5p
Trump és Schröder kapcsán górcső alé vesszük Orbán több, mint különleges kapcsolatát Moszkvával. Egyszemélyes paktumát a Paks II-ről, a Dunamenti Erőmű megvásárlását Garancsi által és a hazai Külügyminisztérium szétdúlását. Kell-e Budapesten is „oroszügyi fővizsgáló”?
Pintér Sándor belügyminiszter, David Kostelancik, az Egyesült Államok ideiglenes budapesti ügyvivője és Polt Péter legfőbb ügyész (b-j) az amerikai nemzeti ünnep, a függetlenség napja 241. évfordulója alkalmából rendezett fogadáson a budapesti amerikai nagyköveti rezidencián 2017. július 3-án. (Forrás: MTI Fotó, Koszticsák Szilárd)

Robert Mueller "oroszügyi fővizsgáló" múlt pénteken Washingtonban felpörgette a tavalyi elnökválasztás Moszkva általi befolyásolását feltárni szándékozó nyomozást, ennek érdekében (a csak az amerikai jogban létező) vádesküdtszéket állít fel, amelynek feladata lesz annak megállapítása, hogy induljon-e büntetőeljárás ebben az ügyben.

A testület már be is idézte Trump egyik fiát valamint vejét a tavalyi, egy orosz ügyvéddel a Trump Towerben lefolytatott tárgyalás miatt. Szintén aznapi hír volt, hogy Gerhard Schröder volt német kancellár, aki 2005-ös leköszönése óta a nyugat-európai–orosz Nord Stream AG konzorcium felügyelőbizottságának elnöke évi 78 millió forintos fizetésért, meghívást kapott az orosz Rosznyeft cégtől is, hogy ott egy igazgatói pozíciót töltsön be. Schröder már kancellársága idején több döntést hozott a Nord Stream-mel kapcsolatban, ezért átugrása az orosz energiaiparhoz óriási politikai botrányt okozott annak idején.

A konspiratív láncolat

De ha már vezető nyugati politikusok orosz elköteleződése újonnan a média és az ügyészség reflektorfényébe kerül, vessünk egy pillantást a hazai politikára, ahol továbbra is sok az elvarratlan szál. A magyar miniszterelnök ugyanis 2014. január 5-én Moszkvában konspiratív körülmények között – és hatástanulmányok nélkül – úgy kötötte meg a Paks II. megállapodást, hogy arról előzetesen nem tudott a Fidesz országgyűlési frakciója, de még a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal vezetője sem. Máig nyitott kérdés, hogy történt-e komoly nagyságrendű visszaosztás orosz részről a magyar GDP 13 százalékát felemésztő projekt levajazásakor, amelyről pedig egyes körök azt rebesgetik Budapesten, hogy ez több százmilliárd forintot tett ki?

Káncz Csaba

Alig pár hónappal Orbán paksi paktuma után egy Moszkvához becsatolt offshore cég és a legmagasabb körben mozgó hazai politikai stróman szerezte meg Magyarország legnagyobb teljesítményű gáztüzelésű erőművét. A MET-csoport tagja, a svájci bejegyzésű MET Power AG 2014 tavaszán tette rá a kezét a Dunamenti Erőmű 74,8 százalékára. A Dunamenti Erőmű Zrt., a magyarországi beépített kapacitás csaknem egyötödét kitevő 1900 megawattos villamos teljesítménnyel és 1000 megawatt hőszolgáltatási teljesítménnyel rendelkezik. A MET tulajdonosai 40 százalékban a Mol, 60 százalékban pedig az offshore-szerű, a kormányfőhöz (nagyon) közel álló Garancsi István cégét is magába foglaló hálózat.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége egy 2010 februárjában küldött bizalmas jelentésben megjegyezte, hogy Magyarországon egy erős lobbi akadályozza a piac megnyitását, a nagy pártok konszernek által finanszíroztatják magukat: a szocialisták inkább az MVM gázkonszernnel, Orbán Fidesze főleg a Mol olajkonszernnel. A nagykövetség jelentése kiemelte azt is, hogy a MET 50 százalékának értékesítése egy, oroszok által tulajdonolt karibi (Belize) cégnek az orosz gázhoz való saját hozzáférést célozza meg.

De milyen eredetű pénzből történt a Dunamenti Erőmű megvásárlása? Simicska Lajos idei kiszivárogtatása szerint a miniszterelnök 2014 tavaszán arra utasította őt, hogy az RTL Klubot vásárolja meg - hogy aztán tönkre tudja tenni.  Amikor Orbán meghallotta, hogy a TV adót 100 milliárd forintért lehetne megszerezni, azt válaszolta: “Nem baj, megveszi majd nekem a Roszatom.” Vagyis az az orosz állami cég, amellyel lepaktált a Paks II. ügyében.

Ezután jött el 2014 nyara, amikor a hazai Külügyminisztérium állományából legfelsőbb politikai utasításra több száz, többnyire nyugati elkötelezettségű diplomatát rúgtak ki. De milyen érdekcsoportoknak állhatott érdekében leépíteni a hazai diplomácia védvonalait, amikor exponenciálisan emelkedik a globális geopolitikai hőmérséklet?

Nos, a román diplomácia véleménye szerint a tömeges diplomata-mészárlás eredményeképpen „Magyarország ma már nem rendelkezik olyan diplomáciai elittel, amely ellen tudna állni Orbán Viktor miniszterelnök oroszbarát politikájának.” Nem véletlen, hogy egy tavaszi felmérés szerint a hazai lakosságnak csupán 45 százaléka gondolja, hogy a magyar külpolitika hazánk érdekeit szolgálja. 2016 novemberéhez képest pedig megháromszorozódott azok száma, akik szerint a magyar külügy Moszkva utasításait követi.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG