Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Orbán Viktor úgy látja, hogy megfékeztük a második hullámot. Kérdés, hogy ennek fényében a kormány hogyan dönt ezen a héten a korlátozásokról: feloldja január 11-én, vagy kitolja február 8-ig, a háromhónapos veszélyhelyzet végéig? Európában általában meghosszabbítják a koronavírus-ellenes intézkedéseket, sőt, egyes országokban további szigorításokat fontolgatnak.

Úgy tűnik, a december 5-i kiugróan magas, 193 fős halálozási adattal túl vagyunk a második hullám tetőpontján, s azóta, ha nem is rohamtempóban de lassacskán csökkennek, illetve hullámzanak a regisztrált fertőződési adatok és a mortalitási mutatók. Rusvai Miklós virológus azonban hétfő reggel az ATV Start műsorában arra figyelmeztetett, hogy hiba lenne a január 11-ig meghozott szigorító intézkedéseket feloldani emiatt, különben jöhet a harmadik hullám.

„A nyájimmunitás még igen messze van, az oltások sem folyamatosak, ezért csak a korlátozó intézkedések vannak a kezünkben, amivel továbbra is meg lehet fogni a járványt” – vélekedik a szakember.

Ezek után valóban marad a kérdés, hogy a kormány hogyan dönt a jövő héten esedékes korlátozó intézkedések meghosszabbításáról avagy feloldásról?

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap azt mondta: nehéz kérdés, hogy a vakcina érkezése előtt lehet-e lazítani a korlátozásokon, mivel ha nem érkezik meg időben az oltóanyag, akkor egy újabb fertőzési hullám indulhat:

Nyitni is szeretne mindenki, nagy bennünk a vágy, hogy megszabaduljunk ettől a nyomorúságtól, ugyanakkor, ha nem jól ütemezünk, akkor még egy harmadik hullám is bekövetkezhet.

Mint emlékezetes, a koronavírus-járvány szeptemberben berobbant második hulláma miatt a környező országok közül az egyik utolsóként vezette be a magyar kormány a szigorításokat. Először november 4-én rendelte el a háromhónapos veszélyhelyzetet, azaz rendeleti kormányzást egy hónapra, majd december 10-én meghosszabbította január 11-ig.

Mindeközben november 10. éjféltől a következő szabályokkal éljük a mindennapjainkat:

  • este 8 órától hajnali 5 óráig kijárási tilalom van, csak munkáltatói igazolással lehet ebben az időszakban az utcán tartózkodni. Egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzetekre mindez nem vonatkozik, és természetesen arra sem, ha életvédelmi céllal kell kimozdulnunk. Mentesülnek ez alól a kutyatulajdonosok is, akik a lakóhelyük 500 méteres körzetében sétáltathatják háziállatukat az érintett idősávban is.
  • semmilyen rendezvényt nem lehet megtartani, ezért nem voltak karácsonyi vásárok sem, ám a vallási közösségek dönthetnek a szertartások megtartásáról. Esküvők lakodalom nélkül limitált létszámban megtarthatók, a temetéseken maximum 50 fő lehet jelen.
  • a családi eseményeken résztvevők számát maximum 10 főben korlátozták, ez alól csak december 24-én, Szenteste lehetett kivételt tenni.
  • a bárok, sörözők zárva, az éttermekből csak elvitelre lehet ételt rendelni
  • az üzletek – a benzinkutak és gyógyszertárak kivételével – este 7 órakor bezárnak
  • a szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket fogadhatnak
  • a felsőoktatási intézmények kollégiumai bezártak és digitális tanrendben tanulnak a hallgatók, a 9. osztálytól felfelé szintén online oktatásban vesznek részt a diákok. Január 4-én az általános iskolákba visszatér az élet, a középiskolákba csak január 11-én.
  • nem csak a zárt terekben, hanem a 10 ezer lakos feletti településeken a parkok kivételével az utcákon is kötelező a maszkhasználat

Mindezen szabályok életben tartása vagy feloldása tehát a tét, amiről a kormánynak felelősen kell döntenie, ugyanis a járványügyi szakemberek folyamatosan arra figyelmeztetnek, hogy a statisztikai adatok kis mértékű csökkenése egyáltalán nem egyenlő a járvány végleges megzabolázásával. Bár időközben a régóta hiányolt oltási tervet nyilvánosságra hozta a Nemzeti Népegészségügyi Központ, de Rusvai Miklós szerint az áhított nyájimmunitás a lakosság 60 százalékának átoltottságánál jöhet csak létre. 6 millió emberrel számolva a kétdózisú Pfizer-vakcinából ez 12 millió darabot jelentene, ám ilyen nagy mennyiségű oltóanyag beszerzése még a jövő kérdése.

Hogy a különböző országokban milyen esetszámoknál hozták meg a korlátozó intézkedéseket?

Magyarországon (november 9-én): 5162 új fertőzöttet regisztráltak, velük együtt az aktív fertőzöttek száma 86134 fő volt, 55 fő elhunyt, kórházakban 6061 főt ápoltak, közülük 415 fő volt lélegeztetőgépen.

Ausztria, Németország: marad a szigor

Ausztria, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök korábban Magyarország laboratóriumának nevezett járványügyi szempontból, novemberben két lépcsőben vezetett be szigorításokat a járvány terjedésének megakadályozása érdekében.

Marad a szigor: járókelők egy hídon Salzburgban 2020. december 9-én. EPA/CHRISTIAN BRUNA  Marad a szigor: járókelők egy hídon Salzburgban 2020. december 9-én. EPA/CHRISTIAN BRUNA

December elején, miután csökkenni kezdett a regisztrált fertőzöttek és az új áldozatok száma, a korlátozások egy részét feloldották.

Később ugyanakkor ismét szigorítottak, és újabb karantént vezettek be – jelenleg komolyabb korlátozások vannak érvényben náluk, mint itthon.       

A rendelkezések értelmében minimum január 24-ig zárva maradnak a kereskedelmi egységek – a létszükségleti cikkeket áruló üzletek, tehát például élelmiszerboltok, gyógyszertárak, drogériák kivételével – , a vendéglátóhelyek, a „testközeli” szolgáltatást nyújtó üzletek, a könyvtárak, a múzeumok és az állatkertek, valamint rendezvényeket sem lehet tartani.

Az éttermek csak elviteles szolgáltatást kínálhatnak, az iskolák távoktatásra álltak át. Emellett egész nap kijárási korlátozás van érvényben. A tervek szerint január 18-tól enyhítenek majd a korlátozásokon azok esetében, akik – a hivatalos megfogalmazás szerint – negatív teszteredményt tudnak felmutatni.          

A koronavírussal összefüggő halálesetek száma Ausztriában és Magyarországon is körülbelül ugyanakkor, a karácsony előtti napokban indult csökkenésnek a hétnapos mozgóátlagot tekintve.

Nyugati szomszédunknál hétfőig csaknem 6400-an vesztették életüket a Coviddal összefüggésben – Magyarországon csaknem 10 ezren hunytak el.

A napi koronavírusos halálesetek száma Ausztriában és Magyarországon. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)

Németország szintén fokozatosan szigorított a korlátozásokon az elmúlt hónapokban. Azok jelen pillanatban január 10-ig érvényesek, de nagy esély van arra, hogy január végéig meghosszabbítják őket.

Ami a részleteket illeti, zárva tart az üzletek egy része (ez alól itt is főleg a létfontosságú cikkeket árusító boltok jelentenek kivételt), nem nyithatnak ki a testi közelséggel járó szolgáltatóhelyek, az éttermek (utóbbiak csak elviteles szolgáltatást kínálhatnak), a szórakozóhelyek, a színházak, a mozik, az operák, az állatkertek, és nem szabad rendezvényeket tartani.

Az iskolák alapvetően távoktatásra álltak át, és jelentős korlátozások vonatkoznak a magánjellegű találkozókra is. 

Németországban december második felében szintén csökkenésnek indult a Covid-halottak száma, később azonban ismét csúcsközelbe emelkedett ez a mutató.

Hétfőig összesen csaknem 35 ezren hunytak el.

 

A napi koronavírusos halálesetek száma Németországban. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)

Ausztriában és Németországban egyébként rendszeresek az utcai megmozdulások a korlátozásokkal szemben.

  

Van, ahol tovább szigorítanak

Olaszországban a kormány szintén meghosszabbíthatja a január 7-ig érvényes korlátozásokat, Izraelben pedig még szigoríthatnak is azokon. Nagy-Britanniában Boris Johnson kormányfő szintén a szigor fokozását helyezte kilátásba, és hasonló lépéseket fontolgat Írország is. Franciaország egyes részein januártól tovább szigorítottak a karanténon.

Frissítés: Boris Johnson hétfő este bejelentette, hogy a koronavírus-járvány gyors terjedése miatt új, az eddiginél is szigorúbb korlátozásokat vezetnek be, amelyek Anglia egész területére kiterjednek. Mint a brit kormányfő mondta: „A riasztó adatok egyértelművé tették, hogy többet kell tennünk azért, hogy az új, gyorsan terjedő koronavírus-variánst ellenőrzés alatt tartsuk”.

Ezzel párhuzamosan Alexander de Croo belga miniszterelnök a hétvégén azt mondta, hogy a korlátozó intézkedések lazítására fokozatosan és valószínűleg csak március után kerülhet sor.

Úgy tűnik, egyelőre kivételnek számítanak azok az országok, amelyek lazítanak a korlátozásokon.

Ide tartozik Szlovénia, ahol hétfőtől - szigorú feltételekkel - kinyithattak az edzőtermek és az uszodák.

Az elmúlt hónapokban egyébként szigorításokat vezetett be Svédország is, amely azonban továbbra sem mond le a különutas, karanténmentes modelljéről.

A mintegy 10 millió lakosú skandináv államban eddig 8700-an hunytak el, jóval többen, mint a többi skandináv országban. Ugyanakkor a svédeknél még mindig kevesebb az áldozat, mint a hasonló lakosságszámú Belgiumban (csaknem 20 ezer áldozat), Csehországban (12 ezer áldozat) vagy éppen Magyarországon.

A teljes képhez persze hozzátartozik, hogy az egyes országok halálozási mutatói csak megkötésekkel hasonlíthatók össze, hiszen azokat számos tényező befolyásolja.

A nyugati államok egészségügyi rendszere például nyilvánvalóan fejlettebb az itthoninál, ráadásul a jelek szerint a lakosságuk egészségi állapota is jobb: hazánkban 2018-ban 76,2 év volt a születéskor várható élettartam, ami az ötödik legalacsonyabb érték az EU-ban.

Ennél rosszabb mutatója csak négy kelet-európai államnak (Románia, Bulgária, Lettország, Litvánia) van.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megugrott a halálozás Európában – 27 éves csúcs Magyarországon
Wéber Balázs | 2021. február 25. 16:29
A szokásosnál mintegy félmillióval többen hunytak el Európában tavaly január és november között. A plusz halálozások száma akkor volt a csúcson, amikor a Covid-járvány első és második hulláma tombolt. Magyarország tavasszal még jól tartotta magát, a második hullámban azonban megugrott az elhunytak száma. Tavaly a hazai halálozási ráta 27 éves csúcsra nőtt, idén januárban pedig mintegy 10 százalékkal többen vesztették életüket egy évvel korábbhoz képest.          
Makro / Külgazdaság Macron kockázatos hadjárata – célkeresztben az iszlamisták és a baloldal
Káncz Csaba | 2021. február 25. 14:11
A francia kultúrharc maximális fordulatszámon pörög. De kérdés, hogy azok a mérsékelt szavazók, akik 2017-ben Macront hatalomba segítették, vevők lesznek-e az új, radikális kurzusra a 2022-es választáson is? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bejelentették: a kormány meghosszabbítja a korlátozásokat
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 11:08
A harmadik hullám itt van, a következő egy-két hét durva lesz.
Makro / Külgazdaság Nagy meglepetés a béradatokban: jó nagy jutalmakat osztogattak Magyarországon az év végén
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 10:12
Decemberben a bruttó és nettó bérek is 10 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban - az egész éves reálbéremelkedés 6,2 százalék lett a KSH friss adatai szerint. A szakértő szerint a decemberi bérnövekedés mértéke rendkívül meglepő - a járvánnyal sújtott év végén nagyobb jutalmakat osztogattak, mint 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Már a tesztek 17 százaléka pozitív, több száz magyar került kórházba egy nap alatt
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 09:52
Hónapok óta nem látott szintre ugrott a fertőzöttek és a kórházban ápoltak számának napi növekedése, a tesztek több mint 17 százaléka pozitív lett. Oltásból viszont még sosem sikerült egy nap alatt ennyit beadni.
Makro / Külgazdaság Fogy a magyar: sokkal kevesebb gyermek született és sokkal többen haltak meg
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 09:00
Jóval többen haltak meg idén januárban, mint egy éve, de a KSH szerint nem csak a koronavírus áll a háttérben - a tavalyi kiemelkedően alacsony számok is torzítják a képet.
Makro / Külgazdaság Ausztrália elfogadta az új médiatörvényt miután már nincs vitájuk a Facebookkal
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 08:41
Megszavazta az ausztrál parlament csütörtökön azt az új médiatörvényt, amely előírja a közösségi médiának és az internetes keresőmotoroknak, hogy csak a hírportálokkal való megegyezés alapján közölhetik híreiket, vagyis egyes esetekben az előbbieknek fizetniük kell a hírtartalom megjelentetéséért - jelentette be Josh Frydenberg pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Gyorsan elbukhatnak a magyar olimpiarendezési tervek
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 08:11
A Nemzeti Olimpiai Bizottság (NOB) előzetes felmérései alapján Brisbane-t preferálja a 2032-es játékok házigazdájaként.
Makro / Külgazdaság A Nemzeti Oltóanyaggyár nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű lett
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 06:26
A szerdai Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet. 
Makro / Külgazdaság Oltások tömegét adják be a britek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 18:09
A brit egészségügyi minisztérium szerdai ismertetése szerint meghaladta a 18 milliót a koronavírus ellen beadott első oltási dózisok száma Nagy-Britanniában.
hírlevél