<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Többek között az uniós gázársapka bevezetéséről és nagyrészt önkéntes közös gázbeszerzésről állapodtak meg az uniós tagállamok vezetői tegnap Brüsszelben. Sok részlet azonban még nem tisztázott. Orbán Viktor szerint Magyarország ezúttal is mentességet kapott.

Az EU-csúcs első napján éjjelbe nyúlóan tanácskoztak a tagállami vezetők, a fő téma az energiaválság volt. A tanácskozás ma folytatódott.

Orbán Viktor és Nikosz Anasztaziadesz ciprusi elnök az EU-csúcs második napján Brüsszelben. Fotó: EPA/OLIVIER HOSLET
Orbán Viktor és Nikosz Anasztaziadesz ciprusi elnök az EU-csúcs második napján Brüsszelben. Fotó: EPA/OLIVIER HOSLET

Az Európai Tanács honlapjára ugyanakkor éjjel már felkerültek az úgynevezett következtetések – ezeket az EU-csúcsok végeztével adja ki a Tanács, és azt vázolja fel bennük, hogy milyen konkrét intézkedéseket lát szükségesnek, és mely célokat szeretné beteljesíteni.

A dokumentum három fő célt nevez meg: kereslet csökkentése, az ellátás biztonságának garantálása, valamint a háztartások és a vállalkozások energiaárainak mérséklése.

Ezeket a következő intézkedésekkel kívánja elérni:

- Közös gázbeszerzések. Ezek alapvetően önkéntesek, ugyanakkor – mint ahogy arra Olaf Scholz német kancellár is utalt – kis részben kötelezők lehetnek.

- Gázársapka. „A földgázügyletekre vonatkozó, ideiglenes dinamikus árfolyosó a túlzott gázárak előfordulásának azonnali korlátozása érdekében“ , valamint „a villamosenergia-termelésben a gáz árának maximálását célzó ideiglenes uniós keret”, áll a dokumentumban. Ez a két pont a gázársapkára utal, ennek részletei azonban szintén kidolgozásra várnak.

- Az energiapiacok működésének javítása. Ennek célja a piac átláthatóságának növelése, a „likviditási stressz mérséklése” és a gázárak volatilitását felerősítő tényezők megszüntetése – magyarul a gázár „kilengéseit” szeretnék csökkenteni.

-Új referenciamutatók. 2023 elejére új kiegészítő referenciamutatót dolgoznak ki, amely „pontosabban tükrözi a gázpiaci feltételeket“. Részletek egyelőre itt sem ismertek, de Von der Leyen előzetesen a cseppfolyósított földgáz (LNG) árképzésére vonatkozó új referenciaérték meghatározásáról beszélt. (Ennek célja minden bizonnyal az LNG árának csökkentése.) 

- Megújuló energiaforrások. Ezek bevezetését és a hálózatok kiépítését felgyorsítanák az engedélyezési eljárások egyszerűsítésével.

- Takarékosság. „Fokozott erőfeszítések az energiamegtakarítás érdekében”, konkrét cél azonban nincs megfogalmazva.

-Szolidaritás. "Energiapolitikai szolidaritást célzó intézkedések a nemzeti, regionális vagy uniós szintű gázellátási zavarok esetére” – konkrétum itt sincs megemlítve.

-Kiszolgáltatottak védelme. Azonnali prioritásnak nevezik a háztartások és a vállalkozások, különösen a legkiszolgáltatottabb helyzetű társadalmi csoportok védelmét, „nemzeti és uniós szintű eszközökkel”. 

Orbán Viktor szerint Magyarország két területen mentességet kapott:

egyrészt mentesül a gázársapka alól – „ha lesz is gázársapka Európában, az nem érinti majd azokat a hosszú távú szerződéseket, amelyek nélkül Magyarország gázellátása egyik napról a másikra ellehetetlenülne” –, másrészt mentesül a közös gázbeszerzés alól ( „ha lesz közös gázbeszerzés Európában, az nem lesz kötelező Magyarországnak.”)

A brüsszeli Politico szerint volt némi előrelépés és kompromisszum, de lesz még nagyon sok tárgyalás. Sok részlet pedig egyelőre nem ismert.  

További részletek és reakciók laptársunk, az mfor.hu cikkében.

Makro / Külgazdaság A világ két legikonikusabb épülete: jövő év végén nyit a Notre-Dame, megújult a Colosseum
Elek Lenke | 2023. március 25. 19:00
Hosszú várakozás után első alkalommal hangzott el olyan konkrét ígéret, amely belátható közelségbe hozza a keresztény Európa örökségének egyik ikonikus építménye, a 2019-es tűzvészben súlyos károkat szenvedett Notre-Dame rekonstrukció utáni megnyitását.
Makro / Külgazdaság Putyin döntött: Moszkva megállapodott Fehéroroszországgal az atomfegyverek elhelyezéséről
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 18:54
Taktikai nukleáris fegyvereket helyeznek át Fehéroroszország területére.
Makro / Külgazdaság Lecsapott az iszlamista terrorszervezet, legalább kéttucatnyian meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 17:50
Több mint kéttucatnyi halálos áldozata van az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet által egy katonai támaszpont ellen elkövetett támadásnak Szomália középső részén szombaton.
Makro / Külgazdaság Mindent vitt a tornádó, legalább 23-an meghaltak
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 16:48
Legkevesebb 23 ember meghalt tornádókban és viharokban az Egyesült Államok déli részén, Mississippi államban szombatra virradóra.
Makro / Külgazdaság Rácz András a háborúról: a magyar kormánynak irányt kellene váltania
Wéber Balázs | 2023. március 25. 15:47
Tűzszünetre a közeljövőben nincs esély az orosz-ukrán háborúban, a harcok évekig is elhúzódhatnak, hosszú távon pedig Ukrajna bírhatja tovább erővel – ebben nagyjából egyetértettek Klasszis Klub Live rendezvényünk külpolitikai kerekasztalának résztvevői. De kik harcolnak valójában egymással? Milyen egy háborús ország belülről? Mennyiben szigeteli el Magyarországot a kormány politikája, és le kellene-e cserélni a magyar külügyminisztert? Ez is szóba került a fórumon.  
Makro / Külgazdaság Meghalt egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 14:47
Életét vesztette egy lengyel önkéntes az ukrajnai harcokban, két további, néhány nappal ezelőtt megsebesült lengyel pedig súlyos állapotban van - közölte Michal Dworczyk tárca nélküli miniszter szombaton Varsóban a Twitteren.
Makro / Külgazdaság Botrány lett Macron luxusórájából
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 14:05
Emmanuel Macron interjú közben rejtette el a különleges karóráját, kitört a botrány
Makro / Külgazdaság Vízválság: cselekvési program már van, csak végre is kellene hajtani
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 12:52
Vízügyi cselekvési program elfogadásával zárult az ENSZ Víz Konferencia pénteken, amely mintegy 700 vállalást tartalmaz országok és egyéb szereplők részéről, ilyen eseményre 46 éve nem volt példa.
Makro / Külgazdaság Törökország a földrengés után: mentik a menthetőt
Vég Márton | 2023. március 25. 12:01
Szombaton Törökország is csatlakozik a Föld órájához este 20:30 és 21:30 között: a lámpák lekapcsolásával az 50 ezer áldozatra is emlékeznek. A romok alól sorra kerülnek elő az értékes műtárgyak.
Makro / Külgazdaság Magyarországnak ezzel az országgal is meg kell küzdenie, ha olimpiát akar rendezni
Privátbankár.hu | 2023. március 25. 10:42
Mexikó hivatalossá tette, hogy szeretne otthont adni a 2036-os nyári olimpiának.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG