7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Oroszországban nő a gyermekpszichológusok és az alkoholfüggőség elleni küzdelem specialistái iránti kereslet – adja hírül a Kommerszant nevű tekintélyes orosz napilap. 

Ezen persze nem lehet csodálkozni, hiszen családok ezrei vesztették el szeretteiket a háborúban, vagy éppen megpróbálták őket megmérgezni, vagy kihajítani az ablakon. De mint kiderül – állítólag – nem emiatt lettek hirtelen kapósak a pszichológusok.

Valamikor nyugatmajmolás volt

Maga a hír azért is érdekes, mert hosszú évtizedeken keresztül, a hajdani Szovjetunióban, de még a rendszerváltás-korabeli Oroszországban is, szinte üldözték a lélek orvosait. Egyfajta gyanús nyugatmajmolásnak tekintették ezt a foglalkozást, a léleknek meg kellett elégedni a pártpolitikusok parancsaival, meg a rendszerrel.

A pszichológiai szakemberek iránti kereslet Oroszországban 2024 elején harmadával nőtt az előző év azonos időszakához képest – az adatokat az Avito Services bocsátotta a Kommerszant rendelkezésére. 

A vodka visszaüt

Az oroszok leggyakrabban arra használják a szolgáltatást, hogy tanácsot kérjenek gyermek-, illetve családpszichológusoktól, valamint segítséget az alkoholfüggőség elleni küzdelemben, ami a családi problémák egyik legjellemzőbb okozója.

Ami az akoholt illeti, több száz éves hagyományról, szokásról van szó, aminek megváltoztatásához aligha elég egy-egy szakképzett pszichológus bevetése, inkább az egész társadalmat kellene megreformálni.

Már szexológusra is szükség van

Ami viszont újdonság, hogy állítólag növekszik az igény a szexológusokkal és hipnoterapeutákkal való konzultációkra. A szakértők szerint az efféle lelki gondoskodás idővel „az állampolgárok alapvető higiéniai szintjének szerves részévé válik”. Ez ugyancsak elgondolkodtató, hiszen a szexualitásról sem nagyon esett szó vagy hetven évig az orosz társadalomban.

Nő az igény a szexológusokkal és hipnoterapeutákkal való konzultációkra. Fotó: Depositphotos
Nő az igény a szexológusokkal és hipnoterapeutákkal való konzultációkra. Fotó: Depositphotos

2024 januárjában és februárjában a felhasználók 35 százalékkal gyakrabban kerestek fel pszichológust az Avito Services szerint, mint az előző év azonos időszakaiban – közölte a cég sajtószolgálata a Kommerszanttal. 

Gyermekpszichológusok is kerestetnek

A megkeresések számában immár második éve vezetnek a gyermekpszichológusok, második helyen pedig a családorvosok állnak. Szolgáltatásaik iránt, az Avito elemzői szerint, tovább nő a kereslet: idén februárban ez a gyermekpszichológusok esetében 63, a családpszichológusoknál pedig 52 százalékkal emelkedett, tavaly februárhoz képest. 

Bár a cikkben egy szó nem esik a háborúról, azért nem kell ahhoz nagy képzelőerő, hogy az apákat, férjeket elvesztett családokról lehet szó elsősorban.

Amihez nem elég a lélekgyógyász

A harmadik helyen azok a szakemberek állnak, akik segítenek leküzdeni az alkoholfüggőséggel kapcsolatos gondokat. Ráadásul a szolgáltatásaik iránti kereslet dinamikája még magasabb: az oroszok érdeklődése eziránt több mint 80 százalékkal nőtt. 

Mindez csak azért meglepő, mert az utóbbi kétszáz év alatt senki nem próbálta megállítani az alkoholizmust. Egy olyan birodalomról beszélünk, ahol a vodka ugyanolyan népélelmezési cikk, mint a kenyér. Ráadásul az utóbbi három évtizedben ehhez még hozzáadódott a világ összes híres italmárkája.

Bár némelyek abban bíztak, hogy az életszínvonal növekedésével az alkoholizmus legalább dinamikájában csökkeni fog, ezek szerint ez nem következett be, mert a lap értesülései szerint az Avito Servicesnél másfélszer annyi alkoholfüggőséggel foglalkozó szakember dolgozik, mint egy évvel korábban.

Még inkább nőtt az alkoholfüggőség

Amint arról a Kommerszant korábban beszámolt, Oroszországban tíz év után először enyhén megnőtt az alkoholfüggőség diagnózisa. Ehhez tegyük hozzá, hogy évtizedeken keresztül senki nem mérte senkinek ezt a fajta szenvedélyét. Olyan országról beszélünk, ahol maga az államfő – emlékezzünk Borisz Jelcinre – is szinte mindig becsípett állapotban állt az emberek elé, akár tankról volt szó, akár mikrofonállványról.

Az alkoholfüggők hivatalos száma mellesleg nem sokat jelent, hiszen csak töredékük fordul szakemberhez, a hasonló problémával küzdő emberek száma ennek a sokszorosa lehet.

A felnőtt gyermekek is megszenvedik

De most mintha továbbléptek volna: Oleszja Tolsztuhina, a Doctor Nearby orvostechnikai cég klinikai pszichológusa rámutat, hogy az alkoholfüggőség, a társfüggőség és az ACA (alkoholisták felnőtt gyermekei) problémái csak átfogó interdiszciplináris megközelítéssel, többek között pszichológus közreműködésével oldhatók meg.

Minden a függőség betegség, csak kevesen tudnak egyedül megbirkózni vele. Ezért szakorvoshoz fordulni ugyanolyan természetes, mint az orvoshoz fordulni segítségért, ha valamelyik szervünk szenved – kommentálja a szakember, az egyébként a nyugati országokban már régóta lefektetett, diszciplínát. Míg a szexológusokkal és hipnoterapeutákkal folytatott konzultációk iránt jelentős mértékben növekszik az igény, csökkent a kereslet a pályaorientációra irányt mutató szolgáltatások iránt.

Online is lehet

Ide is betört az internet: az online kommunikáció iránti igény több mint kétszerese az offline-  nak, és folyamatosan növekszik. A kínálat pedig követi a keresletet: februárban 50 százalékkal nőtt az online munkát vállalni kívánó pszichológusok száma, az előző év azonos időszakához képest.

Az igény nemcsak a fiatal pszichológusok miatt növekszik, akik könnyebben elsajátítják az online platformokkal való munkát, hanem tapasztalt kollégáik iránt is, akiknek lételeme, hogy elsajátítsák az online technikát. 

A tapasztalatnak megkérik az árát

Egy konzultáció átlagos költsége 1800 rubelnél kezdődik. és függ az ügyfél kérésének összetettségétől, az ülések időtartamától és gyakoriságától, valamint a szakember tapasztalatától. 

Ez utóbbi eléggé rendhagyó, merthogy a tarfiák attól is függenek, mikor végzett a lélekgyógyász. Az oroszoknál minél fiatalabb, annál kisebb a honoráriuma. A legjobban fizetett hipnoterapeutáknál egy ülés 2500 rubelnél kezdődik. Az alkoholfüggőséggel foglalkozó szakemberek alkalmanként 1800 rubel, a szexológusok és pályaválasztási tanácsadók 2000 rubelt kérnek többnyire.

Nagyon sokan szoronganak

Az oroszok százezreinek van szükségük a szorongás kezelésére. (Ennek lehetséges okait sem részletezi a lap.) A Psychodemia tavalyi tanulmánya szerint, 2022-ben összességében csaknem 63 százalékkal nőtt a pszichológusok iránti kereslet.

Ezzel párhuzamosan nőtt a képzési igény is. A szakma képviselői abban reménykednek, hogy a Duma tavaszi ülésszakán elbírálják a pszichológiai segítségnyújtásról szóló törvényjavaslatot

A higiénia része lett?

Mindez azt jelzi, hogy megváltozott az orosz társadalom nézőpontja a pszichológiát illetően. Ma már a nagyvárosokban bevett szokássá válik a pszichológussal való megbeszélés, közvetlenül a barátokkal való társalgás után.

Az emberek egyre inkább igénylik, hogy 50 percig beszélgessenek magukról, és a felmerült lelki gondok megoldásának módját külső segítséggel találják meg. 

Idővel az ember saját lelki életéről való gondoskodás az alapvető higiéniai szint szerves részévé válik – tette hozzá a szakember, nem boncolgatva az igény növekedésének társadalmi okait.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
Makro / Külgazdaság Diadalmenet vagy csúfos bukás vár Magyar Péterre júniusban? Szavazzon Ön is!
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 09:12
Most már biztos, hogy megméretteti magát Magyar Péter régi-új pártja az EP-választáson. De vajon hogy fog teljesíteni. Ön is véleményt nyilváníthat!
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG