Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Lapunk kérdésére ugyanakkor a pénzügyminiszter nem zárta ki, ha változik a hozamkörnyezet, akkor mégis sor kerülhet módosításra.

Átlépte a 3 ezer milliárd forintot a június 3-ától megvásárolható Magyar Állampapír (MÁP) Plusz értékesítése – jelentette be mai sajtótájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter. Hozzátéve: erre az évre nem is ennyit terveztek, de arra már nem tért ki, hogy mi volt az elképzelés.

Az öt éven át évi 4,95 százalékos átlaghozamot kínáló szuperállampapírok 45 százalékát a Budapesten és Pest megyében élők vették meg. E sorban Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén következik, ami Varga Mihály szerint azért figyelemre méltó, mert e megyék nem tartoznak az ország legfejlettebb térségei közé.

A postahivatalokban az értékesítés 43 nappal ezelőtti megkezdése óta 45 milliárd forint értékben értékesítettek papíralapú MÁP Pluszt.

Eddig 1 milliárd forint értékben váltották vissza e papírokat, ami a 3 ezer milliárdhoz képest elenyésző arány. Csak azok éltek e lehetőséggel, akik valamilyen szempontból rá voltak kényszerítve arra, hogy pénzhez jussanak – jegyezte meg a pénzügyminiszter. Ezt az első sorozatból vásárlók múlt csütörtöktől e hét szerdáig árfolyamveszteség nélkül tehetik meg – azaz MÁP Plusz-ukat a forgalmazók, a Kincstár mellett a Posta és a bankok száz százalékon veszik vissza – miközben a befektetők megkapják az éves szinten 3,5 százalékos kamat hat hónapra járó időarányos részét, 1,75 százalékot, ráadásul adómentesen.

Ettől kezdve hétről hétre más-más sorozatoknál nyílik meg ez a kedvezményes, ötnapos időszak, aktuálisan mindig azoknál, amelyek kamatfizetése esedékes lesz.

Varga Mihály megerősítette, hogy míg tavaly év végén még 5700 milliárd forint értékű állampapír volt a lakosságnál, ezt a volument 2023 végéig 11 ezer milliárdra tervezik növelni. Bár az utóbbi napokban a Nemzetközi Valutaalap és Surányi György volt jegybankelnök is kritizálta, hogy a magas kamat túl nagy terhet ró a költségvetésre, azt évente több tízmilliárdos többletkiadásba veri, az Mfor és a Privátbankár kérdésére a pénzügyminiszter azt mondta, jelenleg nem terveznek változtatni a kondíciókon.

Ugyanezt jelentette ki múlt csütörtökön, a 2020-as költségvetés finanszírozási tervét bemutató sajtótájékoztatón is. Egy mai interjúban azonban Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója már lágyabban fogalmazott, érzékeltetve, egy éven belül akár sor kerülhet változtatásra. S gyakorlatilag ezzel összhangban áll a pénzügyminiszter mai kiegészítése is, miszerint, ha a hozamkörnyezet megköveteli, akkor természetesen felülvizsgálják a MÁP Plusz feltételeit. Ami üzenetként fogható fel a kritikusok felé, miszerint a kormány önmagában sem a szuperállampapír kamatát, sem az amiatt megnövekedő adósságterheket nem tartja túl magasnak.

A pénzügyminiszter szükségesnek tartotta hangsúlyozni, hogy a GDP-arányos éves adósságszolgálat a 2010-es 4 százalékra 2019-re 1,9 százalékra mérséklődött. Csakhogy nem igazán ez a kérdés, hanem az, hogy ezt a mutatót hogyan befolyásolja majd a MÁP Plusz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szomorú, mi történik Csehországban
MTI | 2021. február 27. 18:53
Túllépte már a húszezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Csehországban, ahol az első fertőzést majdnem egy éve, tavaly március elsején mutatták ki a laboratóriumok. Az utóbbi hét napban a halottak száma megközelítette az ezret - derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombaton közzétett kimutatásokból.
Makro / Külgazdaság Szardínián már megvan az, amire mi csak vágyunk
MTI | 2021. február 27. 18:16
Szardínia szigetén március elsejétől újraindul az élet, megnyitják a vendéglátóhelyeket, kizárólag a maszk viselete és a távolságtartás lesz kötelező, miután a kedvező adatok miatt úgynevezett fehér színű besorolást kapott a terület - közölte szombaton az olasz egészségügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Sorozatos földrengések rázták meg az északi szigetországot
MTI | 2021. február 27. 17:07
Összesen több mint hatezer kisebb földmozgást észleltek az elmúlt napokban Izlandon - jelentette a Vedurstofa meteorológiai szolgálat egy szombat reggeli 5,2-es fokozatú rengés után.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor megfogadja az országos tisztifőorvos tanácsát
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 12:53
Magyarországon ismételten intenzíven felfutó szakaszba került a koronavírus-járvány, ezért az oltások segítségével minél előbb ki kell alakítani a lakosság védettségét - hívta fel a figyelmet Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Makro / Külgazdaság Hétfőtől már így vásárolhat hűtőt, mosógépet
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 12:04
Hétfőtől a fogyasztók új energiacímkékkel találkozhatnak a műszaki boltok egyes termékein és a webáruházak termékismertetőiben. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) fogyasztóvédelmi szakemberei összegyűjtötték az új energiacímkékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.
Makro / Külgazdaság Az új állást kapottak kétharmada fiatal
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 11:23
A Gazdaságvédelmi Akcióterv intézkedései eddig több mint másfél millió munkavállalón segítettek. A megtett munkahelyvédelmi és munkahelyteremtő lépések eredményeként decemberre ismét 4,5 millió fölé nőtt a foglalkoztatottak száma. A Vállalkozások munkaerő támogatása program összesen akár 25 ezer álláskeresőt juttathat munkához.
Makro / Külgazdaság A cégvezér állásába került a soron kívüli oltás
MTI | 2021. február 27. 08:24
Lemondott a legnagyobb kanadai nyugdíjalap elnök-vezérigazgatója, miután kiderült, hogy az Egyesült Arab Emírségekbe utazott beoltatni magát az új típusú koronavírus ellen, holott a kormány mindenkit arra kért, hogy ne utazzanak külföldre - jelentette be pénteken az alapkezelő.
Makro / Külgazdaság Orbán valamit elrontott a járványkezeléssel? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. február 26. 19:17
Húsvétra meg kell szabadítani az országot a rákfenétől, azaz a koronavírustól - ez lehet a legfőbb szempont most a járványkezelésben.
Makro / Külgazdaság Egy orvos, aki másodszor nem kér az új jogviszonyból
Kormos Olga | 2021. február 26. 16:11
Március 1. éjfélig nem kevés egészségügyi dolgozónak okoz nagy fejtörést, hogy aláírja-e vagy sem az új munkaszerződését. Bár az utóbbi napokban ígéretet kaptak a dolgozók a bérpótlékok és pihenőnapok reális díjazását illetően, dr. Lehoczki Gergely egy korábbi történethez hasonlóan, immár másodszor nem él a felkínált új jogviszonnyal.  
Makro / Külgazdaság Putyin hibrid hadviselése – most Grúziára csapott le
Káncz Csaba | 2021. február 26. 15:07
Moszkva kihasználja a grúz kül- és biztonságpolitika zavarodottságát és hibrid hadviseléssel növeli befolyását a dél-kaukázusi országban. A Kreml folyamatosan megsérti Tbiliszi szuverenitását grúz állampolgárok elrablásával, a határterületek lopakodó annexiójával és politikai nyomásgyakorlással.  Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél