3p
Kevés makrogazdasági adat jelenik meg itthon a jövő héten: a munkaerőpiaci helyzetről jelent először a KSH, kiderül, lehet-e 5 százalék alatt a magyar munkanélküliség, azaz talált-e munkát szinte mindenki, aki akart. A külkereskedelem csapnivaló adatáról kaphatunk némi magyarázatot, aztán vasárnap népszavazunk. A külföldi jegybankárok pedig egész héten telebeszélik a fejünket.

Lehet még ennél is lejjebb a munkanélküliség?

Kedden
publikálja a KSH a június-augusztusi időszak munkaerőpiaci adatait. A legutóbbi közlés szerint május-júliusban tovább csökkent a munkanélküliek száma, 78 ezerrel volt kevesebb, mint egy évvel korábban, a munkanélküliségi ráta pedig egy év alatt 1,8 százalékponttal 5 százalékra mérséklődött. Eközben 148 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma az egy évvel korábbihoz hasonlítva. Mivel a magyar gazdaság legégetőbb kérdése újabban a munkaerőhiány problematikája, érdekes lesz az adat.

Pénteken az ipari termelői árak augusztusi alakulásáról közöl statisztikát a KSH. Ezek legutóbb, júliusban átlagosan 2,3 százalékkal csökkentek.

Mi történt a magyar külkereskedelemmel?

Szintén pénteken jelenik meg a külkereskedelmi termékforgalom júliusi alakulásának második becslése. A szeptember 8-án kiadott első becslés szerint júliusban jobban csökkent az import az exportnál: az export euróban kifejezett értéke 5,2, az importé 6,0 százalékkal csökkent a múlt év azonos hónapjához képest. A kereskedelemi többlet csak azért nőtt, mert az import esett vissza jobban - a szufficit 24 millió euróval, 662 millió euróra emelkedett.

A második becslésből pontosabban láthatjuk, a gazdaság mely szektorainak köszönhető a jelentősebbnek mondható visszaesés a magyar külkereskedelemben, mekkora volt a nyári nagyleállások hatása.

Vasárnap lesz a népszavazás a kötelező betelepítési kvótáról - ember legyen a talpán, aki meg tudja jósolni, érvényes lesz-e, és ha igen, az milyen politikai következményekkel jár, vagy hogy ez hogyan csapódik le a piacokon.

Lyukat beszélnek a hasunkba a jegybankárok

Ami a nemzetközi piacbefolyásoló adatokat illeti: a közepesen érdekes makroadatok mellett szokatlanul erős lesz a hét a nagy jegybankok (a Fed és az EKB) kommunikációját illetően. A piacokat egyébként is lázban tartják a monetáris politikusok: vajon mikor unják meg a lazaságot, mikor állnak le a gazdaságélénkítéssel, mikor engedik el a gazdasági szereplők kezét?

Hétfőn Mario Draghi EKB-elnök ejthet el újabb morzsákat arról, meddig pumpálják még a pénzt az európai gazdaságba. Az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottsága előtt van jelenése délután 5-kor.

Kedden a Fed (alapkamatról is döntő) nyíltpiaci bizottságának egyik tagja, Stanley Fischer tart előadást egy egyetemen délután negyed hatkor.

Szerdán délután 4-kor Janet Yellen Fed-elnök tesz jelentést Washingtonban a pénzügyi szolgáltatások bizottsága előtt, nagyjából ugyanekkor a kamatról döntő Fed-testület másik tagja, James Bullard tart előadást egy St. Louis-i konferencián. Fél ötkor pedig ismét Mario Draghi EKB-elnökre figyelhetünk, aki a német Bundestagban beszél az eurózóna aktuális ügyeiről.

Csütörtökön Janet Yellen Kansas City-ben lesz, egy bankárfórumon tart előadást magyar idő szerint este 10-kor.

Pénteken viszont - rendes állami tisztviselők módjára - már egy jegybankár sem tart érdemi beszédet vagy előadást az előrejelzések szerint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
Makro / Külgazdaság Még nagyobb megszorítás jöhet a választások után?
Vég Márton | 2024. április 15. 15:01
Varga Mihály pénzügyminiszter 675 milliárd forintnyi állami beruházás elhalasztását jelentette be a legutóbbi Kormányinfón. Ekkora költségvetési kiigazítás elég vagy még várható egy újabb csomag? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bombaként robbanhat Magyar Péter pártja júniusban - elképesztő eredményt hozott a szavazás
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 14:44
Ez alapján nem az a kérdés, hogy szerez-e európai parlamenti helyet a TISZA Párt, hanem az, hogy Fideszt meg tudja-e verni.
Makro / Külgazdaság Ízekre szedte Magyar Péter Ukrajnával kapcsolatos álláspontját Rácz András
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:13
A kormánypropaganda szólamai köszöntek vissza Magyar Péter szájából, de ki lehet javítani a tévedéseket.
Makro / Külgazdaság Európa napelemgyártó kapacitásainak 10 százaléka kivándorol
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:51
A német Meyer Burger bezárja üzemét Freibergben miután a kormányzati támogatás későn érkezett. Az Európai Unió elveszti napelemiparát a támogatási versenyben?
Makro / Külgazdaság Szerdától megint jobb lesz csukott szemmel tankolni
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:14
Nem lefele mozdulnak az árak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG