1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Még mindig nem tudni, teljesült-e a kormány 2,94%-os hiánycélja 2011-re, a decemberi adatokon nagyon sok múlik. A strukturális egyenleg valamivel rosszabb képet fest az országról, mert abban nincs benne a magánpénztári vagyon. Ha teljesül a hiánycél, kikerülhetünk végre az EU túlzott deficiteljárása alól.

Eltérően ítélik meg elemzők a 2011-es pénzforgalmi hiány alakulását, a Századvég Gazdaságkutató szerint 5,9, míg a Kopint -Tárki előrejelzése szerint 2,94 százalék körül lehet a múlt évi államháztartási deficit - mondták a szakértők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva.

Ahogy arról beszámoltunk, a KSH jelentése szerint a kormányzati szektor 2011 első három negyedévében 1537 milliárd forintos többlettel rendelkezett, a magánnyugdíjpénztári vagyon átvételével együtt a kormányzati szektor bevétele 11 631 milliárd, kiadása 10 095 milliárd forint volt - vagyis a magánpénztári vagyon nélkül a GDP 5,6%-ára rúgna a hiány.

Miért olyan fontos most a hiánycél?
Magyarország azóta nem teljesítette a Brüsszel által elvárt hiánycélt, amióta az EU tagja. Miért olyan fontos, hogy most megszűnjön ellenünk a túlzott deficiteljárás, ha eddig sem "ütöttük meg miatta a bokánkat". Egyrészt a mostani környezetben nagyon fontos, hogy a kormány által hangoztatott költségvetési fegyelem számokkal is igazolható legyen. A célszint, vagyis a GDP 3%-a alatti hiány nagyon jó üzenet lenne a piacoknak - főleg, ha azt nem egyszeri tételekkel érné el a kormányzat.
Másrészt pedig Magyarországnak már nincs több dobása, hiszen 2004 óta nem sikerült tartanunk az általunk vállalt deficitcsökkentési ütemet, és 3% alá vinni az év végi hiányt (a nem eurózóna tagokra ez vonatkozik) - mivel több lehetőségünk nincs rá, hogy meghosszabbítsuk a türelmi időszakot, így következnek a szankciók. Ha 2011-ben sikerül összehozni a 3% alatti szintet, Brüsszelből több uniós forrást is befagyaszthatnak.



Pluszos - de csak egyedi tételekkel

Tóth G. Csaba, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatási igazgatóhelyettese elmondta: a KSH friss adatai azt jelzik előre, hogy tavaly év végére nem alakultak túl kedvezően a folyamatok, de ennek ellenére a magánnyugdíjpénztári vagyon miatt többlettel zárhatta 2011-et az államháztartás. Kifejtette, hogy előrejelzésük szerint az ESA egyenleg 2011-ben körülbelül plusz 3,2 százalék lehet GDP-arányosan.

A strukturális egyenleg - amely azt jelzi, hogy az egyedi tételek nélkül milyen lenne az egyenleg - a Századvég Gazdaságkutató szerint elérheti a hat százalékos hiányt GDP-arányosan, a pénzforgalmi hiány pedig legfrissebb előrejelzésük szerint 5,9 százalék lehet.

Az adóbevételek elmaradtak

Bár előre látható volt, hogy a jogszabályváltozások miatt jelentősen csökken az szja-, és nő a járulékbevétel, vannak olyan évközi folyamatok, amelyek "elszakadtak a tervektől" - mondta Tóth G. Csaba. A szakértő példaként említette a fogyasztási adókat, azon belül elsősorban az általános forgalmi adót (áfa), ahol jócskán elmaradtak a bevételek a várttól, és ez így lehet a jövedéki adó esetében is - vélekedett.

Segítheti ugyanakkor a helyzetet, hogy a tervekhez képest többlettel számolnak 2011-ben a személyi jövedelemadóból, valamint a járulékokból, de összességében, éves szinten az adóbevételek akár 200 milliárd forinttal is elmaradhatnak a tervezettől. Kiadási oldalon is látható olyan kockázat, hogy nem sikerül végrehajtani az év közben bejelentett megtakarításokat - fűzte hozzá a szakértő.

Tóth G. Csaba hangsúlyozta: fontosak a 2011 decemberéről később publikálandó adatok, ugyanis az év utolsó hónapjában realizálódnak koncentráltabban a kiadások és a bevételek.

2,94% alatt lehet a hiány

Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója szerint egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy milyen kiadási és bevételi tételeket számoltak el. Az államháztartás egyenlegének alakulását meghatározza egyrészt, hogy a bevételi elmaradásokat egyértelműen jelentkeznek a fogyasztáshoz kapcsolt adók terén, illetve a vártnál magasabbak a kamatkiadások, másrészt ugyanakkor decemberben jobb szokott lenni az egyenleg, és tudható, hogy a körülbelül 124 milliárd forintos tartalékból november végéig nem használtak el. Ezeket figyelembe véve a módosított előirányzat tartható lesz 2011-re vonatkozóan, bár azt is tudni lehet, hogy az év végén "jelentős kiadási hullám söpört végig", így még nem tudható, hogy ez mennyivel rontotta az egyenleget.

Palócz Éva szerint a pénzforgalmi hiány a kormány által korábban előre jelzett 2,94 százalék közelében lehet 2011-ben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG