<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az oltás és a kötelező védettségi igazolás ellen tüntetőknek a városközpontokból történő kizárását jelentette be Luciana Lamorgese belügyminiszter szerdán, miközben az oltásellenes megmozdulások helyszínévé vált Triesztben az eddigi legnagyobb járványgócot azonosították.

Luciana Lamorgese egy pármai rendezvényen jelentette be a döntést, s közölte, hogy a tüntetések korlátozására vonatkozó rendelkezést még szerda éjjel aláírja. Az önkormányzatok és prefektúrák október közepe óta már szigorították az utcai demonstrációk szabályait, de a belügyminiszter teljesen ki akarja tiltani a tüntetéseket a városok központjából. A korlátozás egyértelműen az oltásellenes tiltakozásokat kívánja a peremkerületekbe szorítani, ahol kevesebb figyelem övezné őket.

Október 18-án vízágyúkat is bevetett a rendőrség az oltásellenes tüntetők ellen. Fotó: MTI
Október 18-án vízágyúkat is bevetett a rendőrség az oltásellenes tüntetők ellen. Fotó: MTI


A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy be akarja tiltani a felvonulásokat is, s ezek helyett kizárólag olyan demonstrációkat lehet tartani, ahol a résztvevők egy helyben állnak vagy ülnek az egymás közötti biztonsági távolság betartásával és szájmaszkkal.  

"A jog a tüntetéshez nem sértheti a jogot az egészséghez, és a beoltottaknak is joguk van a biztonságos helyekhez" - jelentette ki a Lamorgese, utalva az utóbbi hetekben egyre gyakoribb oltásellenes tüntetésekre a többi között Rómában, Milánóban és Trieszt központjában, ahol több ezren gyűltek össze és vonultak fel.

A jobboldali Liga és a szintén jobboldali Olasz Testvérek a fenntartásait fejezte ki, az Olasz Baloldal (SI) párt egyenesen elfogadhatatlannak nevezte a rendelkezést úgy vélve, hogy a kormány veszélyes precedenst teremt, amikor a vele szembeni tiltakozást így igyekszik felszámolni.
Sergio Mattarella államfő viszont támogatásáról biztosította a rendelkezést, miként a jobboldali Hajrá, Olaszország! párt is.

Az államfő - szintén egy rendezvényen - úgy fogalmazott: "az oltásellenes tüntetések miatt veszélyesen megszaporodott az új fertőzések száma". 

Tiltás helyett oltást sürgetett az északkelet-olasz Friuli Venezia Giulia kormányzója Massimiliano Fedriga, a Liga politikusa, aki szerint az oltásellenesek tüntetéssorozata a pandémia kezdete óta az eddigi legnagyobb járványgóchoz vezetett Triesztben.

A tartományban azonosított új betegek hetvenöt százaléka a városban és térségében fertőződött meg. Triesztben október közepétől heteken át több ezren demonstráltak először a kikötőben, majd a város központi terén.

A szomszédos Venetóban is rohamosan emelkedik az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma. A tartományban az elmúlt huszonnégy órában majdnem ezer új beteget azonosítottak a napi több mint 84 ezer tesztelésen. Luca Zaia tartományi elnök, a Liga politikusa, emlékeztetett, hogy a csaknem öt millió lelket számláló Venetóban a lakosság 15 százaléka nem oltatta be magát. Arra kérte azokat, akik az oltás egyetlen adagját sem vették fel, hogy az utcán is hordjanak szájmaszkot. Venetóban 2020 februárjától több mint 487 ezren betegedtek meg.


Roberto Speranza egészségügyi miniszter szerdai parlamenti felszólalásában bejelentette, hogy december elsejétől elindítják a 40 és 60 év közöttiek emlékeztető oltását. A hatvanmilliós országban a 12 év felettiek 83,7 százaléka lett átoltva.  
A tárcavezető adatai szerint valamely oltás harmadik dózisát 2,4 millióan kapták meg, szerint, de közöttük vannak azok a külföldi munkavállalók is, akik a hazájukban kapott orosz vagy keleti vakcina után Olaszországban kértek emlékeztető oltást.

Makro / Külgazdaság Több száz drónt kapott Irántól Oroszország
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 19:40
A pénteki nap történései röviden.
Makro / Külgazdaság Ebben nem sok szerepe van az Orbán-kormány vakcináinak - A hét videója
Gáspár András - Izsó Márton - Székely Sarolta | 2023. június 9. 19:14
A várakozásokat meghaladó mértékben lassult idehaza az infláció. Bár a gazdaságfejlesztési miniszter szerint működnek a kormányzat lépései az infláció ellen, valójában a mostani fejleményekhez vajmi kevés köze van ezeknek. A friss adat ugyanakkor növelte annak esélyét, hogy Orbán Viktor egy újabb célját pipálhassa ki. Az árakról, inflációról és a kötelező akciókról beszélget Gáspár András lapigazgató és Székely Sarolta felelős szerkesztő A hét videójában.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak hazájában a cseh kormányra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:18
Élesen bírálta a cseh ellenzék pénteken a prágai képviselőházban Vít Rakusan belügyminisztert, aki előző nap az uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán a kormány nevében egyetértett az Európai Unió migrációs rendszerének reformjával. Az új migrációs és menekültügyi csomag többek közt kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be az uniós tagállamok között.
Makro / Külgazdaság Egy hónap és kezdik telepíteni az orosz atomfegyvereket Fehéroroszországba
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:52
Július 7-8-án kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.
Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Makro / Külgazdaság Megvan, mikor lesz Szlovákia nagy napja
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:58
Szeptember 30-ra tűzte ki Szlovákiában az előrehozott parlamenti választások időpontját Boris Kollár, a törvényhozás elnöke pénteken, s ezzel kezdetét vette a hivatalos kampányidőszak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG