<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Műanyag
Részvény / Deviza / Áru Műanyagmentes befektetések nem csak júliusban?
Hován Tamás | 2021. augusztus 15. 16:49
Az utóbbi években, így idén is, egyre többször találkozhatunk a „műanyagmentes július” kezdeményezéssel. De mi is ez valójában? 2011-ben indult útjára Ausztráliából a „műanyagmentes július” kezdeményezés, melynek célja egy műanyagmentes világ megvalósítása. Mára ez egy globális mozgalommá vált több mint 170 ország részvételével.
Vásárló Milyen elviteles poharakat érdemes beszereznünk?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 9. 10:36
Akinek kávézója, büféje van, tudja, hogy az ételdobozok és papírzacskók mellett elviteles poharakra is szükség van egy ilyen helyen. Hiszen a kávék és teák, valamint az üdítők esetében is érdemes biztosítani az elvitel lehetőségét, így jól szállítható poharak fognak kelleni. Nézzünk szét a kínálatban!
Makro / Külgazdaság Búcsúzhatunk a műanyagpohártól: betiltják az egyszer használatos műanyagokat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 2. 17:24
Ezt az ITM közölte ma. 
Vásárló Végül a vásárlók fizetnek a nejlonzacskó-törvény miatt, a kérdés már csak az, hogyan
Tiszai Balázs | 2020. október 24. 18:37
Hosszas huzavona után végül döntött a magyar kormány, és törvényben szabályozta a műanyag zacskók gyártását és forgalmazását az országban. A szigorító lépést a környezetvédők ujjongva, a műanyagcsomagolás-gyártó szakma a fogát szívva fogadta. A döntéstől a kormány az országban termelt műanyaghulladék csökkenését várja – de mit várnak tőle a gyártók?
Vásárló A cumisüvegek is kibocsáthatnak mikroműanyagokat
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 20. 08:58
A tápszer elkészítési módjának megváltoztatásával is sokat javulhat a helyzet. 
Vásárló Váratlanul visszavonta a kormány a műanyagok betiltásáról szóló javaslatot
Privátbankár.hu | 2020. május 19. 19:48
Múlt héten nyújtották be a tervezetet az egyszer használatos műanyagok jövő évi betiltásáról, ezt most egyszer csak visszavonták. Még dolgoznak rajta. 
KKV Hogy állnak a vendéglátósok az egyszer használatos műanyagok száműzésével?
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 12:03
Közeleg az egyszer használatos műanyagok részleges betiltásának határideje: a cégeknek egy év áll rendelkezésükre, hogy megoldást találjanak több eldobható műanyag eszközük kiváltására.
Vállalat Műanyag-újrahasznosító céget vett a Mol
Privátbankár.hu | 2019. november 11. 15:34
A MOL lezárta a tranzakciót, melynek eredményeként 100 százalékos tulajdonrészt szerzett a németországi székhelyű, műanyag újrahasznosítással foglalkozó Aurorában. A tranzakció révén a MOL megerősíti pozícióját az újrahasznosításra épülő műanyagtermékek piacán, valamint erősíti autóipari beszállító pozícióját is.
Makro / Külgazdaság Új csomagolások a láthatáron – Megoldások a műanyag-mizériára II.
Privátbankár.hu | 2019. november 10. 07:10
Hogyan lehet megelőzni, hogy teljesen ellepjen minket a műanyagszemét? Milyen kísérletek vannak a probléma orvoslására, és mit tesznek a legnagyobb szennyezők a válság enyhítése érdekében? Sorozatunk második részéből kiderül, hogy egy start up radikális újítással rukkolt elő, a Nestlé pedig külön központban kutatja a jövő csomagolásait.
Vásárló Vásárlás csomagolás nélkül: megoldások a műanyag-mizériára I.
Wéber Balázs | 2019. november 3. 07:35
Az ötvenes évek óta 8,3 milliárd tonna plasztikot gyártottak világszerte, aminek mindössze kilenc százalékát hasznosították újra. A többi jó esetben hulladék-lerakókba, rossz esetben a földekre, óceánokba, madarak és bálnák gyomrába került. Abban minden érdekelt fél egyetért, hogy ezen változtatni kell – arról viszont eltérnek a vélemények, hogy miként.
Vásárló A popcornnal együtt faljuk a műanyagot is
Privátbankár.hu | 2019. október 27. 13:00
Elgondolkodott már azon, hogy az autóülésre helyezett pizza-doboz miért nem zsírozza be a huzatot? Vagy, hogy miért nem lobban lángra a mikróban a túlhevített popcorn? Azért, mert egészségünkre veszélyes műanyagokat tartalmaznak.
Makro / Külgazdaság Nincs többé műanyag zacskó az Aldiban
Privátbankár.hu | 2019. október 24. 15:20
Kivezetik a műanyag bevásárlótáskákat a kínálatból.
Vállalat Visszavett a műanyagokból a Spar
Privátbankár.hu | 2019. október 7. 14:14
Például könnyebb lett a saját márkás ásványvíz palacksúlya. A bevásárlótáskáik is hamarosan teljesen műanyagmentessé válnak.
Vásárló Rejtély, mi a kormány terve a műanyagokkal
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 30. 12:01
Miközben Szlovákia is előttünk jár az egyszer használatos műanyagok betiltásában, addig Magyarországon semmilyen nyilvános terv nincs még, miként ültetik át az uniós irányelvet, amelynek értelmében 2021-től idehaza is tilos lesz több egyszer használatos műanyag termék forgalmazása. Ennek hátteréről kérdezték nemrég kollégánkat a Civil Rádió 117 perc című műsorában.
Vállalat Még egy lépéssel közelebb kerültünk a műanyagok visszaszorításához
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 20. 16:50
A műanyagipar mint 100 állami és magánszereplője írt alá nyilatkozatot Brüsszelben azt vállalva, hogy segítik egy jól működő uniós műanyag-újrafeldolgozási piac kialakítását.
Makro / Külgazdaság Nagyon lassan cseréljük le a műanyagot
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 16. 13:56
Bár csökkenést mutat a műanyag termékek eladása, de csak nagyon kis mértékben.
Vásárló Óriási a titkolózás, hogy mikor fogják betiltani a műanyagokat Magyarországon
Valkai Nikoletta | 2019. szeptember 13. 06:06
Míg Szlovákiában nemrég konkrét lépéseket tettek az egyszer használatos műanyagok betiltására, addig Magyarországon egyelőre semmilyen döntés nincs a szigorításra. Ami biztos, az uniós irányelv értelmében 2021-től tilos több műanyag termék forgalmazása az Európai Unióban. Hogy ezt itthon miként fogják megvalósítani, nem világos. Most csak azt mondják: a kormánynak fontos, hogy a hazai vállalatok ne kerüljenek versenyhátrányba a szabályozás miatt.
Vásárló A Lidlben vettél kiflit, zsemlét? Reméljük, nem etted meg!
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 12. 16:43
Kék műanyag lehet benne.
Vásárló Hogyan ne kerüljön műanyag az ivóvízbe?
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 29. 16:28
Ma már mindenhol vannak mikroműanyagok: például a sarki jégtáblák alatt, az esővízben, a sörben, ivóvízben és még az ásványvizekben is.
Vásárló Mégse akkora gond, hogy műanyag van az ivóvízben?
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 22. 13:02
Csak minimális egészségi kockázatot jelentenek az ivóvízben lévő műanyag mikroszemcsék. Mindez most az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) jelentéséből derült ki.
Vásárló Nekimennek a műanyagnak a szlovákok is: rengeteg terméket betiltanak
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 21. 15:14
Két év múlva lép életbe a szigorítás.
Makro / Külgazdaság Kitiltották az egyszer használatos műanyag palackokat a San Franciscó-i reptérről
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 5. 14:48
Augusztus 20-tól az éttermekből, kávézókból és automatákból is eltűnnek. Cserébe kialakítanak egy csomó ingyenes töltőhelyet, ahol a tartós műanyag palackokba lehet vizet tankolni.
Vásárló Az IKEA is lépett a műanyagok visszaszorításáért
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 2. 15:15
Jövőre már nem lehet kapni az egyszer használatos műanyag palackokat az áruházláncnál.
Vásárló Fordulat: tényleg elindult a zöld forradalom a magyar boltokban
Valkai Nikoletta | 2019. július 16. 06:05
Nyugat-Európához képest kissé döcögve ver gyökeret Magyarországon a környezettudatos viselkedés. A napi bevásárlásaink helyszíneként szolgáló üzletek kiváló terepet jelentenének a gondolkodásmód átformálására: itt mindenki megfordul és mindenki rengeteg (műanyag)szemetet termel. Amikor legutóbb kérdeztük a hazai áruházláncokat, még leginkább csak nagy szavakat és terveket kaptunk - mostanra viszont úgy tűnik, valóban elkezdtek cselekedni a kereskedők, sorra jelennek meg a hétköznapi vásárlásainkat is átalakító-zöldítő megoldások a boltokban. Ami meglepő lehet: a vásárlók körében tömeges igény van az eldobható nejlonzacskók lecserélésére, legalább tízezren már pénzt is adtak azért, hogy ne az ingyenes zacskókat kelljen használni a zöldségosztályon.
Makro / Külgazdaság Lerakódik a parti sziklákra a tengeri műanyag
Privátbankár.hu | 2019. június 26. 14:03
Az így létrejövő kéreg fenyegetést jelent a sziklákon élő és táplálkozó organizmusokra.
Makro / Külgazdaság Elfogyott az idő: a világ vezetői is egyezkednek a tengerek védelméről
Privátbankár.hu | 2019. június 16. 16:47
A G20-ak környezetvédelmi miniszterei Japánban tartott találkozójukon megállapodtak a tengerek műanyaghulladék-szennyezésének kezeléséhez szükséges intézkedések bevezetésének és alkalmazásának globális hatókörű keretrendszerében. Valljuk be, ennek itt volt az ideje.
Vásárló Elképesztő, mennyi mikroműanyag lehet a magyar folyókban
Privátbankár.hu | 2019. június 14. 11:59
Kutatók a Maros üledékét vizsgálták.
Makro / Külgazdaság Legalább 50 ezer műanyagrészecskét eszünk meg évente
Privátbankár.hu | 2019. június 5. 20:29
És hasonló mennyiségben lélegezzük be a mikroműanyagokat, valamint rengeteg plasztikrészecske kerül a szervezetünkbe a palackozott vizek, sőt, a csapvíz fogyasztásával is a világ első műanyagfogyasztást vizsgáló tanulmánya szerint. A valós mennyiség azonban még ennél is sokkal több lehet, mert a táplálékainknak egyelőre csak nagyon vékony szeletét elemezték mikroöműanyag-tartalom szempontjából.
Makro / Külgazdaság Négyszeres drágulást hoz a vendéglátósoknak a műanyagok betiltása
Privátbankár.hu | 2019. június 4. 20:30
A 2021-től életbe lépő új szabályok megtiltják egyes olyan eldobható műanyagtermékek használatát, amelyek alternatív termékekkel helyettesíthetők. A környezetnek jó a döntés, a büféseknek, bisztrósoknak kevésbé - a változásra a fogyasztóknak is fel kell készülniük, hiszen a pluszköltségeket végső soron nekik kell majd megfizetni.
Makro / Külgazdaság Eldöntötték: 2021-től betiltják az egyszer használatos műanyagokat az EU-ban
Privátbankár.hu | 2019. május 21. 17:38
Elfogadták az erről szóló irányelvet.
Vállalat Fájhat a gyártók és a vendéglősök feje – nem akar leszokni a műanyagról a magyar
Valkai Nikoletta | 2019. április 5. 05:55
A csomagolóeszközöket gyártó cégek és a vendéglátóipar is célkeresztbe került az eldobható műanyagok betiltásával, hiszen a műanyaghulladék egy részét az egyszer használatos csomagolóanyagok, elviteles dobozok teszik ki. Egyre nagyobb az igény, hogy lebomló, komposztálható ökoműanyag váltsa fel a korábban használt termékeket, mégis az látszik, hogyha valami többe kerül, nem szívesen áldoznánk a környezetvédelemre. Míg nem lesz kötelező, a cégek nem fognak tömegesen átállni az alternatív eszközökre – ehhez viszont már nincs sok idő hátra, 2021-től jön a szigorítás.
Vásárló Nagy változást jelentett be a Spar
Privátbankár.hu | 2019. március 20. 10:56
Az áruházlánc újrahasználható tasakokkal ösztönöz a környezettudatosságra.
Makro / Külgazdaság Új világ jön az EU-ban: 2021-től betiltják a műanyagot
Privátbankár.hu | 2018. december 19. 11:29
Azoknak az egyszer használatos műanyag termékek az árusítását tiltalnák be két év múlva, amelyek könnyen és olcsón helyettesíthetők.
Vásárló Éttermek számoltak le az egyszer használatos műanyaggal
Privátbankár.hu | 2018. november 26. 15:53
Mától nem használnak eldobható műanyagot a maglódi Korzó éttermeiben, helyette jönnek a növényi alapanyagból készült tányérok, evőeszközök.
Vásárló Nem szavazta meg a Fidesz a műanyag zacskók betiltását
Valkai Nikoletta | 2018. október 25. 15:13
Furcsa ellentmondás van a kormány itthoni lépése a Fidesz szerdai tartózkodása között az EP-ben.
Vásárló Nemsokára jön az új világ? Gőzerővel megy neki az EU a műanyagnak
Valkai Nikoletta | 2018. október 24. 20:40
Az Európai Parlament ma megszavazta azt a jogszabálytervezetet, amely véget vetne az egyszer használatos műanyagoknak, többek között a tányérok, evőeszközök vagy fülpiszkálók használatának. Itt még nincs vége: a műanyagok használatát korlátozó lépéseket a cigarettacsikkekre is kiterjesztenék, bizonyos műanyag termékek fogyasztását pedig 25 százalékkal kellene csökkenteni a tagállamoknak 2025-ig.
Vásárló Még egy lépéssel közelebb vagyunk a műanyag szívószálak betiltásához
Privátbankár.hu | 2018. október 24. 14:47
Megszavazta a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítását célzó szigorúbb szabályokról szóló javaslatot az Európai Parlament.
Vásárló Magyarország hadat üzen az egyszer használatos műanyagnak
Privátbankár.hu | 2018. október 5. 12:45
Több műanyag, köztük a szívószál, pohár termékdíja is nő majd.
Vállalat Különös ötlet: műanyag nélkül készítenék a Lego játékokat?
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 5. 13:17
A tervek szerint 2030-ig megtörténhet a teljes átállás fenntartható anyagokra.
Vásárló Már a magyar folyók is tele vannak műanyaggal?
Privátbankár.hu | 2018. július 1. 16:15
A Tisza után a Duna mellékfolyóiban, az Ipolyban és a Rábában is találtak mikroműanyagot.
Vásárló Műanyag szívószál, fültisztító: egy lépésre vagyunk, hogy eltűnnek az életünkből?
Privátbankár.hu | 2018. május 28. 20:31
Szigorúbb uniós szintű szabályokra tett javaslatot a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítására az Európai Bizottság: betiltanák azon egyszer használatos műanyag termékek árusítását, amelyek könnyen és olcsón helyettesíthetők. Eltűnne például a szívószál, a műanyag evőeszköz. A lépéssel sokat tennénk a környezetünkért.
Vásárló Valami kezd megváltozni a magyarok fejében
Privátbankár.hu | 2018. április 26. 08:19
Lassan, de egyre többen gyűjtik szelektíven a szemetet. Te hova dobod a tejes dobozt?
Vásárló Furcsa döntés: betiltanák a szívószálat és a fültisztító pálcikát
Privátbankár.hu | 2018. április 19. 10:33
Ezzel csökkentené a brit kormány a tengereket veszélyeztető műanyaghulladék mennyiséget.
Vásárló Megoldást találtak az emberiség egyik legnagyobb problémájára - véletlenül
Privátbankár.hu | 2018. április 17. 16:30
A PET-palackok lebontására képes baktériumot vizsgálva a kutatók nem csak megtalálták a folyamatért felelős enzimet, de vizsgálat közben még jelentősen sikerült is javítani a hatékonyságát - teljesen véletlenül. Pár év fejlesztés után megalkotható lehet a szer, ami segít megtisztítani a világ óceánjait az elképesztő szemétszigetektől - és a műanyaggyártáshoz is jóval kevesebb kőolaj kell majd.
Makro / Külgazdaság Búcsút mondhatunk a légszennyezésnek? Különös megoldást találtak
Privátbankár.hu | 2018. január 17. 07:59
Egy kanadai kutatócsoport megtalálta, hogyan lehet szén-dioxidból műanyagot csinálni.
Részvény / Deviza / Áru Dobbantottak a britek: bevezették az új fontot
Privátbankár.hu | 2017. július 19. 07:48
Mostantól a 10 fontos gyártásához sem kell leölni egy állatot sem.
Vásárló A Nap Száma: ebből 1 millió darabot vesznek az emberek percenként
Privátbankár.hu | 2017. június 30. 14:12
Az emberiség műanyagéhsége 20 százalékkal fog növekedni 2021-ig, ami a klímaváltozáshoz hasonló súlyosságú környezeti válsághelyzetet fog teremteni.
Makro / Külgazdaság Túl sok szemetet termel az emberiség? Sebaj, megeszik!
Privátbankár.hu | 2017. április 26. 15:03
Műanyagevő hernyókkal venné fel a harcot a tudomány az egyre növő szemétkupacok ellen.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG