<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nyugati szomszédunknál az új fertőzések száma után a napi halálesetek száma is csökkenni kezdett. Mostantól jelentősen enyhítenek a szigorításokon.

Mától feloldja azon korlátozások egy részét Ausztria, amelyet még novemberben vezetett be két lépcsőben a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében.

Újraindulnak az iskolák is

Mostantól a kijárási korlátozások csupán éjjel érvényesek (eddig nappal is csupán bizonyos esetekben lehetett elhagyni a lakhelyet), és néhány kivételtől eltekintve ismét kinyithatnak a nem létfontosságú cikkeket árusító üzletek is. Igaz, a boltokon belül egy vevőre minimum tíz négyzetméternek kell jutnia.

Kinyitnak a múzeumok és a könyvtárak, viszont a bárok, a színházak, a mozik, az állatkertek és a kaszinók zárva maradnak. Továbbra is tilos a közösségi sportolás zárt térben, az éttermek pedig továbbra is csak elviteles szolgáltatást kínálhatnak.

Kifelé tartanak a válságból? Járókelők egy bécsi bevásárlóutcában 2020. november 17-én. EPA/CHRISTIAN BRUNA
Kifelé tartanak a válságból? Járókelők egy bécsi bevásárlóutcában 2020. november 17-én. EPA/CHRISTIAN BRUNA

Ismét kinyit az alap- és középfokú iskolák többsége is, ugyanakkor a 10 év felettieknek tanórán is kötelező a maszkviselés. Már lehet miséket is tartani, azonban azokon is kötelező a maszkviselés és a távolságtartás.

A Der Standard szerint

a szabályok többsége december 23-ig érvényes, azaz egyelőre nyitott kérdés, milyen korlátozások lesznek a karácsonyi ünnepek és szilveszter idején.

A lazításokkal párhuzamosan megindultak a tömeges és ingyenes tesztelések is. Az osztrák kormány azt remélte, hogy több millió ember vesz részt a programban, osztrák sajtóhírek szerint azonban eddig alacsony a részvétel.

Kifelé tartanak a második hullámból

Ausztria, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök korábban Magyarország laboratóriumának nevezett a Coviddal összefüggésben, azután lazít a járványellenes korlátozásokon, hogy az új fertőzöttek száma november közepe óta folyamatosan és jelentősen mérséklődik a hétnapos átlagot tekintve. Magyarországon viszont csak az elmúlt néhány napban indult meg enyhe csökkenés.

A napi új, diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma Ausztriában és Magyarországon. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)
A napi új, diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma Ausztriában és Magyarországon. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)

Nyugati szomszédunknál a halálos áldozatok napi száma is kezd visszaesni, Magyarországon viszont – a hétnapos átlagot tekintve – egyelőre meredeken növekszik ez a mutató.

A napi koronavírusos halálesetek száma Ausztriában és Magyarországon. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)
A napi koronavírusos halálesetek száma Ausztriában és Magyarországon. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)

A csaknem 9 millió lakosú Ausztriában eddig 3840-en vesztették életüket a koronavírussal összefüggésben, Magyarországon 5984-en. Nyugati szomszédunknál az aktív, regisztrált fertőzöttek száma 45 ezer, nálunk 174 ezer.

Ott csaknem 3900-an vannak kórházban, közülük 616-an az intenzív osztályon, Magyarországon több mint 7900 beteget ápolnak kórházban, közülük 674-en vannak lélegeztetőgépen.  

Ami a többi európai országot illeti, a legtöbben, 61 ezren az Egyesült Királyságban haltak meg a vírussal összefüggésben; Olaszországban 60 ezren, Franciaországban 55 ezren, Spanyolországban 46 ezren, a különutas, de a közelmúltban szigorító Svédországban mintegy 7 ezren vesztették életüket.

A világon a legtöbb áldozatot, 282 ezret az Egyesült Államokban jegyezték fel. Globálisan 67 millió fertőzöttet diagnosztizáltak. Közülük több mint 1,5 millióan hunytak el, több mint 43 millióan meggyógyultak.

Makro / Külgazdaság Visszaszólt Moldova Lavrovnak: az EU-t választjuk
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 13:16
A moldovai külügyminisztérium csütörtökön visszautasította Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentését, miszerint lehetséges, hogy a Nyugat egy "új Ukrajna" szerepét szánja Moldovának.
Makro / Külgazdaság Szergej Lavrovot megkérdezték, meddig tart még a háború
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 12:39
A választ nem könnyű értelmezni. Az orosz külügyminiszter mindenért az amerikaiakat okolja.
Makro / Külgazdaság Kivágtak Ausztriából négy orosz diplomatát - kémkedés lehet a háttérben
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 12:04
Ausztria négy orosz diplomatát utasított ki csütörtökön.
Makro / Külgazdaság A gyerekeket sem kíméli a brutális infláció - elszállt a kakaós csiga ára is
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:54
Tovább tart az árak erőteljes emelkedése a gyerekek által használt mindennapos termékek esetében - derül ki a K&H gyerekinflációs kosarából. A többek között gyerekcipőt, joghurtot, narancslét és kakaós csigát tartalmazó kosár egy év alatt 21 százalékkal, 2019 decemberéhez képest pedig több mint 30 százalékkal drágult. Például a kakaós csiga ára éves szinten 53, hároméves összevetésben pedig 81 százalékkal nőtt.
Makro / Külgazdaság Óriási áresés jön a benzinkutakon pénteken
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:17
A benzin is jóval olcsóbb lehet péntektől, a gázolaj árára pedig komolyabb zuhanás vár, ha a benzinkutak a nagykerár csökkenését a kiskerárban is érvényesítik.
Makro / Külgazdaság Váratlan lazaság miatt beszakadt a dollár, kilőttek a tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:12
Nem csak a kamatemelés tempója lassult, a Fed elnök is lazább nyilatkozatot tett a vártnál - a dollár esett, a részvényárak kilőttek.
Makro / Külgazdaság Óriási offenzívára készülhetnek az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 06:42
Fokozódik a harcok hevessége, az ukránok szerint az invázió kezdetének egyéves évfordulójára szeretnének valami nagy eredményt elérni az oroszok. Késő este újabb lakóházakat ért rakétacsapás. A háború 344. napja kezdődött el csütörtökön - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Lettország csak orosz sportolók nélküli párizsi olimpián vesz részt 2024-ben
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 19:47
Ukrajnában a korrupció ellen is harcolni kell, Boris Johnson szerint hamar kéne vadászgépeket küldeni Ukrajnának, Netanjahu, Izrael miniszterelnöke fontolgatja a háborús közvetítő szerepét. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Európa ellenállóbb a vártnál, míg Magyarországon jöhet a recesszió – Hogyan reagálhat a forint?
Tiszóczi Roland | 2023. február 1. 17:29
A negyedik negyedévben a várakozásokra rácáfolva bővülő gazdasággal az euróövezet elkerülte a recessziót, míg a hazai gazdaság 2022 utolsó negyedévi várható visszaesése a jelenleg ismert adatok szerint a második legnagyobb lesz az unióban. Az EKB és a Fed szigorítása határt szabhat a forint erősödésének.
Makro / Külgazdaság Kint van az FBI Joe Biden nyaralójában
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 17:01
Az FBI szerdán házkutatást tart Joe Biden elnök nyaralójában a Delaware állambeli Rehoboth Beachen. Ez a kezdete a titkos iratok kezeléséről szóló különleges ügyészi vizsgálatnak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG