TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Kevés makrogazdasági adat jelenik meg itthon a jövő héten: a munkaerőpiaci helyzetről jelent először a KSH, kiderül, lehet-e 5 százalék alatt a magyar munkanélküliség, azaz talált-e munkát szinte mindenki, aki akart. A külkereskedelem csapnivaló adatáról kaphatunk némi magyarázatot, aztán vasárnap népszavazunk. A külföldi jegybankárok pedig egész héten telebeszélik a fejünket.

Lehet még ennél is lejjebb a munkanélküliség?

Kedden
publikálja a KSH a június-augusztusi időszak munkaerőpiaci adatait. A legutóbbi közlés szerint május-júliusban tovább csökkent a munkanélküliek száma, 78 ezerrel volt kevesebb, mint egy évvel korábban, a munkanélküliségi ráta pedig egy év alatt 1,8 százalékponttal 5 százalékra mérséklődött. Eközben 148 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma az egy évvel korábbihoz hasonlítva. Mivel a magyar gazdaság legégetőbb kérdése újabban a munkaerőhiány problematikája, érdekes lesz az adat.

Pénteken az ipari termelői árak augusztusi alakulásáról közöl statisztikát a KSH. Ezek legutóbb, júliusban átlagosan 2,3 százalékkal csökkentek.

Mi történt a magyar külkereskedelemmel?

Szintén pénteken jelenik meg a külkereskedelmi termékforgalom júliusi alakulásának második becslése. A szeptember 8-án kiadott első becslés szerint júliusban jobban csökkent az import az exportnál: az export euróban kifejezett értéke 5,2, az importé 6,0 százalékkal csökkent a múlt év azonos hónapjához képest. A kereskedelemi többlet csak azért nőtt, mert az import esett vissza jobban - a szufficit 24 millió euróval, 662 millió euróra emelkedett.

A második becslésből pontosabban láthatjuk, a gazdaság mely szektorainak köszönhető a jelentősebbnek mondható visszaesés a magyar külkereskedelemben, mekkora volt a nyári nagyleállások hatása.

Vasárnap lesz a népszavazás a kötelező betelepítési kvótáról - ember legyen a talpán, aki meg tudja jósolni, érvényes lesz-e, és ha igen, az milyen politikai következményekkel jár, vagy hogy ez hogyan csapódik le a piacokon.

Lyukat beszélnek a hasunkba a jegybankárok

Ami a nemzetközi piacbefolyásoló adatokat illeti: a közepesen érdekes makroadatok mellett szokatlanul erős lesz a hét a nagy jegybankok (a Fed és az EKB) kommunikációját illetően. A piacokat egyébként is lázban tartják a monetáris politikusok: vajon mikor unják meg a lazaságot, mikor állnak le a gazdaságélénkítéssel, mikor engedik el a gazdasági szereplők kezét?

Hétfőn Mario Draghi EKB-elnök ejthet el újabb morzsákat arról, meddig pumpálják még a pénzt az európai gazdaságba. Az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottsága előtt van jelenése délután 5-kor.

Kedden a Fed (alapkamatról is döntő) nyíltpiaci bizottságának egyik tagja, Stanley Fischer tart előadást egy egyetemen délután negyed hatkor.

Szerdán délután 4-kor Janet Yellen Fed-elnök tesz jelentést Washingtonban a pénzügyi szolgáltatások bizottsága előtt, nagyjából ugyanekkor a kamatról döntő Fed-testület másik tagja, James Bullard tart előadást egy St. Louis-i konferencián. Fél ötkor pedig ismét Mario Draghi EKB-elnökre figyelhetünk, aki a német Bundestagban beszél az eurózóna aktuális ügyeiről.

Csütörtökön Janet Yellen Kansas City-ben lesz, egy bankárfórumon tart előadást magyar idő szerint este 10-kor.

Pénteken viszont - rendes állami tisztviselők módjára - már egy jegybankár sem tart érdemi beszédet vagy előadást az előrejelzések szerint.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél