TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Zrínyi 2026 terv keretében hazai gyártású kézi lőfegyvereket kapnak a Magyar Honvédség katonái, ennek érdekében cseh géppisztolyok, maroklőfegyverek gyártási know-how-ját, műszaki hátterét szerezték be. Stratégiai szempontból jelentős lépés lesz, ha kézifegyverből önellátóvá válunk, a gazdasági szempontok azonban sok kérdést vetnek fel. Külsős szakértőnk cikke.

A Magyar Honvédség újrafegyverzését a politikai vezetés döntése alapján hazai gyártású kézi lőfegyverekkel kívánja megvalósítani. A Zrínyi 2026 terv keretében ezért licencvásárlással cseh gyártmányú géppisztolyok, maroklőfegyverek gyártási know-how-ját, műszaki hátterét szerezték be. Ezek az eszközök adják  a jövőben  a honvédség gyalogsági  alapfegyverzetét. A gyártás megkezdődött, de jelentős csúszásban van a tervekhez képest. A kiskunfélegyházi gyár eddig részlegesen működik, a teljes képesség eléréséhez szükséges feltételek teljesüléséről nincsenek értesülések.

A cseh fegyvergyártó, a Česka Zbrojovka (CZ) gyár két pisztolyát és két géppisztolyát fogják itthon gyártani, az utóbbiakat több változatban is.  A fejlesztésért felelős kormánybiztos nyilatkozata alapján a gyár - bár eddig több mint 25000 fegyvert már legyártott - a következő 4-5 évben csak a hazai igények kielégítésére fog törekedni.

Itt álljunk meg egy pillanatra. A Magyar Honvédség létszáma nem éri el a 30 ezret. A végrehajtó állomány ennek is csak egyharmada. A BM egységei, a NAV és más fegyverviselésre és -alkalmazásra felhatalmazott szervezetek összlétszáma a honvédséggel együtt is alig több mint 65 ezer fő.  Egy 800 főt foglalkoztató gyár egy műszakos rendben is képes heti 1000 darab fegyver előállítására, csak hagyományos módon. Ha a fegyveriparban régóta elterjedt automatizált rendszereket használják, akkor ennek háromszorosára is képes.  Maradva az ismert számoknál, 5 év alatt negyedmillió lőfegyver gyártása nem túlzott becslés; ez három és félszer több, mint az fegyveres testületek békeidőben való maximális igénye.

Ami magát a terméket, vagyis a fegyvereket illeti, hozzák a kívánatos és a kornak megfelelő paramétereket. A cseh gyár ezekből az eszközökből több országba is exportált, de Csehország kivételével a hadseregek eddig sehol sem alkalmazták alapfegyverként, kiegészítő és speciális  feladatokra használják.

A géppisztolyok közül a Scorpion EVO 3 9x19 lőszerrel valóban géppisztoly, hiszen a lőszer mérete és teljesítménye megegyezik a P-09-es pisztolyéval. A hatásos lőtáv persze nagyobb a hosszabb cső miatt.  Ez inkább rendészeti feladatokra való eszköz, a BM már rendszeresítette is.

Scorpion EVO 3 - fotó: czub.cz

A CZ Bren 2A1 gépkarabély két változatban érhető el, az egyik 5,56, a másik a 7,62 űrmérettel. Az utóbbi kinetikus energiája valamivel nagyobb a lövedék tömege miatt. A fegyverek alkalmasak kiegészítő eszközök fogadására is, így harci alkalmazhatóságuk jelentősen javul.

CZ Bren 2 - fotó: czub.cz

A magyar vezetés a hazai kézifegyvergyártás feltámasztásával részben stratégiai szükségletet elégít ki, részben gazdasági szempontok vezérlik. Stratégiai szükséglet, hogy az ország az alapvető kézifegyvergyártás szempontjából önellátó legyen.  Az ide vezető út és idő egy részét meg lehet spórolni licencvásárlással, de később a saját fejlesztés létfontosságú.  Ígéret erre is van, bár még a licenc alapján gyártott fegyverekhez való lőszer és egyéb kiegészítő eszközök gyártása a jövő zenéje. Ha ezek megvalósulnak, akkor kézifegyverek területén valóban önállóak lehetünk, ami jelentős lépés a védelem technikai biztosításának szempontjából. Ami viszont a gazdasági szempontokat illeti, hiú ábránd a hazai gyártású fegyverek nagymennyiségű értékesítése a világpiacon.

A világ „fegyverfogyasztása” évről évre növekszik, de a kézifegyver-piac alapvetően csökken.  Ennek két oka van: egyrészt a hadseregek létszáma általánosan csökken az új fegyverzetrendszerek rendszerbe állításával, másrészt a meglévő készletek bőven elegendőek egy komolyabb konfliktus kezdeti szakaszához. A világ országaiban olyan mennyiségű kézifegyver van raktárakban, hogy az illegális fegyverkereskedelem 85 százalékát ezek a készletek biztosítják.

A magyar gyártás gazdasági kilátásait az is befolyásolja, hogy a potenciális megrendelő inkább a nagy hagyományokkal és gyártási tapasztalatokkal bíró anyavállalattól vásárol, mint sem egy újonnan indult névtelen licencgyártótól. A fegyver az bizalmi ügy!

Hasonló problémákat vet fel a nemrég megvásárolt könnyű tüzérségi eszközöket gyártó brit-osztrák Hirtenberger Defence Systems további sorsa. A fegyveriparban virágzó céget nem szoktak eladni, a leszálló ágban lévőket pedig a komoly piaci részesedéssel és K+F programmal rendelkező hadiipari vállalatok szokták megvenni.  Nálunk a hivatalos vásárló egy minimális tőkével bejegyezett cég. A gyártó termékpalettája hagyományos, ilyen eszközöket gyártó cégek tucatszámra vannak még Európában is. A hazai szükséglet a kiskaliberű könnyű tüzérségi eszközökből nem indokolja egy specializálódott gyár felvásárlását.  Az aknavetők vetőcsöveit, talpazatát, állványait szinte bármelyik hazai gépipari gyártó vállalat képes előállítani, a hozzá szükséges alapanyagot a hazai acélipar is tudja biztosítani.  A lőszergyártás és annak technológiája az egyedüli tényező, ami indokolhatja az akvizíciót. Ugyanakkor jelentős jövőbeli üzleti potenciálról ebben az esetben sem beszélhetünk, mert a piac ebben a szegmensben is telített.

A NATO országok fegyverzete nem egységes, ezért évtizedek óta központi kérdés az interoperabilitás. A NATO STANAG rendszer ugyan teremt valami rendet a követelmények szintjén, de a fejlesztések során minden vállalat a saját elképzeléseit valósítja meg. A NATO „mozaikos” fegyverzeti képessége továbbra is fennmarad, ez pedig a hatékonyság kárára van. Az európai fegyvergyártás amúgy is töredezett piacán talán célravezetőbb lett volna a teljes önállóság helyett egy kárpát-medencei, vagy ha úgy jobban tetszik V4 alapú hadiipari klaszter létrehozása.  A lengyelek, csehek, de még a szlovákok is jobban állnak jelenleg a hadiipar kutatási, tervezési és gyártási szegmenseiben, mint hazánk.  A klaszter létrehozása a tagországok gazdasági és technológiai eredményeinek szinergiája erősítené a szövetségesi viszonyt és komoly erőt jelenthetne a jövő fegyverpiacán is.

Az önálló fegyvergyártás megteremtése a jelenlegi helyzetünkhöz képest ugyan előrelépés, de a nyilvános adatok alapján vagy túlméretezett, vagy jelentős hatékonysági bajokkal terhelt. Ez a fajta önállóság pazarló és felesleges.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél