<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban azt mondta, hogy hiába kezdődhet december végén az egészségügyi dolgozók oltása koronavírus ellen, elég nagy ellenállás tapasztalható a részükről.

„Kire adjuk rá a mentőmellényt a lövészárokban, ha nem a katonákra?” – válaszolt egy költői kérdéssel ma reggel az ATV Start műsorában Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke arra kérdésre, hogy jó ötlet-e az egészségügyi dolgozókkal kezdeni a koronavírus elleni vakcina oltását.

A szakértő kifejtette: szükséges az oltás, és ha a magyar hatóságok – külföldi országokat követve - rábólintanak a Pfizer-Biontech vakcinájára, akkor jó, hogy elindulhat december 27-én vagy 28-án az COVID első vonalában teljesítő egészségügyi dolgozókon.

Angliában nem egészségügyi dolgozókkal kezdték az oltást, hanem idősekkel. Fotó: MTI/PA pool/AP/Jacob KingAngliában nem egészségügyi dolgozókkal kezdték az oltást, hanem idősekkel. Fotó: MTI/PA pool/AP/Jacob King

Kérdés, hogy mennyire hajlandó az érintett, elsőként hadba állítandó réteg beoltatni magát? A miniszterelnök szerint sem nagy a hajlandóság bennük.

A lapunknak névtelenül, rögtön a pénteki miniszterelnöki interjú után nyilatkozó egészségügyi intézmény egyik vezetője szerint náluk a házon belüli informális beszélgetésekben nem tapasztalja az oltástól való tartózkodást. Az övék olyan intézmény, ahol a szakszemélyzet tisztában van a védőoltások fontosságával. Arra számít, hogy ha miniszterelnök a rádióban utalt erre, akkor a korábbi gyakorlatnak megfelelően lesz központi megkeresés az intézmények felé, hogy mérjék fel a házon belül az igényeket. Szerinte minden felelősségteljesen gondolkodó egészségügyi dolgozónak be kell adatnia a vakcinát.  

Pont ezek után a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) még pénteken közleményben tudatta, hogy megkezdi a koronavírus elleni vakcina igényfelmérését az egészségügyi dolgozók körében, annak érdekében, hogy a frontvonalban helytálló, a betegeket ellátó egészségügyi dolgozók elsőként részesülhessenek az oltóanyagból.

Első körben az aktív és krónikus betegeket ellátó egészségügyi intézményekből várják az igényeket 2020. december 22-ig, majd folyamatosan bővül a kör. A várhatóan a két ünnep között érkező vakcina beadását a Nemzeti Népegészségügyi Központ szervezi, a NEAK az adatok feldolgozásával segíti a folyamatot.

Mint ismeretes, eddig 34 egészségügyi dolgozó halt meg a koronavírus-járványban.

Szintén anonim módon nyilatkozott ugyanakkor lapunknak egy budapesti egészségügyi dolgozó, s az ő intézményében szinte senki nem szeretne beadatni az oltást.

„Hogy ki, miért nem, azt nem tudom, de én személy szerint nem bízom benne, úgy, hogy még a teszt sem közel 100 százalékos” – mondja.

Egy határközeli megyei kórház egészségügyi dolgozója úgy nyilatkozott: benne személy szerint nincs sem ellenérzés, sem hurráoptimizmus.

„Egyszerűen kivárok. Ismeretlenek a vírus hosszútávú hatásai, bár a tapasztalat sok jót nem mutat.”

Mint mondja, túl sok a szövődmény, túl magas a halálozás, sok embernél hónapok múlva is vannak panaszok. Ez nyilván az oltás mellett szól. De ezzel szemben szintén ismertelenek az oltás hosszútávú hatásai.

„Nem tudom, hogy a néhány hónapos védettség mekkora nyereség, ugyanis közben mutálódik (például Angliában) a vírus, és az új variánsra már az is előfordulhat, hogy nem ad védettséget.”

A mai sajtóhírek szerint egyébként a mutálódott brit vírusra is alkalmas a Pfizer vakcinája. Azt mondja, a veszélyeztetett rétegbe tartozik, de óvatos. Napi szinten látja, mit tud rombolni a vírus, erre már van majd’ egyéves tapasztalat. Az oltásra még semmi nincs.

„Úgy vagyok vele, hogy hiteles közléseket várok, már amennyire ezekhez hozzá lehet jutni, és aszerint döntök majd. Persze, ha addig is el nem visz a COVID-19. Ha kedvezőek lesznek a tapasztalatok, akkor semmi kifogásom az oltás ellen. Az nem mérvadó, honnan származik, csak jó legyen. Buktak már meg nyugati cégek is (Contergan), nem feltétlenül a származási hely a döntő. (A várandós nők émelygésére kifejlesztett gyógyszer hatására végtaghiányos újszülöttek jöttek világra)."

Angliában december 9-én kezdődött meg a tömeges oltás, mégpedig egy 90 éves idős hölgy személyében, tehát a britek más stratégia mentén oltanak.

Németország már több mint 400 oltási központot állított fel, és egy 10 ezer fős egészségügyi csapat áll készen az oltás megkezdésére.

Az Egyesült Államokban elsőként egy New York-i kórház intenzív osztályán dolgozó ápolónő kapta meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát december 14-én. Első körben az egészségügyi dolgozókat és az idősotthonokban élőket oltják be az országban.    

A kanadai hatóságok közlése szerint ugyanezen a napon a Torontói Egyetem kórházában is beadták az első Pfizer/BioNTech-vakcinákat a koronavírus ellen.

Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy december 23-án kaphatja meg a Pfizer és a BioNTech vakcinája az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyását. Az EU 200 millió dózist rendelt az oltóanyagból és további 100 millió dózisra van opciója.

S bár egyelőre szó sincs arról, hogy kötelezővé tennék a koronavírus elleni vakcinát, Alberto Giubilini, az Oxfordi Egyetem filozófus-bioetikai kutatója és Vageesh Jain, az University College London epidemiológusa úgy foglalt állást, hogy legalább bizonyos társadalmi csoportokra nézve kötelezővé kellene tenni – írja a Házipatika.com. Sőt, a szakemberek szerint az oltás elmaradása büntetést is vonhatna maga után, legyen az akár pénzbírság, akár a személyi szabadság korlátozása.

 "Minél kisebb megterhelést jelent az egyénre nézve, hogy tegyen valamit, amivel megelőzhet egy másokra leselkedő veszélyt, illetve minél jelentősebb ez a kivédhető veszélyforrás, etikailag annál indokoltabb a cselekvés kötelezővé tétele" - magyarázta a szakember.

A kötelező vakcináció ezen felül biztosíthatná, hogy a nyájimmunitás elérésével járó kockázatok és terhek egyenletesen oszoljanak el a társadalomban. Mivel pedig a nyájimmunitás mindenkire kollektíven előnyös, így csupán azt tekinthetjük igazságosnak, ha az eléréséhez szükséges kötelezettségek is egyenlően oszlanak el a társadalom tagjai között.

Azt már Mészner Zsófia infektológus mondta a Növekedés.hu-nak még a nyáron, hogy nem árt tudni, egy járványügyi hatóság bármikor elrendelheti a védőoltás kötelezővé tételét, ha az járványügyi szempontból indokolt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Los Angeles már vadul tervez és építkezik a saját olimpiájára
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 1. 14:22
Még javában zajlik a tokiói olimpia, majd jön 2024-ben a párizsi, s csak hét év múlva lesz Los Angelesben, de a kaliforniai metropolisz már most elkezdte a felkészülést. Hatalmas projektekről döntöttek július legvégén.
Makro / Külgazdaság Kásler Miklós videóban állt ki Hosszú Katinka mellett
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 16:36
Beszélt továbbá a vakcinák hatékonyságáról, a harmadik oltás szükségességéről is. De az egészségügyiek mai demontrációjáról nem esett szó a több mint 8 perces videóban. 
Makro / Külgazdaság Nemváltó műtétről lehet szavazni, a károsanyag-kibocsátásról nem
Baka F. Zoltán | 2021. július 31. 13:30
A Nemzeti Választási Bizottság a kormány kérdéseit átengedte, öt másik kezdeményezést megakasztott. Viszont lehet népszavaztatni a tankötelezettség visszaállításáról 18 évre.
Makro / Külgazdaság A Fitch Ratings szerint 11 év után először nézhet szembe komoly kihívásokkal a Fidesz a jövő évi választáson
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 09:33
A hitelminősítő döntött Magyarország besorolásáról, a magyar kormány kiemelte a pozitív részeket. Mi bemutatjuk a kritikus megjegyzéseket is.
Makro / Külgazdaság Fontos! Már a Modernával is lehet oltani a 12 év felettiek
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 08:50
Megjött az engedély, lépett a magyar hatóság.
Makro / Külgazdaság Augusztusban elered az uniós pénzeső – Magyarországnak még hónapokat kell várnia
Wéber Balázs | 2021. július 31. 05:47
Azok az országok, amelyek tervét jóváhagyta az EU, már augusztus elején hozzájuthatnak az uniós Helyreállítási Alap forrásaihoz. Magyarországnak még minimum két hónapot várnia kell, miután Brüsszel július közepéről szeptember végére halasztotta a döntést a magyar tervről. A késlekedés oka vitatott – a lapunknak nyilatkozó elemzők szerint jelenleg nagy a magyar kormány kitettsége nemzetközi szinten.
Makro / Külgazdaság Indul az NBI: melyik a legöregebb csapat és hol van a legtöbb külföldi? - A hét videója
Izsó Márton - Székely Sarolta | 2021. július 30. 18:44
A sportkedvelők számára izgalmas hétvége ez a mostani, mivel most rendezik a Forma-1 magyarországi futamát, a késő délutáni óráktól kezdődően pedig a labdarúgó NBI 2021/22-es bajnoki szezonjának első fordulója zajlik.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel visszatér Magyarország az űrbe
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 18:22
Ezt Szijjártó Péter jelentette be. 
Makro / Külgazdaság Népszavazás: Orbán örülhet, Karácsony még várhat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 30. 17:47
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén hitelesítette a kormánynak a gyermekvédelem ügyében benyújtott népszavazási kérdéseit, Karácsony Gergely kérdéseiről viszont elnapolta a döntést.
Makro / Külgazdaság Franciaország karanténba zárja két trópusi szigetét, a súlyos koronás betegeket Párizsba evakuálják
MTI | 2021. július 30. 15:48
Martinique és Réunion megroppant a delta variáns terjedése miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos