TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az Európai Néppárt tegnap hivatalosan is bejelentette, hogy március 20-i ülésén tárgyalja a Fidesz kizárását soraiból. Erre azután került sor, hogy kilenc országból tizenkét tagpárt kezdeményezte a magyar kormánypárt kizárását vagy tagságának felfüggesztését. Az alábbiakban összeszedtük, hogy kik és miért bírálták a magyar kormányfőt az elmúlt napokban, kik álltak be mögé, és mi a külföldi elemzők véleménye.

Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke:
Az Európai Néppárt minden tagjának tiszteletben kell tartania és osztania kell azokat az értékeket, amelyek eggyé tesznek minket. Úgy tűnik, hogy az új, Jean-Claude Juncker ellenes plakátkampány után megfordult a hangulat. Ezt a kampányt határozottan elítéltük. Ez megengedhetetlen. Az Európai Néppárt egy nagy család, amelyben lehetnek véleménykülönbségek.  De van egy határ, és ezt Orbán Viktor átlépte. Orbán magatartása problémákat okozhat Manfred Webernek, az Európai Néppárt csúcsjelöltjének az európai parlamenti kampányban.

Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje:
Orbán Viktor rossz politikai ösvényen halad. Különösen a stílust és a demokratikus rend alapvető kérdéseit tekintve mutat hasonlóságokat a Salvini vezette Ligával és Jaroslaw Kaczynskivel, a Jog és Igazságosság vezetőjével. Én nem ezen az ösvényen haladok, mint ahogy a Néppárt sem. Megnyilatkozásaival és  plakátkampányával Orbán súlyos kárt okozott a Néppártnak. Ezért elvárom, hogy bocsánatot kérjen, és befejezze a plakátkampányt. Ez (az ügy) most új szintre lépett, a kérés már nem elég. Hamarosan konkrét lépéseket teszünk. Alapvető változás történt azzal kapcsolatban, hogy mit kezdjünk Orbánnal. Ami sok, az sok. Ez az üzenetünk.

Harald Vilimsky, az osztrák Szabadságpárt EP-képviselője:
Ausztria és Magyarország kiváló szövetséget alkothatna minden migrációpárti erővel és brüsszeli eurokratával szemben. Tárt karokkal fogadnám Orbán Viktort (a Nemzet és Szabadság Európája EP-frakcióban). Biztos vagyok benne, hogy legkésőbb az EP-választás után mindenki egy táborba tömörül majd. Az Európai Parlamentben is a méret a lényeg. Ahhoz, hogy bele tudjunk szólni a dolgokba, sok mandátumra van szükség sok országból.

Jörg Meuthen, a német Alternatíva Németországért társelnöke:
Azt lényegében nem lehet vitatni, hogy az Európai Uniót nagyrészt Juncker dominálja, és ide lehet venni az Európai Bizottság elnökhelyettesét, Frans Timmermanst is, aki erős politikus. Mint ahogy azt sem lehet vitatni, hogy ők ugyanazt az álláspontot képviselik, mint Macron és Merkel. És azt sem, hogy az illegális migráció előtt eddig igazából nem lett bezárva az ajtó. Amennyiben Orbán úr szeretne velünk és az ebbe a táborba tartozó más európai pártokkal együtt dolgozni, akkor még a vörös szőnyeget is kiterítem előtte. Ugyanis kimondottan pozitív véleményem van Orbánról és a pártjáról.

Nikolas Busse, a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung újságírója:
Orbán Viktor 2015 késő nyarán nagyon nehéz helyzetbe került volna, ha Németország és Ausztria nem vette volna át tőle a menekülteket. Lehet, hogy nem is élte volna túl politikailag. A vészhelyzetben nyújtott segítséget a magyar miniszterelnök úgy köszöni meg a német kancellárnak, hogy több mint három éve könyörtelen, keresztes hadjárat-szerű ellenállást tanúsít a migrációs politikájával szemben. Nem kell Merkel pártját fogni ahhoz, hogy ezt álnokságnak érezzük. A polgári modortól mindenesetre messze áll. Az egyetlen ok, amiért Orbánt olyan sokáig megtűrték a Néppárt strassburgi frakciójában, a pártja által birtokolt szavazatok száma, ami nem is olyan kevés. Mivel folytatni akarja Brüsszel-ellenes kampányát – enélkül hazájában már nyilvánvalóan nem állná meg a helyét –, az Európai  Néppártnak fel kell tennie a kérdést, hogy nem lesz-e belőle (a Néppártból) fokozatosan „hasznos idióta” – Orbán hasznos idiótája.

Valerie Hopkins, a Financial Times újságírója:
Magyarország nacionalista miniszterelnöke, Orbán Viktor politikai művészetté fejlesztette azt, amit ő pávatáncnak nevez – előbb összezavarja kritikusait a liberális demokrácia elleni nyomulással, majd hátrál egy lépést. Most azonban, hogy az EU-establishment ostorozóját komolyan fenyegeti a kizárás veszélye Európa mainstream jobbközép politikai csoportjából, támogatói és ellenfelei is azt kérdezik, hogy nem számította-e el magát – vagy megint ellenfelei előtt jár egy lépéssel. Orbán úr kollégái az Európai Néppártban egyre inkább elveszítik a türelmüket az EU elleni támadásai miatt.

Christoph B. Schiltz, a konzervatív Die Welt újságírója:
Orbánt nem kellene csak úgy démonizálni. Fontos dolgokat vitt ugyanis véghez: 2015-2016-ban az ő szigorú migrációs politikája védte meg az EU külső határait, és akadályozott meg ezáltal egy még nagyobb káoszt. Ráadásul a magyar gazdaság jól teljesít, az országba áramlik a külföldi tőke, a magyarok többségének életszínvonala pedig egyértelműen javult, amióta Orbán kormányoz. Másrészt azonban ő az illiberális demokrácia védelmezője, amely a kirekesztésen, az autoriter kormányzáson, a jogállam megnyirbálásán és a másként gondolkodók szégyentelen gyalázásán alapszik. Betelt a pohár. Az Európai Néppárt, amelynek Orbán, Juncker és Merkel is tagja, egy Európa-párti szövetség, amelynek egyértelmű értékrendje van. Orbán értékei és viselkedése már rég nem illenek ide. Az EPP-nek tehát végre ki kellene zárnia a Fideszt.

(A lista természetesen nem teljes - a szerk.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél