3p
Bár csökkenést mutat a műanyag termékek eladása, de csak nagyon kis mértékben.
CPLA doboz és pohár (Fotó forrása: Indepack)

Az egyszer használatos vendéglátóipari csomagolóeszközöket forgalmazó Indepack Kft. elemezte az elmúlt másfél év értékesítési adatait arra keresve a választ, mennyiben változott a műanyag termékek eladása a papír, illetve a növényi alapanyagú PLA-val szemben.

A közel 10 ezer vendéglátóipari egységet kiszolgáló cég kimutatásból összeségében az látszik, hogy a műanyag alapanyagú terméket nagyon lassan váltják a környezetbarát (papír és PLA) termékek, azonban a változás már mérhető.

Csökken, de lassan

Az elemzésük szerint a műanyag termékek eladása csökkenést mutat, de csak nagyon kis mértékben. Az elmúlt másfél évben mintegy 5 százalékkal kevesebb műanyagalapú termék került értékesítésre.

A papíralapú termékek eladása ezzel szemben ugyanilyen kis mértékben, de növekedést mutatnak. A növényi keményítőből, úgynevezett PLA-ból készült vendéglátóipari eszközök kereslete éppen 1 évvel ezelőtt kezdett megjelenni a statisztikai adatokban és forgalma lassú, de folyamatos növekedést mutat. Eladása április hónapban ugrott meg jelentősebben, miután az Európai Unió közzétette határozatát, amelyben 2021-ig ad határidőt az egyszer használatos műanyag termékek betiltására.

A nyári rendezvények beszerzői is keresték már a környezetbarát lehetőségeket, ez a PLA termékek eladásában 4-5 százalékkos növekedésben volt mérhető a június, július hónapokban. Az elmúlt 6 hónapban átlagban a teljes eladás kb. 4 százalékát tette ki a PLA.

Megoldás a fehérmosogatás

Az egyszer használatos termékek használata – bár számos kritikát kap – sok helyen az egyetlen eszköz az ételek, italok kiadására. A streetfood éttermek, büfék, rendezvények vagy akár benzinkutak számára nem megoldható az úgynevezett fehérmosogatás, vagyis a vevők által használt edények tisztítása. Így számukra sem a tartós ételhordók cseréje, sem az otthonról hozott edények NÉBIH által előírt fertőtlenítő mosogatása nem megoldott.

Titkolóznak, mire készülnek

Múlt héten átfogó cikkben foglalkoztunk az egyszer használatos műanyagok hazai betiltásának kérdésével. A cikk apropóját az adta, hogy írásbeli kérdéssel fordult az LMP-s Ungár Péter és Schmuck Erzsébet Palkovics Lászlóhoz, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszteréhez, hogy megtudják, a kormány mikor fogja betiltani az egyszer használatos műanyagokat. A tárca válaszából lényegében egyáltalán nem derül ki, a kormánynak mi is a terve, menetrendje az egyszer használatos műanyagok betiltására. Cikkünk >>>>

Megszünteti a műanyag, PET-palackos vizek, italok beszerzését a Pécsi TudományegyetemA PTE vezetése - a magyarországi felsőoktatási intézmények között elsőként - úgy döntött, hogy október 1-jétől a PET-palackos víz, üdítő helyett újrahasznosítható, üveges kiszerelésű termékeket vásárol a rendezvényekre, konferenciákra, emellett a karokon hetven ingyenes víztöltő állomást helyeznek ki.  Jenei Zoltán kancellár szerint Magyarországon évente 1,4-1,5 milliárd PET-palack kerül forgalomba, s ezeknek csak töredékét, csupán 7-8 százalékát dolgozzák fel újra; a PTE így "intézményi szinten is támogatja a környezettudatosságot" a döntéssel. A vizes és üdítős palackok "száműzése" után a PTE tervei szerint hasonló környezetbarát kezdeményezés indul majd: újrahasznosított, komposztálható anyagból készült tányérokat, evőeszközöket, poharakat, dobozokat használnának az egyetem büféjében és egyéb vendéglátóegységeiben, valamint minden, az intézményhez köthető rendezvényen. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG