<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nincs fontosabb a haderőnél az Orbán-kormány szerint: rekord összeget kap a terület a 2021-es költségvetésből, az állami fegyvergyárnak már 2 milliárd forintos forgalma van, míg az Ausztriában megvett fegyvergyár vételárának második részletét jövőre kell kifizetni.

Nagyon úgy néz ki, hogy bejött a fegyverbiznisz az Orbán-kormánynak, ugyanis a kiskunfélegyházi fegyvergyárat üzemeltető TERRA Gyártó és Szolgáltató Zrt. árbevétele a 2018-as 168 millió forintról 2019-ben 2 milliárd forintra gyarapodott, ez pedig a 2018-as 211 millió forintos veszteséget rögtön 480 millió forintos nyereséggé varázsolta - derül ki a cég beszámolójából. Ráadásul úgy, hogy a kézifegyverek sorozatgyártása csak valamikor tavaly nyáron kezdődött meg. A TERRA Zrt. az állami HM Arzenál Zrt. tulajdonában van.

Már a lakosság is találkozhatott a hazai gyártású fegyverekkel, hiszen például a kijárási korlátozások alatt a katonai járőrök a Kiskunfélegyházán gyártott géppisztollyal a vállukon járőröztek Budapest, Cegléd, Szigetszentmiklós, Székesfehérvár, Szolnok, Debrecen, Hódmezővásárhely, Győr, Tatabánya, Salgótarján és Kaposvár utcáin. Benkő Tibor honvédelmi miniszter még 2018 végén arról beszélt, hogy hamarosan minden katonai alakulatot hazai gyártású fegyverekkel szerelnek fel. A cseh licenc alapján készült P-07 és P-09 típusú pisztolyok, BREN 2 típusú gépkarabélyok és SCORPION EVO 3 típusú géppisztolyok első darabjait elsőként a katonai rendészek vehették kézbe. Tehát vélhetően az állami fegyvergyár 2 milliárd forintos bevétele és 480 millió forintos nyeresége abból származik, hogy a Magyar Honvédség megveszi tőlük a legyártott fegyvereket.

A HM Arzenál még 2018 tavaszán írt alá licencszerződést a cseh Ceská Zbrojovka Export (CZ) vállalat vezetőjével. Ennek értelmében egy tízéves megállapodás jött létre százmillió eurós összértékben 200 ezer lőfegyver gyártásáról. Az egyezség értelmében a Magyarországon gyártott fegyverekből a cseh haderő is részesül. Amúgy a rendőrségnek is cseh pisztolyai vannak: a rendőrség idén januárban közel 40 ezer fegyver beszerzéséről döntött, ezt is a CZ gyártja le.

Simicskó István korábbi tárcavezető azt ígérte, hogy a fegyvergyártás körülbelül 200 embernek új munkahelyet is jelent majd. A Terra Zrt. beszámolója szerint 2019-ben azonban csak 94 dolgozója volt a cégnek, néhányuknak lakást is bérelt az alaposan feltőkésített társaság; 2019-ben 6,5 milliárd forinttal növekedett a cég saját tőkéje. Ez eltörpül a HM Arzenál tőkéje mellett, ami 27,6 milliárd forint. Érdekes módon a cég fölött már nem a Honvédelmi Minisztérium, hanem idén januártól a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter gyakorlja a tulajdonosi jogköröket. Szintén nyereséges cégről van szó: 10,5 milliárd forintos rekord árbevétel 2019-ben 328 millió forintos nyereséghez volt elég. Még 2018-ban a 7 milliárd forintos forgalom viszont közel egymilliárd forint profitot termelt.

Nem csak Magyarországon, hanem Ausztriában is van a magyar államnak fegyvergyára. Érdekes módon ez sem a Honvédelmi Minisztérium irányítása alatt működik. Tavaly novemberben jelentette be a kormány, hogy felvásárolta a Hirtenberger Defence Systems (HDS) nevű brit-osztrák fegyvergyárat a HDT Védelmi Ipari Kft. nevű cégen keresztül, ami az MNV Zrt. felügyelete alatt működik. A vásárlásra a cég 12,8 milliárd forintos hitelt kapott a Magyar Fejlesztési Banktól. Beszámolója szerint a cégnek 11,3 milliárd forint hosszú lejáratú kötelezettsége van, nem volt bevétele, ellenben 462 millió forint veszteség jött össze.

Az első részlet kifizetésének feltételei a 2019-es beszámoló készítésekor már megvalósultak, a második részlet kifizetésének valószínűségét jelenleg 100 százalékra becsüli a Társaság, a kifizetés 2021. júniusában esedékes - olvasható a HDT beszámolójában.

Tehát jövő nyáron még ki kell fizetni a második részletet. Az osztrák gyárban 60-81 és 120 milliméteres aknavetőket gyártanak a világpiacra. Pár napos hír szerint pedig már van magyar tulajdonban lévő katonai repülőgyár is: a Magyarországon bejegyzett Aero Investment Partners Zrt. vette meg a katonai kiképző és könnyű harcászati gépeket gyártó cseh Aero Vodochodyt. A szerződés értelmében a részvények 100 százaléka a Penta Grouptól az 51 százalékban Tombor András üzletember és 49 százalékban a cseh Aero International tulajdonában álló cégcsoporthoz kerül.

Nincs fontosabb a hadseregnél

Lapunk is írt arról, hogy a 2021-es költségvetésből úgy tűnik, hogy a haderő az elsődleges prioritás az Orbán-kormány számára. A honvédelmi kiadásokra 778 milliárd forintot szánnak jövőre, ami 30 százalékkal több, mint az idei költés, míg a rendvédelmi kiadások megközelítik a 953 milliárd forintot 2021-ben. Már a 2020-as költségvetés is rekord volt: idén 616 milliárd forintot fordít a kormány honvédelmi feladatokra, a legmagasabb összeget a rendszerváltás óta. A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő-fejlesztési program fő célja, hogy a honvédség létszámát 37 650-re növeljék és 20 ezer tartalékos katona legyen, valamint a szárazföldi egységeket és a légierőt egyaránt modernizálják. Az iraki misszió tevékenységét 2021. december 31-ig hosszabbították meg és a Balkánon is vannak békefenntartó magyar katonák.

A kormány már 2012-ben határozatban vállalta, hogy 2016-ig nominálértéken nem csökkenhet a honvédelmi költségvetés, majd 2016-tól kezdődően évente legalább a GDP 0,1 százalékával növelik. Azóta többször is azt hangoztatták: a honvédelmi kiadások 2024-re elérik a NATO által elvárt 2 százalékos GDP-arányt. Ettől még mindig messze vagyunk, kiegészítő források nélkül 2020-ban 1,26 százalékot teljesítünk.

Makro / Külgazdaság Lengyel vadászgépekre fáj az ukránok foga - hideg fogadtatást kapott az új amerikai nagykövet Moszkvában
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 20:14
Hétfőn sem volt hiány az eseményekből a háborúban. 
Makro / Külgazdaság Putyin telefonált: itt van, miről volt szó
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 19:36
Az orosz elnök a nemzetközi színtéren hozzá hasonlóan vitatott személlyel beszélt.
Makro / Külgazdaság A politizáló orosz menekültek után halálosztag indulna
Káncz Csaba | 2023. január 30. 19:13
A Biztonsági Tanács elnökhelyettese halálosztagok bevetésére szólít fel az országot elhagyó, de politikailag továbbra is aktív oroszok ellen. A külföldre menekült informatikusokat viszont busás jutalmakkal csábítanák haza. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Néhány hónap, és brit tankok érkeznek az orosz-ukrán frontra
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 17:32
Ukrajna dörzsölheti a markát a brit védelmi miniszter kijelentése után.
Makro / Külgazdaság Veszélyben Kína hosszútávú fejlődése – mutatjuk, miért
Tiszóczi Roland | 2023. január 30. 15:24
A szülőképes korú nők száma Kínában tavaly több mint négymillióval csökkent, ami az egygyermekes politika öröksége. Ugyanakkor egy gyermek felnevelésének költsége Kínában az egy főre jutó GDP közel hétszerese, ez majdnem a duplája az Egyesült Államokban vagy Japánban erre fordított összegnek, ami visszaveti a gyermekvállalási kedvet.
Makro / Külgazdaság Erőteljesen bővít a két légióriás
Szakonyi Péter | 2023. január 30. 14:15
Idén tízezerrel bővíti dolgozói létszámát a Boeing. Az amerikai repülőgépgyártó óriás már tavaly is “hízott” - akkor 23 ezer új dolgozót vett állományba.
Makro / Külgazdaság Ha ez igaz, Putyin tényleg valami durvát mondott telefonon
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 13:51
Elég meredek kijelentéseket tett Vlagyimir Putyin állítólagos szavairól a volt brit miniszterelnök.  
Makro / Külgazdaság Megszólalt az Európai Unió Tanácsa az uniós minimálbérről
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 12:38
Tagállami szinten kell meghatározni, és rendszeresen felül kell vizsgálni.
Makro / Külgazdaság Itt a friss német GDP-adat
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:36
A negyedik negyedévre és a 2022-es év egészére is kaptunk információkat Európa legnagyobb gazdaságáról.
Makro / Külgazdaság Szerdán a dízelesek örülhetnek
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:01
Csökken a gázolaj beszerzési ára, de kérdés, ez megjelenik-e a kútoszlop áraiban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG