TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Zrínyi 2026 terv keretében hazai gyártású kézi lőfegyvereket kapnak a Magyar Honvédség katonái, ennek érdekében cseh géppisztolyok, maroklőfegyverek gyártási know-how-ját, műszaki hátterét szerezték be. Stratégiai szempontból jelentős lépés lesz, ha kézifegyverből önellátóvá válunk, a gazdasági szempontok azonban sok kérdést vetnek fel. Külsős szakértőnk cikke.

A Magyar Honvédség újrafegyverzését a politikai vezetés döntése alapján hazai gyártású kézi lőfegyverekkel kívánja megvalósítani. A Zrínyi 2026 terv keretében ezért licencvásárlással cseh gyártmányú géppisztolyok, maroklőfegyverek gyártási know-how-ját, műszaki hátterét szerezték be. Ezek az eszközök adják  a jövőben  a honvédség gyalogsági  alapfegyverzetét. A gyártás megkezdődött, de jelentős csúszásban van a tervekhez képest. A kiskunfélegyházi gyár eddig részlegesen működik, a teljes képesség eléréséhez szükséges feltételek teljesüléséről nincsenek értesülések.

A cseh fegyvergyártó, a Česka Zbrojovka (CZ) gyár két pisztolyát és két géppisztolyát fogják itthon gyártani, az utóbbiakat több változatban is.  A fejlesztésért felelős kormánybiztos nyilatkozata alapján a gyár - bár eddig több mint 25000 fegyvert már legyártott - a következő 4-5 évben csak a hazai igények kielégítésére fog törekedni.

Itt álljunk meg egy pillanatra. A Magyar Honvédség létszáma nem éri el a 30 ezret. A végrehajtó állomány ennek is csak egyharmada. A BM egységei, a NAV és más fegyverviselésre és -alkalmazásra felhatalmazott szervezetek összlétszáma a honvédséggel együtt is alig több mint 65 ezer fő.  Egy 800 főt foglalkoztató gyár egy műszakos rendben is képes heti 1000 darab fegyver előállítására, csak hagyományos módon. Ha a fegyveriparban régóta elterjedt automatizált rendszereket használják, akkor ennek háromszorosára is képes.  Maradva az ismert számoknál, 5 év alatt negyedmillió lőfegyver gyártása nem túlzott becslés; ez három és félszer több, mint az fegyveres testületek békeidőben való maximális igénye.

Ami magát a terméket, vagyis a fegyvereket illeti, hozzák a kívánatos és a kornak megfelelő paramétereket. A cseh gyár ezekből az eszközökből több országba is exportált, de Csehország kivételével a hadseregek eddig sehol sem alkalmazták alapfegyverként, kiegészítő és speciális  feladatokra használják.

A géppisztolyok közül a Scorpion EVO 3 9x19 lőszerrel valóban géppisztoly, hiszen a lőszer mérete és teljesítménye megegyezik a P-09-es pisztolyéval. A hatásos lőtáv persze nagyobb a hosszabb cső miatt.  Ez inkább rendészeti feladatokra való eszköz, a BM már rendszeresítette is.

Scorpion EVO 3 - fotó: czub.cz

A CZ Bren 2A1 gépkarabély két változatban érhető el, az egyik 5,56, a másik a 7,62 űrmérettel. Az utóbbi kinetikus energiája valamivel nagyobb a lövedék tömege miatt. A fegyverek alkalmasak kiegészítő eszközök fogadására is, így harci alkalmazhatóságuk jelentősen javul.

CZ Bren 2 - fotó: czub.cz

A magyar vezetés a hazai kézifegyvergyártás feltámasztásával részben stratégiai szükségletet elégít ki, részben gazdasági szempontok vezérlik. Stratégiai szükséglet, hogy az ország az alapvető kézifegyvergyártás szempontjából önellátó legyen.  Az ide vezető út és idő egy részét meg lehet spórolni licencvásárlással, de később a saját fejlesztés létfontosságú.  Ígéret erre is van, bár még a licenc alapján gyártott fegyverekhez való lőszer és egyéb kiegészítő eszközök gyártása a jövő zenéje. Ha ezek megvalósulnak, akkor kézifegyverek területén valóban önállóak lehetünk, ami jelentős lépés a védelem technikai biztosításának szempontjából. Ami viszont a gazdasági szempontokat illeti, hiú ábránd a hazai gyártású fegyverek nagymennyiségű értékesítése a világpiacon.

A világ „fegyverfogyasztása” évről évre növekszik, de a kézifegyver-piac alapvetően csökken.  Ennek két oka van: egyrészt a hadseregek létszáma általánosan csökken az új fegyverzetrendszerek rendszerbe állításával, másrészt a meglévő készletek bőven elegendőek egy komolyabb konfliktus kezdeti szakaszához. A világ országaiban olyan mennyiségű kézifegyver van raktárakban, hogy az illegális fegyverkereskedelem 85 százalékát ezek a készletek biztosítják.

A magyar gyártás gazdasági kilátásait az is befolyásolja, hogy a potenciális megrendelő inkább a nagy hagyományokkal és gyártási tapasztalatokkal bíró anyavállalattól vásárol, mint sem egy újonnan indult névtelen licencgyártótól. A fegyver az bizalmi ügy!

Hasonló problémákat vet fel a nemrég megvásárolt könnyű tüzérségi eszközöket gyártó brit-osztrák Hirtenberger Defence Systems további sorsa. A fegyveriparban virágzó céget nem szoktak eladni, a leszálló ágban lévőket pedig a komoly piaci részesedéssel és K+F programmal rendelkező hadiipari vállalatok szokták megvenni.  Nálunk a hivatalos vásárló egy minimális tőkével bejegyezett cég. A gyártó termékpalettája hagyományos, ilyen eszközöket gyártó cégek tucatszámra vannak még Európában is. A hazai szükséglet a kiskaliberű könnyű tüzérségi eszközökből nem indokolja egy specializálódott gyár felvásárlását.  Az aknavetők vetőcsöveit, talpazatát, állványait szinte bármelyik hazai gépipari gyártó vállalat képes előállítani, a hozzá szükséges alapanyagot a hazai acélipar is tudja biztosítani.  A lőszergyártás és annak technológiája az egyedüli tényező, ami indokolhatja az akvizíciót. Ugyanakkor jelentős jövőbeli üzleti potenciálról ebben az esetben sem beszélhetünk, mert a piac ebben a szegmensben is telített.

A NATO országok fegyverzete nem egységes, ezért évtizedek óta központi kérdés az interoperabilitás. A NATO STANAG rendszer ugyan teremt valami rendet a követelmények szintjén, de a fejlesztések során minden vállalat a saját elképzeléseit valósítja meg. A NATO „mozaikos” fegyverzeti képessége továbbra is fennmarad, ez pedig a hatékonyság kárára van. Az európai fegyvergyártás amúgy is töredezett piacán talán célravezetőbb lett volna a teljes önállóság helyett egy kárpát-medencei, vagy ha úgy jobban tetszik V4 alapú hadiipari klaszter létrehozása.  A lengyelek, csehek, de még a szlovákok is jobban állnak jelenleg a hadiipar kutatási, tervezési és gyártási szegmenseiben, mint hazánk.  A klaszter létrehozása a tagországok gazdasági és technológiai eredményeinek szinergiája erősítené a szövetségesi viszonyt és komoly erőt jelenthetne a jövő fegyverpiacán is.

Az önálló fegyvergyártás megteremtése a jelenlegi helyzetünkhöz képest ugyan előrelépés, de a nyilvános adatok alapján vagy túlméretezett, vagy jelentős hatékonysági bajokkal terhelt. Ez a fajta önállóság pazarló és felesleges.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél