<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Menetrend szerint haladnak az egyeztetések az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal és a kormány a tárgyalások gyors lezárására számít, már az ősszel - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor külföldi hírügynökségek tudósítóinak nyilatkozva ugyanakkor elismerte, hogy vannak még vitatott kérdések, de a tárgyalások jól haladnak. A hitelkeret nagyságáról még nem volt szó, de 15 milliárd euró körüli összegre lehet számítani. A kormányfő szerint az összegnek nincs is nagy jelentősége, mivel elővigyázatossági megállapodásról van szó. Ez azt jelenti, hogy a készenléti hitelnél kevesebb megkötéssel járó hitelkeretet szeretne elérni a kormányzat.


A hitelmegállapodás elővigyázatossági jellegét az ajánlásokat megfogalmazó uniós tárgyalási dokumentum is rögzíti. Ezt már megkaptuk, jelenleg a magyar válaszon dolgoznak. Ugyanakkor a megállapodás egyik akadálya lehet a jegybanki tranzakciós adó, ami az Európai Központi Bank szerint veszélyezteti a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét. Orbán Viktor azonban bizakodó és úgy látja, hogy bár vannak nézetkülönbségek, de mind a magyar, mind a másik oldalon van szándék a megegyezésre. A miniszterelnök megjegyezte azt is, hogy semmi nem veszélyezteti a kormány munkahelyvédelmi programját, még az IMF-megállapodás sem.

A szakértők szkeptikusak

Ugyanakkor a munkahelyvédelmi akcióterv forrása továbbra is vitapont lehet a hiteltárgyalásokon, így a gyors, őszi megállapodás csak akkor valószínű, ha a kormány más területeken kompromisszumot köt a nemzetközi szervezetekkel. Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője szerint a strukturális intézkedések és a makrogazdasági pálya kapcsán vannak ellentétek a kormány és az IMF, illetve az Unió között, valamint annak kapcsán is, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv forrásai rendelkezésre állnak-e. A szakértő jelezte: abból, hogy a kormány kommunikációjából az látszik, meg lehet találni a gyors utat a megállapodáshoz, az sejthető, hogy valamilyen más területen kiadáscsökkentésre vagy egyéb bevételnövelésre készül.

Tóth Gergely, a Buda-Cash elemzője szerint a jövő évi költségvetés fő számainak tarthatóságával kapcsolatban megfogalmazódtak kételyek nemcsak a Költségvetési Tanács, hanem az IMF részéről is, és a munkahelyvédelmi akcióterv 300 milliárd forintos forrása is kétséges; legalábbis a piacok szerint. A szakember is úgy gondolja, Orbán Viktor gyors megállapodásra utaló szavai mögött az húzódhat meg, hogy a miniszterelnök már tudja, milyen más területen köt kompromisszumot a kormány.

A kormányfői nyilatkozat megjelenése után nem sokkal egy forintot erősödött a hazai valuta az euróval szemben. Az okokat Dobsa Csaba, a Buda-Cash Brókerház devizapiaci szakértője foglalta össze a GazdaságTV-nek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mik a NATO tervei a Moszkva-Peking tengellyel kapcsolatban?
Káncz Csaba | 2021. október 25. 15:12
A Moszkva-Peking tengelyt a NATO már egységes egészként kezeli.  A tengely egyelőre stabil, de Közép-Ázsiában, a Közel-Keleten és az arktikus térségben komoly érdekellentétek lappanganak.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Minden szinten hiány van fából
MTI | 2021. október 25. 14:30
    Gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. Számos jelzés érkezett a versenyhivatalhoz a faanyagok árának az egész országban érezhető, nagymértékű emelkedéséről, illetve készlethiányról.
Makro / Külgazdaság Kínai elnök: ne diktálja egy hatalom a nemzetközi rendet
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 25. 13:08
Hszi Csin-ping burkoltan célozgatott Amerikára.
Makro / Külgazdaság Nem áll meg a drágulás a kutakon: a benzin átlagára is 500 forint fölé megy
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 09:55
A két üzemanyagfajta közül szerdától csak a 95-ös oktánszámú literenkénti átlagára emelkedik, 5 forinttal, 501 forintra, míg a gázolajé ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság A családi adókedvezmény vagy az szja-visszatérítés miatt nem fog több gyerek születni
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 07:21
A demográfus szerint meg kellene ígérni az embereknek, hogy bárki is alakít jövőre kormányt, nem fogja felrúgni a családtámogatási rendszert.
Makro / Külgazdaság Az EU és Magyarország konfliktusához hasonló kérdés vezetett az amerikai polgárháborúhoz
Hollós János | 2021. október 25. 05:15
A lengyel alkotmánybíróság úgy döntött, hogy nincs jogelsőbbsége az EU-nak a nemzeti joghoz képest. Az Európai Bizottság elnöke szerint viszont a lengyel döntés megkérdőjelezi az EU alapjait. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, a magyar kormány a lengyelek mellé áll. Kinek van igaza Hack Péter jogtudós, egyetemi tanár szerint?
Makro / Külgazdaság Buszokkal indulnak a leszakadó falvakba, hogy beoltsák az embereket
Privátbankár.hu | 2021. október 24. 17:53
Program indul a felzárkózó településeken az átoltottság növelése érdekében. A jelek szerint a kormány sem elégedett az átoltottság alakulásával.
Makro / Külgazdaság Izrael már a járvány ötödik hullámára készül
MTI | 2021. október 24. 17:02
A költségvetésben különítenek el egy méretes tartalékot a koronavírus elleni felkészülés jegyében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nagy ellenfele megnyert egy fontos szavazást
MTI | 2021. október 24. 15:40
Új alapokra helyeződhet a lengyel-magyar viszony Donald Tusk belpolitikai céljainak teljesülése esetén.
Makro / Külgazdaság Figyeljen, mert önt is érintheti ez a hír a kötelező biztosításról!
MTI | 2021. október 24. 14:05
Hamarosan indul az év végi váltási időszak, a szakértők százezer új szerződésre számítanak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos