3p
A februári történelmi csúcsa után márciusban kissé mérséklődött a GKI konjunktúraindexe. Az EU támogatásával készült felmérés szerint az üzleti várakozások némileg romlottak, a fogyasztóiak viszont tovább emelkedtek. Az azonban biztos, hogy a lakosságban valami megváltozott: már nem nagyon tart a munkanélküliségtől.

Ahogy arról már korábban írtunk, választási években születnek igazán kiugró eredmények: februárban rekordszintre emelkedett a GKI fogyasztói bizalmi indexe, ez a lendület pedig márciusban is kitartott, igaz, kisebb vehemenciával. Ezzel együtt ennél magasabb adatot utoljára csak 2002 novemberében láthattunk. Az emberek saját pénzügyi helyzetüket, a jelenlegi és a jövőbeli megtakarítási képességüket is valamivel jobbnak ítélték, mint a megelőző hónapban, ezt közölte a GKI a Privátbankár.hu-val. A lakosság emellett a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási lehetőségét is erősen javulónak érzékelte.

Mégsem örülhetünk?

Bár az összesítés jobb lett, márciusban az üzleti szférán belül minden ágazat megítélése kissé rosszabb lett. Az ipari bizalmi index a februári, minden korábbinál magasabb szintje után csökkent márciusban. Az elmúlt időszak termelésének és a készletszintjének a megítélése ugyan javult, a kilátások viszont romlottak. A teljes rendelésállomány is kedvezőtlenebb minősítést kapott, ugyanakkor az exportrendeléseket illetően optimistábbak a várakozások.

Az építőipari bizalmi index immár harmadik hónapja mérséklődik, ezt ugyanakkor történelmi csúcspontjához képest teszi, ráadásul a magasépítő cégek még sohasem voltak ilyen optimisták. Az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség márciusban kissé javult, a rendelésállományok értékelése azonban enyhén romlott.

Már nem félünk a munkanélküliségtől

Márciusban a legjelentősebben a kereskedelmi bizalmi index csökkent, ez azonban ismét a magas bázishoz viszonyítva tűnik csökkenésnek, februárban, a mindenkori maximumán tetőzött. Márciusban így az eladási pozíció, a készletszint és a rendelésállomány megítélése egyaránt kedvezőtlenebb lett. A szolgáltatói bizalmi index márciusban a decemberi szintjére esett vissza. Különösen sokat romlott az elmúlt időszak forgalmának és az általános üzletmenetnek a megítélése is, a forgalmi várakozások viszont javultak.

A foglalkoztatási szándék minden ágazatban mérséklődött, kivéve kereskedelmet, ahol erősödést láthattunk márciusban a GKI elemzése szerint. Ugyanakkor, érdekes módon a lakosság munkanélküliségtől való félelme valamelyest mérséklődött.

Az áremelési törekvés az iparban és az építőiparban gyengült, a kereskedelemben és a szolgáltató cégek körében erősödött, és érezhetően markánsabb lett a fogyasztók inflációs várakozása. A magyar gazdaság helyzetének megítélése az iparban nem változott, az építőiparban romlott, a kereskedelemben és a szolgáltató szektorban, valamint a lakosság körében viszont javult.

Rekordméretű lehet a növekedés, csak közbe ne jöjjön valami

Tavaly a vártnál gyorsabban, 4 százalékkal bővült a magyar gazdaság, ami jóval ugyan jóval magasabb volt az unió átlagánál, a régióban azonban csak a középmezőnyre volt elég az ütem. A GKI várakozásai szerint a növekedés idén is megközelítheti a 4 százalékot, a tervek szerint pedig idén az EU harmadik legmagasabb (2,4 százalékos) GDP-arányos deficitje lehet Magyarországon, ami azonban nem tartalmaz kellő tartalékot a nehezebb időkre. A Privátbankár.hu cikkéért kattints ide!>>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Már most is vannak NATO-katonák Ukrajnában Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.     
Makro / Külgazdaság Üzent Brüsszel az Orbán-kormánynak az uniós pénzek ügyében
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:09
A tagállamokkal és a civil társadalommal folytatott párbeszéd és konzultációk alapján készített éves jogállamisági jelentések célja, hogy növeljék a jogállamiság kultúráját minden tagállamban, jelentette ki Didier Reynders igazságügyi uniós biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán.
Makro / Külgazdaság Kiterjedhet a háború? Putyin segítségét kérte a moldovai szakadár terület
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 16:49
Oroszország segítségét kérte szerdán a Dnyeszter melléki moldovai szakadár terület, Transznisztria arra hivatkozva, hogy a moldovai kormány nyomást gyakorol a gazdaságára.
Makro / Külgazdaság Hatalmas botrány készül az idei Eurovízión Gáza-ügyben
Wéber Balázs | 2024. február 28. 16:16
Az idei dalfesztiválon felléphet egy palesztin énekes, aki hangot adna népe ügyének. Izrael viszont egy, az október 7-i terrortámadásokra utaló dallal indulna a versenyen. Mindeközben politikusok és művészek egy része a zsidó állam bojkottjára szólít fel a gázai vérontás miatt.
Makro / Külgazdaság Japán felélesztené félvezetőiparát, megint kicsinálják az amerikaiak?
Bózsó Péter | 2024. február 28. 15:01
Japán már becsalta a tajvani TSMC vállalatot és saját gyárat is épít. Elgáncsolják-e a Rapidust?
Makro / Külgazdaság James Bond vajon mit választana? Az Aston Martin autójának elektromos változatára kicsi a kereslet
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:41
A brit luxusatógyár veszteségei csökkentek, ezért a kereslet hiányát látva elhalasztja elektromos autójának piacra dobását.
Makro / Külgazdaság Meghalt az utolsó szovjet kormányfő
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:01
Elhunyt Nyikolaj Rizskov, aki a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke volt 1985-1991 között - közölte szerdán Valentyina Matvijenko, az orosz parlamenti felsőház elnöke.
Makro / Külgazdaság Külvárosi temetőben helyezik végső nyugalomra Navalnijt
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 13:16
Moszkvában pénteken temetik el a február 16-án egy szibériai büntetőtáborban elhunyt Alekszej Navalnijt - jelentette be a néhai ellenzéki politikus szóvivője szerdán.
Makro / Külgazdaság Teljes fordulat Romániában
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 12:54
A tavalyelőtti mínuszos árammérleg pluszba fordult a múlt évben. 
Makro / Külgazdaság Le lehet győzni Putyint - Navalnij özvegye elmondta, ez hogyan lehetséges
Gáspár András | 2024. február 28. 12:33
Az Európai Parlamentben szerdán emlékeztek meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusról - a strasbourgi ülésen felszólalt özvegye, Julija Navalnaja. Helyszíni tudósításunk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG