5p
Alexander Stubb a liberális demokrácia, a globalizáció és az uniós integráció, Manfred Weber a kereszténység, a polgárközeliség és az illegális migráció megállítása mellett tett hitet az Európai Néppárt kongresszusának második napján Helsinkiben. Orbán Viktor arról beszélt, hogy Európának vissza kell találnia a spirituális gyökereihez, a Néppártnak pedig ismét az emberek oldalára kell állnia. Az EPP végül a várakozásoknak megfelelően Webert választotta meg csúcsjelöltjének.

Mutatja az utat: Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltje. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Stubb vagy Weber? Ez volt a legnagyobb kérdés az Európai Néppárt (EPP) finnországi kongresszusának második napján. A küldöttek arról döntöttek, hogy a finn Alexander Stubb vagy a német Manfred Weber legyen a párt csúcsjelöltje (európai bizottsági elnökjelöltje) a jövő tavaszi európai parlamenti (EP) választáson.

Stubb liberális demokráciát szeretne

Stubb beszédében azt mondta, hogy három fő víziója van: az egységes, biztonságos és modern Európa. Egyúttal hitet tett a liberális demokrácia, a globalizáció, a jogállamiság és az EU mellett.

Mint kifejtette, nem szeretne megosztottságot látni az Európai Unión belül semmilyen értelemben. Szerinte mélyebb integrációra van szükség, de ezt a folyamatot az eddiginél okosabban kell előrevinni.

Trump a negatív példa

A volt finn kormányfő szerint ma számos ország vezetője a gyűlöletre és a félelemre épít – példaként Donald Trump amerikai elnököt említette –, és megosztja a társadalmat ahelyett, hogy megoldásokat és reményt kínálna.

Puszipajtások: Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Alexander Stubb ölelkezik Helsinkiben. MTI/Koszticsák Szilárd

Ő olyan Európát szeretne, amelyben mindenki biztonságban érzi magát, amely képes megoldani a migrációs krízist és megakadályozni a terrorista-támadásokat. Olyan Európában szeretne élni, amely tovább megy a digitalizáció útján, és harcol a klímaváltozás ellen.

Orbánt is megemlítette

Esélyeivel kapcsolatban annyit mondott: a mostani választás olyan, mintha Németország játszana Finnország ellen – sajnos nem jégkorongban, hanem fociban.

Beszélt arról is, hogy ez a pártszövetség győzte le anno a fasizmust, majd később a kommunizmust – utóbbi vonatkozásban név szerint említette Orbán Viktort. Stubb korábban élesen kritizálta a magyar kormányfőt, és felvetette, hogy az EPP-nek ki kellene zárnia a Fideszt a pártcsaládból. Ez végül nem történt meg. (Korábbi háttéranyagunkat Stubbról itt olvashatja.)             

Weber: otthon és biztonság

A Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője, Manfred Weber beszédében arra kért felhatalmazást, hogy megváltoztassa Európát. Mint kifejtette, az EU-nak a polgárok projektjének kell lennie, nem pedig az elitek projektjének – sokan most utóbbinak látják az uniós közösséget. Szerinte meg kell hallgatni az embereket, és olyan Európát kell teremteni, ahol az emberek otthon érzik magukat.

Szintén kiemelte a biztonsághoz való jogot. Mint mondta, mindig elmegy az előtt a brüsszeli metróállomás előtt, ahol a 2016-os terrortámadás történt. Szerinte az uniós tagállamoknak össze kell fogniuk a biztonság érdekében. 

Európa alapja a kereszténység

A migrációs válsággal kapcsolatban kifejtette: az illegális migrációt meg kell állítani, és senkit sem szabad beengedni az EU-ba útlevél nélkül. Szerinte ha van politikai akarat, akkor ezt a célt el lehet érni. Példaként említette a török-bolgár határt, ahol megszűnt a bevándorlás.

Vissza az emberekhez: Manfred Weber érkezik a kongresszusra. EPA/KIMMO BRANDT

Weber a legnagyobb tapsot akkor kapta, amikor azt mondta: Európa fundamentuma a kereszténység, és nem érdekli, ha amiatt támadják, hogy keresztény szimbólumokat használ. Felhívta a figyelmet arra is, hogy bár Európa kultúrája nagyon színes és különböző, szinte minden európai település közepén áll egy keresztény templom.

Mindegyik oldalt kiosztotta

Szintén nagy tapsot kapott, amikor bírálta a szocialistákat és a liberálisokat. Emlékeztetett arra is, hogy Európát a keresztények alapították.

Weber ugyanakkor kritizálta a nacionalistákat, például Marine Le Pent, a francia Nemzeti Gyűlés vezetőjét is. Szerinte Európának nem több nacionalizmusra, hanem több szolidaritásra és demokráciára van szüksége, a nacionalista szólamokra pedig a Keresztényszociális Unió egykori legendás politikusától, Franz Josef Strausstól vett idézettel válaszolt: Bajorország az otthonunk (Heimat), Németország a hazánk (Vaterland), Európa a jövőnk.    

Orbán: vissza a spirituális identitáshoz

A csúcsjelölt-választás előtt többek között Orbán Viktor is felszólalt. A miniszterelnök kiemelte: nemzetek nélkül nincs erős Európa. Szerinte a kontinensnek, amelynek 27 különböző arca van, az emberek Európájának, kereszténynek és demokratikusnak kell lennie. Egyúttal vissza kell találnia a spirituális identitásához, a liberálisok viszont e nélküli Európát szeretnének.

A szelfikirály: Orbán Viktor hívei körében a kongresszuson. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Hozzátette: nem a szocialisták és a liberális média mércéjével kell mérniük magukat. Egyúttal politikai aberrációnak nevezte a Fidel Castróhoz és Karl Marxhoz kapcsolódó évfordulók megünneplését.

Beállt Weber mögé

A magyar kormányfő emlékeztetett arra, hogy míg 2010-ben 16 európai országban voltak kormányon a kereszténydemokraták, addig ma már csak hat országot vezetnek. Ha nyerni akarnak a jövő tavaszi európai parlamenti választásokon, akkor helyre kell állítaniuk az EPP egységét, ismét az emberek oldalára kell állniuk, valamint meg kell védeni őket a migrációtól és a terrorizmustól. Orbán Viktor ezúttal is világossá  tette, hogy Manfred Webert támogatja Alexander Stubbal szemben.

Az EPP küldöttei végül titkos voksoláson Webert választották csúcsjelöltté. A német politikus a szavazatok mintegy nyolcvan százalékát gyűjtötte be.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG