<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban azt mondta, hogy hiába kezdődhet december végén az egészségügyi dolgozók oltása koronavírus ellen, elég nagy ellenállás tapasztalható a részükről.

„Kire adjuk rá a mentőmellényt a lövészárokban, ha nem a katonákra?” – válaszolt egy költői kérdéssel ma reggel az ATV Start műsorában Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke arra kérdésre, hogy jó ötlet-e az egészségügyi dolgozókkal kezdeni a koronavírus elleni vakcina oltását.

A szakértő kifejtette: szükséges az oltás, és ha a magyar hatóságok – külföldi országokat követve - rábólintanak a Pfizer-Biontech vakcinájára, akkor jó, hogy elindulhat december 27-én vagy 28-án az COVID első vonalában teljesítő egészségügyi dolgozókon.

Angliában nem egészségügyi dolgozókkal kezdték az oltást, hanem idősekkel. Fotó: MTI/PA pool/AP/Jacob KingAngliában nem egészségügyi dolgozókkal kezdték az oltást, hanem idősekkel. Fotó: MTI/PA pool/AP/Jacob King

Kérdés, hogy mennyire hajlandó az érintett, elsőként hadba állítandó réteg beoltatni magát? A miniszterelnök szerint sem nagy a hajlandóság bennük.

A lapunknak névtelenül, rögtön a pénteki miniszterelnöki interjú után nyilatkozó egészségügyi intézmény egyik vezetője szerint náluk a házon belüli informális beszélgetésekben nem tapasztalja az oltástól való tartózkodást. Az övék olyan intézmény, ahol a szakszemélyzet tisztában van a védőoltások fontosságával. Arra számít, hogy ha miniszterelnök a rádióban utalt erre, akkor a korábbi gyakorlatnak megfelelően lesz központi megkeresés az intézmények felé, hogy mérjék fel a házon belül az igényeket. Szerinte minden felelősségteljesen gondolkodó egészségügyi dolgozónak be kell adatnia a vakcinát.  

Pont ezek után a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) még pénteken közleményben tudatta, hogy megkezdi a koronavírus elleni vakcina igényfelmérését az egészségügyi dolgozók körében, annak érdekében, hogy a frontvonalban helytálló, a betegeket ellátó egészségügyi dolgozók elsőként részesülhessenek az oltóanyagból.

Első körben az aktív és krónikus betegeket ellátó egészségügyi intézményekből várják az igényeket 2020. december 22-ig, majd folyamatosan bővül a kör. A várhatóan a két ünnep között érkező vakcina beadását a Nemzeti Népegészségügyi Központ szervezi, a NEAK az adatok feldolgozásával segíti a folyamatot.

Mint ismeretes, eddig 34 egészségügyi dolgozó halt meg a koronavírus-járványban.

Szintén anonim módon nyilatkozott ugyanakkor lapunknak egy budapesti egészségügyi dolgozó, s az ő intézményében szinte senki nem szeretne beadatni az oltást.

„Hogy ki, miért nem, azt nem tudom, de én személy szerint nem bízom benne, úgy, hogy még a teszt sem közel 100 százalékos” – mondja.

Egy határközeli megyei kórház egészségügyi dolgozója úgy nyilatkozott: benne személy szerint nincs sem ellenérzés, sem hurráoptimizmus.

„Egyszerűen kivárok. Ismeretlenek a vírus hosszútávú hatásai, bár a tapasztalat sok jót nem mutat.”

Mint mondja, túl sok a szövődmény, túl magas a halálozás, sok embernél hónapok múlva is vannak panaszok. Ez nyilván az oltás mellett szól. De ezzel szemben szintén ismertelenek az oltás hosszútávú hatásai.

„Nem tudom, hogy a néhány hónapos védettség mekkora nyereség, ugyanis közben mutálódik (például Angliában) a vírus, és az új variánsra már az is előfordulhat, hogy nem ad védettséget.”

A mai sajtóhírek szerint egyébként a mutálódott brit vírusra is alkalmas a Pfizer vakcinája. Azt mondja, a veszélyeztetett rétegbe tartozik, de óvatos. Napi szinten látja, mit tud rombolni a vírus, erre már van majd’ egyéves tapasztalat. Az oltásra még semmi nincs.

„Úgy vagyok vele, hogy hiteles közléseket várok, már amennyire ezekhez hozzá lehet jutni, és aszerint döntök majd. Persze, ha addig is el nem visz a COVID-19. Ha kedvezőek lesznek a tapasztalatok, akkor semmi kifogásom az oltás ellen. Az nem mérvadó, honnan származik, csak jó legyen. Buktak már meg nyugati cégek is (Contergan), nem feltétlenül a származási hely a döntő. (A várandós nők émelygésére kifejlesztett gyógyszer hatására végtaghiányos újszülöttek jöttek világra)."

Angliában december 9-én kezdődött meg a tömeges oltás, mégpedig egy 90 éves idős hölgy személyében, tehát a britek más stratégia mentén oltanak.

Németország már több mint 400 oltási központot állított fel, és egy 10 ezer fős egészségügyi csapat áll készen az oltás megkezdésére.

Az Egyesült Államokban elsőként egy New York-i kórház intenzív osztályán dolgozó ápolónő kapta meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát december 14-én. Első körben az egészségügyi dolgozókat és az idősotthonokban élőket oltják be az országban.    

A kanadai hatóságok közlése szerint ugyanezen a napon a Torontói Egyetem kórházában is beadták az első Pfizer/BioNTech-vakcinákat a koronavírus ellen.

Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy december 23-án kaphatja meg a Pfizer és a BioNTech vakcinája az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyását. Az EU 200 millió dózist rendelt az oltóanyagból és további 100 millió dózisra van opciója.

S bár egyelőre szó sincs arról, hogy kötelezővé tennék a koronavírus elleni vakcinát, Alberto Giubilini, az Oxfordi Egyetem filozófus-bioetikai kutatója és Vageesh Jain, az University College London epidemiológusa úgy foglalt állást, hogy legalább bizonyos társadalmi csoportokra nézve kötelezővé kellene tenni – írja a Házipatika.com. Sőt, a szakemberek szerint az oltás elmaradása büntetést is vonhatna maga után, legyen az akár pénzbírság, akár a személyi szabadság korlátozása.

 "Minél kisebb megterhelést jelent az egyénre nézve, hogy tegyen valamit, amivel megelőzhet egy másokra leselkedő veszélyt, illetve minél jelentősebb ez a kivédhető veszélyforrás, etikailag annál indokoltabb a cselekvés kötelezővé tétele" - magyarázta a szakember.

A kötelező vakcináció ezen felül biztosíthatná, hogy a nyájimmunitás elérésével járó kockázatok és terhek egyenletesen oszoljanak el a társadalomban. Mivel pedig a nyájimmunitás mindenkire kollektíven előnyös, így csupán azt tekinthetjük igazságosnak, ha az eléréséhez szükséges kötelezettségek is egyenlően oszlanak el a társadalom tagjai között.

Azt már Mészner Zsófia infektológus mondta a Növekedés.hu-nak még a nyáron, hogy nem árt tudni, egy járványügyi hatóság bármikor elrendelheti a védőoltás kötelezővé tételét, ha az járványügyi szempontból indokolt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Lavrov: Moszkva lépéseket tesz, ha Washington nem válaszol a javaslataira
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 17:11
A biztonsági garanciákra vonatkozó javaslatokra várják a választ. 
Makro / Külgazdaság Megugrottak a vidéki albérletárak
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 15:12
A fővárosban átlagosan három százalékkal emelkedtek az albérletárak, míg ugyanez a nagyobb vidéki városokban meghaladta a hat százalékot.
Makro / Külgazdaság Súlyos: Magyarországról kimondták az EU-ban, hogy az ártó szándékú hatalmak szekértolója
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 11:49
Az EU demokratikus folyamataiba való külföldi beavatkozásokról és félretájékoztatásról szóló jelentés nem túl jó fényben tünteti fel Magyarországot.
Makro / Külgazdaság Szijjártó: Magyarország nem segít Ukrajnának - miről tárgyal majd Putyin és Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 09:31
Szijjártó Péter szerint nem olyan vészes az orosz-ukrán helyzet, mint amilyennek a kommunikáció alapján tűnik. Senki sem kérheti tőlünk, hogy ne barátkozzunk az oroszokkal; az ukránokkal viszont annyira rossz a viszony, hogy semmilyen támogatást nem nyújtunk nekik a mostani konfliktusban sem.
Makro / Külgazdaság Elképesztő csúcson az omikron: 20 ezernél több fertőzött egyetlen nap alatt
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 09:16
Egyetlen nap alatt 20 ezerrel nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, a tesztek több mint háromnegyede pozitív - az aktív fertőzöttek emelkedése is sosem látott szinten jár, de a súlyos esetek száma nem ugrott meg.
Makro / Külgazdaság Mi lesz, ha kitör a háború és Putyin elzárja a gázt Európában?
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 06:35
Esetleges európai földgázhiányra készül a Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció arra az esetre, ha Oroszország támadás indítana Ukrajna ellen, ezért már hetek óta európai országokkal és nagy energetikai vállalatokkal tárgyal - jelentették ki kedden magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselők újságíróknak egy washingtoni háttérbeszélgetésen.
Makro / Külgazdaság Kongatják a vészharangot - egyre erőszakosabbak Európában a muszlim antiszemita incidensek
Káncz Csaba | 2022. január 25. 18:42
Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban megvizsgálják az egyre erőszakosabb eseteket. A német és a francia nagypolitika szerint ez egy újfajta antiszemitizmus, amelyet a Közel-Kelet és Észak-Afrika muszlim bevándorlói hoztak magukkal. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Fontos bejelentést tett Szijjártó Péter Paksról
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 18:19
A Paksi Atomerőmű két új reaktorával reálissá válik, hogy Magyarország villamosenergia-ellátás terén önellátó legyen ennek az évtizednek a végére.
Makro / Külgazdaság Betett az orosz-ukrán konfliktus az OTP-nek és a Richternek
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 190,71 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 51 134,63 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság A Budapesti Közművek 4500 dolgozója kap februártól magasabb bért
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 17:25
A Budapesti Közművek hulladékgazdálkodási, a kertészeti, a köztisztasági, a közületi kéményseprési, a távhőszolgáltatási, valamint a temetkezési dolgozói február 1-jétől 15 százalékkal magasabb fizetést kapnak kézhez. 
hírlevél
Ingatlantájoló