogy az idei év komoly gazdasági sikerekkel kecsegtet. Ez a kommunikációban is megjelent, hiszen az év elején az örökös ellenségképzés helyett pozitív üzenetekkel próbálkoztak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG