3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az amerikaiak és az oroszok nukleáris ütközőpontjává lett a Baltikum, ahol rendszeressé vált a kardcsörtetés. A NATO európai szövetséges erőinek főparancsnoka szerint az „orosz agresszió” Ukrajnán túlterjeszkedve elérheti Moldovát is, ahol Moszkva információs kampánya már zajlik.

Philip Breedlove amerikai tábornok, a NATO európai szövetséges erőinek főparancsnoka, szerdán meghallgatáson vett részt a washingtoni képviselőház katonai bizottsága előtt. Felsorolta azon számos amerikai hadgyakorlatot, amelyet az orosz határnál hajtottak végre, de szerinte mindez nem helyettesítheti azon „hiteles és állandó elrettentő képességek telepítését, amelyek a krízis megjelenésekor órák alatt tudnak reagálni”. 

Ez megkezdődött, fejtette ki, a balti országokban egy NATO parancsnoki és ellenőrző egység létesítésével. Hozzátette, hogy az amerikai erők európai parancsnoksága 67 katonai gyakorlatot tartott Lengyelországgal és a Balti államokkal tavaly az április és október közötti időszakban. 

Nukleáris szembenállás

Breedlove szerint az amerikai nukleáris elrettentő kapacitás a régió védelmét szolgálja és kiemelte, hogy a NATO regionális hadgyakorlatait már integrálták az Egyesült Államok Stratégiai Parancsnoki Központja (US Strategic Command Headquarters, vagyis a Stratcom) struktúrájába.

A Stratcom a Nebraska állambeli Omaha városkától délre, az Offutt légierő bázison van és a globális csapásmérés koordinátori szerepköre miatt amerikai katonai körökben egyszerűen világháborús irányító-központnak nevezik.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Moszkva is jelzi, a legvégsőkig hajlandó elmenni érdekei védelmében. Az Euromaidanpress értesülései szerint az orosz elnök már összerakatta a Kalinyingrádban és Krímben azokat a taktikai ballisztikus rakétarendszereket, melyek segítségével nukleáris robbanófejjel ellátott, Iszkander típusú rakétákat indíthatnak adott esetben Varsó, Tallinn vagy Bukarest ellen. Moszkva ugyanakkor bejelentette, hogy a mobil interkontinentális nukleáris rakétákat is hat orosz térségben készültségbe helyezte.

Moldova a következő?

Breedlove aggodalmának adott hangot, hogy az „orosz agresszió” Ukrajnán túlterjeszkedve elérheti Moldovát. Az elszakadó Dnyeszter Menti Köztársaságban orosz csapatok állomásoznak azzal a céllal, hogy „megakadályozzák Moldova közeledését a Nyugathoz”. A tábornok hozzátette, hogy Moldovában Moszkva kiterjedt információs kampányt folytat. 

Ez alatt mintegy 1400 észt katona és különféle nemzetiségű egységek - főleg amerikai és NATO-ezredek katonái és járművei - vettek részt egy keddi katonai felvonuláson a balti állam függetlenné válásának évfordulója alkalmából rendezett ünnepség keretében a kelet-észtországi Narva városában, amelyet a Navra folyó választ el Oroszországtól. Ez volt az első alkalom, hogy a három balti államban - Észtország, Lettország és Litvánia - állomásozó amerikai katonák ennyire közel húzódtak az orosz határhoz.

A narvai parádé nem nyerte el az oroszok tetszését

Oroszország ezt provokációnak is fölfoghatta. Észtország lakosságának ugyanis egynegyedét teszik ki oroszajkúak és a közösségnek Narva városa az egyik központja. 

Talán éppen ezért Oroszország kiterjedt hadgyakorlatba kezdett szerdán, így jelenleg az Észtország és Lettország határai közelében fekvő Pszkov térségében mintegy kétezer orosz katona vesz részt a manővereken. A szombatig tartó hadgyakorlatok részeként a légierő 1500 tagja az ejtőernyős bevetést gyakorolja, valamint a csapatok egy feltételezett ellenség repülőterére hatolnak be, és azt semmisítik meg.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott a Szegeden építkező kínai autógyár
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 13:16
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
Makro / Külgazdaság Le kell cserélni az árakat a magyar benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:03
A gázolaj átlagára péntektől 600 forint fölé kerül. 
Makro / Külgazdaság Sötét alagútba tart a német lokomotív
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 11:27
A kelet-közép-európai régió gazdasága az a német iparhoz kapcsolódó beszállítói láncra épül, így idegesítő azt látni, hogy a rendszer központja olyan fordulóponthoz ért, amit mintha nem tudna kezelni. Legalábbis erre jutott egy friss elemzés. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okozott Kína
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:34
A piaci várakozásokat alulmúlta a kínai infláció. 
Makro / Külgazdaság Az oroszok tudják, hogy elveszíthetik a háborút?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 07:22
Harkivot visszafogottabban lövik az oroszok, miután az ukrán sereg támadja az orosz területen lévő csapatokat. 
Makro / Külgazdaság Nagyon nagy a baj: nincs elég cement, tégla, üveg és beton Ukrajnában
Mester Nándor | 2024. június 11. 15:17
Az építőanyagokat előállító gyárak közül sokat lebombáztak az oroszok, az ukránok pedig nem tudják hitelesen felmérni, hogy mennyi anyag kell az infrastruktúra és az épületek újjáépítéséhez. Enélkül a nyugati kormányok és cégek nem fognak túl sok pénzt adni, miközben azért a vállalatok ugrásra készen várják, hogy béke legyen.
Makro / Külgazdaság Tizenharmadszor is átírta az alaptörvényt az Országgyűlés
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 14:57
Szabályozni kellett, kinek nem adhat kegyelmet a jövőben a köztársasági elnök - de az uniós hitelfelvétel módjáról és a hadsereg bevetésének lehetőségéről is rendelkeztek.
Makro / Külgazdaság Irigykedve nézünk erre a cseh adatra
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 10:59
Csehországban főként az élelmiszerárak mérséklődése miatt csökkent a pénzromlás mértéke májusban.
Makro / Külgazdaság Mi kell ahhoz, hogy jobban éljünk? Botos Katalint erről is kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 16:22
A közgazdász, gazdaságtörténész, a rendszerváltás utáni első kormány, az Antall József vezette kabinet pénzügyi államtitkára, majd tárca nélküli minisztere, az Állami Bankfelügyelet 1992-1994 közötti elnöke június 19-én, szerdán délután fél 4-kor lesz a vendégünk. Az egyórás beszélgetésen szokás szerint nemcsak mi kérdezzük Botos Katalint, hanem Önök is, ehhez csak egy ingyenes regisztrációra van szükség.
Makro / Külgazdaság Elképesztő összefüggéssel próbálják bizonyítani a Fidesz-szavazóknak, hogy semmit nem veszítettek az EP-választásokon
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 15:57
Kormánypárti elemzők azt hozták ki, hogy a Fidesz és a KDNP vasárnap elért eredménye ismét kétharmados parlamenti többséget eredményezett volna.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG