<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A nemzetgazdasági tárca szerint Magyarország megszorítások nélkül tudta csökkenteni az államadósságát, az uniós szint alatt vagyunk. Bezzeg a görögök...

Magyarország a legsikeresebb az Európai Unióban az államadósság csökkentésében. Hazánknál nagyobb adósságcsökkentés ugyanis csak a  megszorításokat alkalmazó Görögországban valósult meg egy év alatt - lelkendezik ma küldött sajtóközleményében a gazdasági tárca.

Az uniós átlag alatt vagyunk

Az Eurostat ugyanis ma publikálta az EU 27 tagországok 2012 harmadik negyedévére vonatkozó GDP arányos államadósság statisztikákat. A közlemény szerint az EU 27 átlagos GDP arányos államadósság rátája 85,1%, míg az eurózóna összességében ennél is magasabb adósságállománnyal bír (90%). Hazánk jelenlegi 2012 harmadik negyedéves adósságszintje 78,6%-on állt a statisztikák szerint.

A legmagasabb rátával Görögország (152,6%), Olaszország (127,3%) illetve Portugália (120,3%) rendelkezik, míg a legkedvezőbb ilyen mutatót Luxemburg (20,9%), Bulgária (18,7%) és Észtország (9,6%) tudhatja magáénak.

NGM: megszorítások nélkül tudtunk spórolni

Az adósság szintjét tekintve hazánk Európa középmezőnyébe tartozik, ugyanakkor 2010 második negyedéve óta szinte egyedülálló módon csökkenteni tudja adósságát. 2012 második negyedévéhez képest pedig másik 10 tagország mellett Magyarország is csökkentette adósságrátáját (0,3 százalékponttal), miközben az EU 27 átlagában illetve az eurózónában is 0,1 százalékponttal emelkedett a ráta. Leginkább Málta, Lettország és Ausztria tudta csökkenteni negyedéves alapon államadósságát.

Ennél is szembetűnőbb változást látni a magyar adatokban, ha az előző év (2011) harmadik negyedévéhez viszonyítjuk a friss statisztikákat, ugyanis a rendkívüli megszorító intézkedéseket alkalmazó Görögország után hazánk érte el a legnagyobb adósságcsökkentést, "ráadásul megszorítások nélkül" - teszi hozzá rögtön a NGM. Magyarország éves összehasonlításban 4,8 százalékponttal csökkenteni tudta GDP arányos államadósságát, úgy hogy közben a dekonjunkturális időszakban enyhe mínusz növekedést produkált, ami a ráta emelkedését indokolta volna.
Ennél is szembetűnőbb változást látni a magyar adatokban, ha az előző év (2011) harmadik negyedévéhez viszonyítjuk a friss statisztikákat, ugyanis a rendkívüli megszorító intézkedéseket alkalmazó Görögország után hazánk érte el a legnagyobb adósságcsökkentést, ráadásul megszorítások nélkül. Magyarország éves összehasonlításban 4,8 százalékponttal csökkenteni tudta GDP arányos államadósságát, úgy hogy közben a dekonjunkturális időszakban enyhe mínusz növekedést produkált, ami a ráta emelkedését indokolta volna.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
Makro / Külgazdaság Tovább nőhet a lengyelországi infláció szeptemberben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 12:37
Tovább emelkedhet az infláció Lengyelországban szeptemberben, miután augusztusban 25 éve a legmagasabb volt - mondta szombaton a lengyel pénzügyminiszter, aki szerint azonban az infláció még az idén eléri a csúcsot.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter a CNN-nek: nem igaz, hogy Magyarország inkább Oroszország oldalán állna, nem vétóztunk egyetlen szankciós csomagot sem
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:51
A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az amerikai hírcsatornának, a CNN-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Szöul: Észak-Korea ballisztikus rakétával fenyegeti
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:12
A dél-koreai hadsereg olyan jeleket észlelt, amelyek arra utalnak, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) kilövésére készülhet.
Makro / Külgazdaság Nem vizsgálta Magyarország adósosztályzatát a Moody's
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 09:44
Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő a péntekre kitűzött időpontban, így nem jelentett be módosítást a "Baa2" szintű, befektetési ajánlású osztályzatra, sem a besorolás stabil kilátására.
Makro / Külgazdaság Újabb törvényjavaslatok az EU-s pénzekért: új hatóságot javasol a kormány a korrupció ellen
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 09:17
Péntek este benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a törvénymódosítások második csomagját is, a hétfőn beterjesztett első csomagját követően, amivel az Európai Bizottság követelményeinek próbál eleget tenni, hogy megkaphassa az uniós költségvetésből járó eurómilliárdokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG