1p
Titkos levélben tett ajánlatot az amerikai elnök orosz elnök kollégájának: Washington esetleg lemondhat a kelet-európai rakétapajzs telepítéséről, ha Moszkva segít az iráni rakétafejlesztés leállításában
Titkos levélben tett ajánlatot az amerikai elnök orosz elnök kollégájának: Washington esetleg lemondhat a kelet-európai rakétapajzs telepítéséről, ha Moszkva segít az iráni rakétafejlesztés leállításában - írta a keddi The New York Times.

Washingtoni tisztviselők közlése szerint Obama múlt hónapban küldte el Moszkvának a levelet, amelyet személyesen kézbesítettek Dmitrij Medvegyevnek az amerikai kormány képviselői.

Obama ajánlata szerint Washingtonnak nem kellene kiépítenie az elfogó rendszert, ha Irán felhagyna az atomtöltetek és a ballisztikus rakéták gyártását célzó erőfeszítéseivel. A névtelenséget kérő tisztviselők közlése szerint Obama levele nem tartalmaz egyértelmű ajánlatot arra vonatkozóan, hogy Washington lemond a kelet-európai rakétapajzs telepítéséről, ha Moszkva közbenjár az iráni fegyverprogram leállításában. Az amerikai elnök üzenete inkább ösztönzés arra, hogy Oroszország csatlakozzon az Irán elleni közös fronthoz.

Az újság szerint az amerikai kormány egy vezető beosztású tisztviselője úgy fogalmazott: "ez majdnem olyan, mintha azt mondanánk nekik, hogy tegyenek valamit vagy hallgassanak". Hozzátette, nem arról van szó, hogy az oroszok majd azt mondhatják: mi megpróbáljuk, nektek meg fel kell hagyni a telepítési tervekkel. A levél azt üzeni, hogy az iráni fenyegetést meg kell szüntetni - tette hozzá.
Obama és Medvegyev április 2-án találkozik egymással először Londonban.

Barack Obama választási kampányában úgy fogalmazott: csak akkor támogatja a kelet-európai rakétavédelmi rendszer telepítését, ha az technikailag kivitelezhető és költséghatékony. A The New York Times szerint Medvegyev komolyan veszi a titkos Obama-levél "ajánlatát". Az amerikai lap megemlítette, hogy a moszkvai Kommerszant című újság "szenzációs ajánlatnak" nevezte Obama levelét.

Medvegyev mindent cáfol

Dmitrij Medvegyev orosz államfő valóban kapott üzenetet Barack Obama amerikai elnöktől, de abban nem szerepelt konkrét, kölcsönös kötelezettséggel járó kezdeményezés - jelentette ki kedden Natalja Tyimakova, az orosz elnök sajtótitkára újságírók kérdésére válaszolva Madridban. Az amerikai elnök üzenete Tyimakova szavai szerint válasz volt Medvegyev levelére, amelyet nem sokkal Obama hivatalba lépése után küldött.

"Medvegyev elnök a válasz gyors voltát és pozitív hangvételét nagyra értékelte. A levél tartalmaz javaslatokat és értékeléseket, de nem tartalmaz elkötelező jellegű kezdeményezéseket" - mondta.

Tyimakova nyilvánvalóan arra utalt, hogy a Kommerszant című orosz lapban hétfőn és a The New York Timesban kedden, egyaránt az amerikai vezetéshez közelálló forrásokra hivatkozva közölt értesülés szerint Obama levelében felajánlotta Medvegyevnek: ha közös fellépéssel sikerül megoldani az iráni nukleáris problémát, akkor Washington lemond az amerikai rakétapajzs-elemek kelet-európai telepítéséről. Ugyanakkor a The New York Times-nak más források elmondták: Obama levelében nem ajánlott fel egyértelműen cserét, inkább arra igyekezett ösztönözni Moszkvát, hogy közösen lépjenek fel Irán ügyében.      

Tyimakova elmondta, hogy Hillary Clinton amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter küszöbön álló találkozójának az alakulóban lévő orosz-amerikai kapcsolatokat érintő napirendjét egyértelműen kedvezőnek értékelik Moszkvában. "Reméljük, hogy a megbeszélésen konkrét javaslatok születnek, amelyeket megvitathatnak majd hamarosan az államfők londoni találkozójukon" - mondta.

Obama és Clinton első sikere a diplomáciában
Obama bejelentette az iraki kivonulást 
Obama jövő nyárig hazahozza a katonákat 
Clinton: Kína nélkül nem fog menni 


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Javítgatja a KSH az ipari termelés adatait, de az összkép ugyanolyan sötét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:51
Tovább finomítottak a márciusi számokon, a lényeg azonban nem igazán változott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG