1p
A kormánynak nincs B-terve - hangsúlyozta egy csütörtöki konferencián Fellegi Tamás. Az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter leszögezte: "a kormány a tárgyalások mielőbbi megkezdésére és gyors lezárására törekszik". Ez azonban nem csak Magyarország tempóján múlik, hanem a tárgyalófeleken is, és azt is tudjuk, hogy lesznek még konfliktusok - vetítette előre a tárca nélküli miniszter.

A portfolio.hu által rendezett konferencián a lap beszámolója szerint a miniszter elmondta: nem igazak azok az utóbbi időben megszaporodott nézetek, hogy a magyar kormány meg sem akar állapodni, húzza az időt. Fellegi a kormány és az Európai Bizottság közötti viták lényegét úgy írta le: a vitatott kérdések továbbra sem gazdasági, hanem inkább politikaiak, és kötelezettségszegési eljárások köntösébe vannak öltöztetve.

Február végén Fellegi sajtóirodája azt közölte: lezárulhatnak a tárgyalások áprilisban a Magyarországnak nyújtandó biztonsági hálóról az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal, miután márciusban várhatóan megkezdődik az egyeztetés. Tóth Gergely, a Buda-Cash elemzője szerint a májusra prognosztizált megegyezés is igen optimistának tűnik. A Citi londoni elemzői már 2013-as megegyezésről beszélnek, míg a Nomura egyenesen odáig ment mai helyzetértékelésében, hogy Magyarország ha teheti, elkerüli a megállapodást.

A tárca nélküli miniszter előrebocsátotta: a kormány a tárgyalásokon kész lesz minden olyan feltétel elfogadására, amely az ország hosszú távú stabilitását, versenyképességét, tartós növekedését elősegíti. Gyorsan hozzátette azonban azt is: "a nemzeti érdekek és a nemzeti szuverenitás védelmét sem fogjuk feladni", ezért "nem nyugszunk bele, hogy a 27 tagállam közül Magyarország legyen az egyetlen, amely feladja a jogát", hogy ha a Bizottság álláspontjával nem ért egyet (pl. a bírósági rendszer átalakításában), akkor az Európai Bírósághoz fordulhasson.

Az előttünk álló időszak két legfontosabb feladata a tárca nélküli miniszter szerint egyrészt az, hogy a piaci bizalmat helyreállítsa a kormány, másrészt azt, hogy ezzel összefüggésben továbbra is biztosítani tudja az államadósság piaci alapú finanszírozását. Megjegyezte: a kormány megítélése szerint továbbra sincs szükség a jövőbeli nemzetközi hitelkeretből források azonnali lehívására és azért dolgozik a kormány, hogy erre ne is legyen szükség - írja a portfolio.hu.

Fellegi azokra a kérdésekre, hogy az eddigi konfliktusok után hogyan áll majd a kormány a fenti témákhoz, előrebocsátotta: "számos olyan téma lesz, ahol ütközni fogunk", ha "úgy ítélhetjük meg, hogy sértheti az ország érdekeit", például a középosztály anyagi megerősítésének szándékát. Ezzel Fellegi valószínűleg az egykulcsos adórendszer esetleges módosítására utalt. A tárca nélküli miniszter szerint "a tárgyalások nem a konfliktusok kikerüléséről kell, hogy szóljanak, hanem a megoldásokról", de hozzátette: úgy látja, hogy nincsenek áthidalhatatlan eltérések a nemzetközi szervezetek és a magyar kormány között.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG