<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Legkevesebb negyvenre nőtt az észak-törökországi Amasra város szénbányájában történt robbanás halálos áldozatainak száma szombaton, a mentők több tucatnyi, még mindig a föld alatt rekedt munkást próbálnak kimenteni.

Szulejmán Soylu belügyminiszter közölte, hogy 40 bányász halálát megerősítették. Tizenegyen megsérültek és kórházba kerültek, míg 58 másik bányásznak sikerült önállóan kijutnia a bányából, vagy sértetlenül kimentették őket. Egy bányász állapota még mindig nem tisztázott - írja az MTI.

Korábban tizennégy, majd 25 halottról számoltak a hatóságok. A tárnában 110 bányász dolgozott a szerencsétlenség idején. A robbanás helyi idő szerint pénteken 18:15-kor történt a fekete-tengeri városban lévő bányában - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren.

Amasra városában történt a szerencsétlenség, ahova Erdogan török elnököt várják. Fotó: Depositphotos
Amasra városában történt a szerencsétlenség, ahova Erdogan török elnököt várják. Fotó: Depositphotos

A mentőcsapatok több tucatnyi, 300 és 350 méter mélyen a tengerszint alatt rekedt munkás megmentésén dolgoznak.

Fatih Donmez török energiaügyi miniszter azt mondta, az első adatok azt mutatják, hogy sújtólégrobbanás történt. Hozzátette, hogy a mentési munka majdnem befejeződött. Korábban arról számolt be, hogy még mindig tűz ég a bánya tárnájában, ahol több mint egy tucat bányász rekedt. A tűz elszigetelésén és lehűtésén továbbra is dolgoznak.

A török állami katasztrófavédelmi ügynökség, az Afad kezdetben azt állította a Twitteren, hogy egy hibás transzformátor okozta a robbanást, de később visszavonta állítását, és azt mondta, hogy "ismeretlen okból" metángáz gyulladt meg.

A török média által a bánya bejáratáról sugárzott felvételeken a csapdába esett bányászok családtagjai voltak láthatók, és hogy a katasztrófamentők oxigénnel látják el a bányából kimentett munkásokat, majd kórházba szállítják őket.

"Nem tudom, mi történt" - mondta az Anadolu hírügynökségnek egy bányász, akinek sikerült sértetlenül kijutnia a tárnából. "Hirtelen nagy nyomást éreztem, és nem láttam semmit" - tette hozzá.

Mivel a robbanás nem sokkal napnyugta előtt történt, a mentést a sötétség lassította.

"A dolgozók közel felét sikerült evakuálni. A legtöbbjük jól van, de vannak súlyos sérültek is" - mondta Recai Cakir, Amasra polgármestere a török NTV magáncsatornának.

A helyi kormányzó szerint egy több mint 70 fős csapatnak sikerült elérnie az akna egy olyan pontját, amely mintegy 250 méterrel a felszín alatt van. Egyelőre nem volt világos, hogy a mentők közelebb tudnak-e jutni a csapdába esett munkásokhoz.

Recep Tayyip Erdogan török elnököt szombaton Amasrába várják.

Makro / Külgazdaság Pentagon: kínai kémléggömböt észleltek az amerikai légtérben
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:52
Megfigyelő léggömböt észleltek az Egyesült Államok légtere fölött, Kínát gyanúsítják.
Makro / Külgazdaság Kína hamarosan megtámadhatja Tajvant
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:11
Az amerikai hírszerzés szerint a kínai elnök arra utasította országa hadseregét, hogy 2027-re álljon készen Tajvan lerohanására.
Makro / Külgazdaság Oroszország nagyszabású offenzívát tervez az ukrajnai háború egyéves évfordulójára, február 24-re
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 06:55
Az Olaszország és Franciaország által biztosított legmodernebb rakétavédelmi rendszer a következő két hónapban üzembe állhat Ukrajnában.
Makro / Külgazdaság Újabb uniós katonai támogatás Ukrajnának, Putyin már keresztes német tankokról beszél
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:59
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Makro / Külgazdaság Amerika beszorult a közel-keleti darázsfészekbe
Káncz Csaba | 2023. február 2. 19:31
A Biden-kormányzat közelebb került az izraeli állásponthoz az orosz-iráni tengely létrejötte óta. Washingtonban egyre nagyobb az idegesség a megszállt területeken és a zsidó államon belül kialakult politikai állapotok miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az orosz gáz kétharmadát már pótolta Európa
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:59
Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.
Makro / Külgazdaság Erős jelzést küldött von der Leyen az újabb ukrajnai vizittel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:31
Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.
Makro / Külgazdaság Új elemzés: szinte kizárt, hogy Ukrajna megnyeri a háborút
Wéber Balázs | 2023. február 2. 17:31
Miközben Oroszország óriási tartalékokkal bír, Ukrajna idővel kifogyhat a katonákból, a NATO pedig nem akar közvetlen háborút vívni Moszkvával, állítja egy német elemzés. Eszerint Ukrajna aligha nyerheti meg a háborút, sőt, újabb területeket veszíthet. Az orosz erők már közelmúltbeli sikereiket is számbeli fölényüknek köszönhetik.
Makro / Külgazdaság Orosz tankelhárító robotok is érkeztek a Donyec-medencébe
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:55
Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporizzsja irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek között a csütörtöki hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.
Makro / Külgazdaság Dagad az EP korrupciós botránya: újabb képviselők mentelmi jogát függesztették fel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:17
Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az EP leváltott alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban felfüggesztette a belga Marc Tarabella és olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG