1p
Orbán Viktor és Wolfgang Schäuble közös sajtótájékoztató tartott. A magyar kormányfő megerősítette, hogy kivezetik a válságadókat, reményét fejezte ki, hogy továbbra is bírjuk Németország támogatását. Schäuble szerint ahogy ismertté válnak a magyar sikerek, a kritikusok elhalkulnak.

Magyarország figyelemreméltó reformokat indított útjára, és Németország támogatni fogja ezek végrehajtását - mondta Wolfgang Schäuble német szövetségi pénzügyminiszter Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján hétfőn, a Parlamentben. A német pénzügyminiszter azt követően tárgyalt a magyar kormányfővel, hogy hétfő délelőtt a Budapesti Corvinus Egyetem díszdoktorává avatták.

Államadósság: ne fizessük más helyett a cehet

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Magyarország egyetért azzal a német állásponttal, amely szerint az államadósságot annak kell visszafizetnie, aki felhalmozta, ez "erkölcsileg helyes és gazdaságilag kivitelezhető" álláspont. Azt kérte, hogy Németország továbbra is támogatással és jóindulattal figyelje Magyarország szerkezeti reformjainak alakulását.



Magyarországnak konkrét reálgazdasági növekedési tervekre, így iparfejlesztési, mezőgazdasági, és szolgáltatásfejlesztési programokra van szüksége ahhoz, hogy a kedvezőtlen európai gazdasági folyamatok miatt ne essen recesszióba - mondta Orbán Viktor kérdésre válaszolva. A növekedési terv alapjait Matolcsy György már kidolgozta, azt bárki véleményezheti is.

"Magyarország sajátos utat jár be"

A magyar miniszterelnök egy másik, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kezdődő tárgyalásokra vonatkozó kérdésre elmondta: egyelőre nem tud konkrétumot mondani, "csak növelni tudnám a találgatások számát".
Orbán Viktor kitért arra is, hogy Európa döntő hét előtt áll, azt várják az európai vezetőktől, hogy olyan döntéseket hozzanak, amelyek hosszú évekre eldöntik Európa sorsát. Hozzáfűzte: Németország és Magyarország között európai kérdésekben mindig is partnerség volt, Németország kezdettől támogatta Magyarország uniós tagságát.

2012-re a legversenyképesebbek között a helyünk

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta: Magyarország sajátos utat járt be, a kormányváltáskor 2010-ben súlyos helyzetben volt, nagy volt az államadósság, és a költségvetési hiány mértéke, amelynek a leküzdését nem lehetett a szokványos eszközökkel megvalósítani. Ezért kellett bevezetni egyebek mellett a válságadókat, a bankadót, valamint átalakítani a nyugdíjrendszert. A 2010 és a 2012 közötti időszak arról szól, hogy Magyarország megerősödjön és a saját lábára álljon, így 2012-re Európa egyik legversenyképesebb gazdasága legyen. 

Elmondta továbbá, hogy Európa sok államában van már bankadó, és kifejtette: Magyarország az elsők között vezette be ezt a típusú adót, amelyet mára már 14 államban működtetnek. "Ami akkor innovatív volt, ma már nem tűnik különcnek" - tette hozzá.

Kivezetik a különadókat

A miniszterelnök arról is szólt, a kormány intézkedései révén  három év alatt a bankadóból és a válságadókból több mint 1000 milliárd forinthoz jut a költségvetés, ezt nem lehetett volna beszedni sem a nyugdíjasoktól, sem a munkavállalóktól, mert belerokkantak volna. "Három évre vállaltuk, három év után kivezetjük" ezeket az adókat - mondta.
Wolfgang Schäuble elmondta, hogy tárgyaltak az állam-és kormányfők pénteki találkozóján megvitatandó fontos kérdésekről, és ismertette a német kormány ezzel kapcsolatos elképzeléseit, támogatást kérve a magyar miniszterelnöktől.
Kiemelte: a német kormány szerint rövid időn belül olyan döntésre van szükség, amely lehetővé teszi hogy egy közös fiskális unió mellett a valutaunión belül határokat is meghatározzanak a tagállamok pénzpolitikája számára, amely arról gondoskodik, hogy kötelezettségeiket kötelező érvénnyel be kelljen tartaniuk. A szövetségi kormány szerint ennek érdekében "korlátozott szerződésmódosítás" szükséges, az állam- és kormányfők a tervek szerint ezt pénteken útjára indítják - hangsúlyozta.

Erősebb integrációt akar Németország

Wolfgang Schäuble kiemelte: a szerződésmódosítások során szoros kapcsolatot szeretnének az Európai Unió (EU) 27 tagállama között, és a reformok megalkotása során nem szeretnének 17-10-es megosztást, vagyis nem szeretnék kizárni az eurózónához még nem csatlakozott 10 tagállamot. Kiemelte, minden tagállam számára fontos, hogy az euró számára visszanyerjék a piacok bizalmát.
A német miniszter meggyőződése szerint Európa megerősödve kerülhet ki a válságból, Magyarország nélkül nem létezne ez az európai egyesülés, az európai fejlődés.

Meg kell menteni az euróövezetet

A magyar gazdaságpolitikával kapcsolatban Schäuble aláhúzta: ahogyan Magyarország sikerei ismertté válnak, az azokat övező európai viták is elcsitulnak.

Kérdésre válaszolva az esetleges szerződésmódosításokkal kapcsolatban még egyszer hangsúlyozta: a szerződésmódosítás jobb megoldás mint a szerződésszegés szankcionálása.

Az EU állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján - amelynek célja az eurózóna szétesésének elkerülése - egyhangú döntést kell hozni a módosításról. Hangsúlyozta: Európa azon az elven alapul, hogy a vállalt kötelezettségeket be kell tartani, az összetartozást pedig nem lehet állandóan megkérdőjelezni - mutatott rá a német pénzügyminiszter.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG