Hirdetés
Hirdetés

Mi történt? Belehúzott a gazdaság az év végére

2018. február 14., 10:33

A várakozásokat is meghaladó ütemben nőtt az utolsó negyedéves GDP, ezzel pedig megvalósult Vargáék év eleji terve.

A tavalyi utolsó negyedévben a nyers adatok szerint 4,4, a naptárhatástól tisztított adatok szerint 4,8 százalékkal bővült Magyarország bruttó hazai terméke éves alapon – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal közleményéből. 2017 IV. negyedévében leginkább a piaci alapú szolgáltatások és az építőipar járultak hozzá a növekedéshez. Az év egészében 4 százalékkal emelkedett a GDP.

2017 III. negyedévében 3,6, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint pedig 3,8 százalékkal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához viszonyítva, erről itt olvashatsz részletesebben.

Hirdetés

Forrás: Privátbankár/KSH

2017 IV. negyedévében – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – az előző negyedévhez mérten tehát 1,3 százalékkal bővült a bruttó hazai termék volumene. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a bruttó hazai termék volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 4,8 százalékkal nőtt.

Nagy számok várhatók idén

A Takarékbank elemzője elmondta: Amennyiben az időjárási tényezők által befolyásolt mezőgazdaság tavalyi visszaesését nem vesszük figyelembe, a tavalyi növekedés elérhette volna a 4,5 százalékot, míg az utolsó negyedévben megközelíthette volna az 5 százalékot is. A tavalyi utolsó negyedévben a növekedést a fogyasztás és a beruházások további gyorsulása élénkíthette, míg a külkereskedelmi többlet kisebb mértékben csökkent az előző negyedévhez képest, így kevésbé fogta vissza a növekedést - tette hozzá.

Tekintse meg a korábbi GDP jelentéseket is a Privátbankár.hu-n!

2017 III. negyedév

2017 II. negyedév

2017 I. negyedév

Suppan Gergely szerint idén várható a lakás és irodaátadások hulláma, az állami tiszta és EU-s beruházások felfutása, mivel a most futó EU-ciklus közel 20%-a teljesülhetett csak eddig, így ezek döntő része még a következő időszakban valósulhat meg. Kifejezetten élénkülnek a feldolgozóipari, logisztikai, kiskereskedelmi és hotelberuházások is, a Mercedes idén elkezdi az új, 1 milliárd euró nagyságú gyárépítését.

Bejött az év eleji várakozás

A fogyasztás továbbra is erősödhet, azonban idén leginkább a külkereskedelem a tavalyi évhez képesti kisebb romlása gyorsíthatja a gazdaságot. az exportkapacitások növekedése mellett a kiváló európai és globális gazdasági konjunktúra is húz, amit alátámasztanak az évtizedes és történelmi csúcsra emelkedő hazai, német és euró-övezeti bizalmi és hangulati indikátorok is. A szakértő hozzátette: az idei növekedés még az optimista 4,5 százalékos előrejelzést is felülmúlhatja, 2019-ben a magas bázis miatt 3,6 százalékra mérséklődhet az ütem.

Az éves eredmények megközelítik a kormány várakozásait, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban jelezte: a tárca szerint egész évben 4 százalék fölött teljesít a magyar gazdaság, míg az elemzői konszenzus 3,5 százalékos bővülést prognosztizált. Tovább a cikkhez >>>

Brüsszel nem bír olyan optimista lenni, mint a magyar kormány

Az Európai Bizottság idén a korábban várt 3,6 százalékkal szemben 3,7 százalékos, jövőre 3,1 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon. A tavalyi növekedést elsősorban az uniós források fokozódó felhasználása fűtötte, a belső fogyasztást pedig  a béremelkedés és a bővülő foglalkoztatottság is erősítette. További részletek >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Trump mindent elnéz tavalyi legfőbb ellenségének

Trump mindent elnéz tavalyi legfőbb ellenségének

Ráér, közölte Donald Trump Észak-Korea nukleáris leszerelését illetően. Semmi sietség, semmi kapkodás, határidő nincs. Mit szól vajon ehhez Japán, Dél-Korea, sőt Guam és Hawaii, ahol már polgári védelmi gyakorlat, sőt téves atomháborús riasztás is volt már? És ha Kim rezsimjéval ilyen elnéző az elnök, Iránnal miért nem az?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?