Hirdetés
Hirdetés

A számok beszélnek – Magyarországon folyton két választás között jön a sírás

Eidenpenz József, 2018. február 28., 06:06

A hét egyik híre volt, hogy Magyarországon 2002 ősze, a Medgyessy-kormány 100 napos programja óta nem volt olyan magasan a GKI Fogyasztói Bizalmi Indexe, mint most. Ez örvendetes, de érdemes megemlíteni, hogy ez a mutató felettébb szezonális jellegű az országban. A szezont pedig nem a napsütés okozza, hanem szinte biztosan a politika, a politikusok.

Nem kell hozzá bonyolult statisztikai számítás, hogy megfigyeljük: a fogyasztók bizalma, ha úgy tetszik, optimizmusa nálunk mindig akkor a legmagasabb, amikor választási év van. Rendszerint választások előtt, vagy után pár hónappal alakul ki egy komolyabb, több éves csúcs.

Ezt mutatja a GKI indexe 1996 elejétől, de ugyanez a kép olvasható le az OECD 1993 februárjától létező adatsoráról is. (Lásd a grafikonokat.) A GKI indexe mindig mínuszban van (csak 2002-ben volt rövid ideig pluszban), így csúcsnak az számít, ha közelebb kerül a nullához.

Hirdetés

Két választás között azonban, a választás után fél évvel-évvel mindig meredeken visszaesik a fogyasztói hangulat, sokkal pesszimistábbakká válnak az emberek. Vélhetően azért, mert ilyenkor szokták politikusaink kitalálni, hogy mégsem tudják megvalósítani választási ígéreteiket.

“Több nehézséget hagytak ránk az elődeink, mint vártuk, csontvázak potyognak a szekrényből”, “elromlott a nemzetközi környezet” és hasonló kifogásokkal – amelyek vagy igazak, vagy nem – ilyenkor szokták kitalálni, hogy kiigazítások kellenek. (Korrekciók, megszorítások, nem-megszorítások, nem kívánt rész törlendő.)

Nem mindenkinek lesz mindig jó

A választók egy része pedig ilyenkor, a konkrét törvények meghozatala közben, után döbben rá, hogy a választások előtt ígért sok szép és jó, kedvezmények, adócsökkentés, támogatás-növelés, privatizációs húsosfazék, tömeges földárverés rá nem vonatkozik. Csak valamely kisebbségre, például a haverokra vagy az amúgy is jól keresőkre. Az ő adóját nem csökkentik, hanem növelik, ő nem kaphat tízmillió forintot ajándékba a gyerekek után, és ha elveszti munkáját, már csak hetekig kap munkanélküliként valamicske támogatást.

A 2014-2015-ös időszak annyiban másnak tűnik, hogy volt ugyan a 2014-es választás után visszaesés a fogyasztói bizalomban, de jóval kisebb, mint a korábbi választásokat követően. Ennek talán az lehetett az oka, hogy találkoztunk egy globális és európai fellendüléssel. Mintegy hét szűk esztendő, egy csúnya válság és egy elhúzódó, lassú kilábalás után végre a hazai gazdaság is megindult, a munkanélküliség visszaesett, a fogyasztás is bővülni tudott. (Erről grafikon itt.)

Nem kell nemmegszorítás

Mi jön most? Megint sírás-rívás? Talán ezúttal nem, vagy nem nagy, legalábbis nem látni olyan körülményt, ami miatt kiigazítás kellene a gazdaságban. Hacsak nem történik valami váratlan, mint egy újabb nemzetközi válság. Amire azonban van esély, újabb közelgő recesszióval riogat számos nyugati közgazdász, tőzsdei elemző.

Bár riogatnak azok 2008 óta folyamatosan, most vannak komolyabb jelei a változásnak. Ilyen a jó pár éve nem látott fordulat a jegybanki lazításokban (globálisan elindult a nettó szűkítés), és egy trendforduló jelei a kötvénypiacon. Egy olasz vagy német politikai káosz, észak-koreai vagy közel-keleti háború is megtörhetné a gazdasági növekedést.

Más országokban egyébként nem ennyire választás-függő a fogyasztói bizalom, német és angolszász példákat hoztunk fel erre korábban ebben a cikkünkben.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Borulhat a Brexit-alku, May szemmel verte Junckert

Borulhat a Brexit-alku, May szemmel verte Junckert

Totális patthelyzettel fenyeget az EU és Nagy-Britannia vitája a Brexit feltételeiről. Brüsszel továbbra sem hajlandó újratárgyalni a novemberben kötött egyezményt, amit azonban a brit parlament szinte biztosan nem fog elfogadni. A kétnapos EU-csúcson a feszültség tapintható volt, amiről Theresa May és Jean-Claude Juncker fagyos találkozója is árulkodott.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?