1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Információink szerint nem emelte inflációs célját a jegybank: Matolcsy György keddi sajtótájékoztatóján tévedésből beszélt 3-3,5 százalékos középtávú inflációs célról. A jegybank szerint félrehallottuk: nem mondott ilyet az elnök.

3 vagy 3,5 százalék?

A kamatdöntést követően az MNB honlapján megjelent tájékoztatóban a Monetáris Tanács azt írta: „A 3 százalékos inflációs cél elérését így lazább monetáris politika is biztosítja.” A dokumentum közzétételével egyidőben azonban sajtótájékoztatót tartott Matolcsy György, ahol az inflációs célt 3-3,5 százalék között jelölte meg (Frissítés: a jegybank szerint nem mondott ilyet a jegybankelnök - lásd a cikk kiegészítését.)

Már első hallásra is szokatlan volt, hogy a jegybank ilyen formában „jelenti be”, hogy megemelte inflációs célját. Zavart okozott, hogy ezt az információt jegybank új döntési feltételrendszerével egyidejűleg hozták nyilvánosságra: augusztustól az inflációs célkövetés helyett egy három pillérű keretrendszert jelöltek ki, amelyben az infláció alakulása, a pénzügyi stabilitás és a reálgazdaság teljesítményének figyelembe vételével hozzák meg a döntést az alapkamat mértékéről.

Megtudtuk: tényleg tévesztés volt

Az új, 4 százalékos alapkamat mától van érvényben, az MNB honlapjának főoldalán már ez az érték szerepel, azonban a középtávú cél a honlap szerint továbbra is 3 százalék.

Felmerült, hogy a 3,5 százalékos inflációról szóló jegybankelnöki bejelentés egyszerűen tévesztés, Matolcsy valójában az alapkamatra gondolt, amikor inflációt mondott. Információink szerint valóban ez történt – az érvényben lévő cél tehát továbbra is 3 százalék. Ezt alátámasztja az is, hogy a Monetáris Tanács kamatdöntést követő indoklásában végig a változatlan cél szerepel.

(A helyzet tisztázását nem könnyítette meg, hogy a tájékoztató írásos anyaga vagy videófelvétele hivatalos formában sehol sem érhető el.)

Frissítés:

Cikkünkre reagálva a Magyar Nemzeti Bank kommunikációs osztálya közölte: a felvételt visszahallgatták, és a jegybankelnök nem beszélt 3-3,5 százalékos inflációs célról: ehelyett az inflációs prognózist említette a jegybankelnök, egy szót félrehallottunk.

"A Matolcsy György által tegnap említett 3-3,5 százalékos mérték a Magyar Nemzeti Bank középtávú inflációs előrejelzésére vonatkozik, ahogyan azt a jegybankelnök a sajtótájékoztatón világossá is tette. Az inflációra vonatkozó, tegnap jelzett prognózis szintén változatlan, és összhangban van az MNB júniusi inflációs jelentésében szereplő adatokkal.

Ahogyan az ismert, a legutóbbi inflációs jelentésében a jegybank 2014-re 3,2 százalékos éves átlagos inflációval számol. Mint az MNB jelentése írja, 2014-től a fogyasztási kereslet élénkülésével és a kibocsátási rés fokozatos záródásával párhuzamosan a vállalati termelési költségeket növelő adóintézkedések hatása tompítva a maginfláció lassú emelkedésében is megjelenhet. A vállalati költség-alkalmazkodás mellett a fogyasztói árakba történő áthárítás csak részleges lehet. Az alacsony inflációs környezet fennmaradását középtávon a tartósan visszafogott bérdinamika is segítheti" - írják.

Ahogy fentebb írtuk, hivatalos leirat nincs a sajtótájékoztatóról; a felvételt csütörtökön tudja rendelkezésünkre bocsátani az MNB. Addig is biztos, hogy mivel nem csak mi hallottuk félre a jegybankelnök szavait (pl: CIB/Világgazdaság, Portfolio, elemzők), biztosan sikerült helyretenni egy dolgot mindenki fejében: nem változott a jegybank középtávú inflációs célja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG