<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A magyar gazdaság tartós pangást fog mutatni a következő években és a 2013-ra várt visszaesés után sem várható 1 százalékot meghaladó növekedési ütem - mondta Oszkó Péter, a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány felügyelőbizottságának elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

A korábbi pénzügyminiszter az alapítvány Közös kassza projektkének újabb fejezetét ismertetve úgy fogalmazott: a gyarapodás legnagyobb akadálya az, hogy a kormány által folytatott "unortodox" gazdaságpolitika miatt nem fog bővülni a foglalkoztatás a következő években.

"Látszatmegoldások"

Oszkó Péter szerint a magyar gazdaság jelenlegi pályája nem tudja tartósan kivezetni az országot az Európai Unió túlzottdeficit-eljárásából. Mint mondta, a kormány "átmeneti és látszatmegoldásokat" ad a hiány csökkentésére, amivel feláldozza a növekedést. Valójában hosszabb távon így a költségvetés egyensúlya sem tud megmaradni és tartósan sérül a gazdaság növekedési képessége - tette hozzá.

A korábbi pénzügyminiszter a 2013-2016-os időszakra vonatkozó makrogazdasági előrejelzést ismertetve elmondta: az elkövetkező években a kivitel lehet a gazdasági növekedés egyetlen motorja, és a beruházások is kizárólag az alacsonyabb bázishatás miatt nőhetnek. A háztartások fogyasztásában nem várható növekedés - tette hozzá.

Rezsi: nem lehet egyszerre mindent véghez vinni

Az inflációs kilátásokkal kapcsolatosan Oszkó Péter elmondta: számításaik szerint 2013-ban 5 százalékkal nőnek a fogyasztói árak, jóllehet ez a szám nem veszi figyelembe a kormányzat által bejelentett rezsicsökkentés hatásait. Mint mondta, "ezt csak annyira tudjuk komolyan venni, mint az olyan állításokat, hogy nem lesz tandíj, vagy nem lesznek megszorítások".

A felügyelőbizottság elnöke szerint nem lehet egyszerre végrehajtani a 10 százalékos rezsicsökkentést, a közszolgáltatók államosítását, és a hiány szinten tartását.

Az elemzés szerint a forint is tartósan gyengülő pályát fog mutatni a vizsgált, 2013-2016-os időszakban. A munkanélküliség üteme pedig 2015-re meghaladhatja majd a 13 százalékot.

Oszkó Péter úgy fogalmazott: "kormányzati ciklusokon átnyúló gazdasági problémákkal kell számolni a mostani gazdaságpolitika következményeként".

Kell-e tandíj?

A korábbi pénzügyminiszter szerint az a fajta gazdaságpolitika, amely egy szűk és jómódban élő társadalmi réteget preferál mértéktelenül, akadályozza a növekedést. Kifejtette: az adórendszer korrekcióra szorul, oly módon, hogy a lehető legjobban ki kell vonni azokat az elemeket, amelyek a gazdaság munkahelyteremtő és jövedelemtermelő képességét akadályozzák.

A tandíj szükségességét firtató kérdésre leszögezte: "nem az a kérdés, hogy tandíj igen, vagy nem, hanem, hogy kire, milyen szereplőkre, milyen mértékben lehet terheket pakolni úgy, hogy az a társadalom alapvető tudásbeli továbbfejlesztését és a felsőoktatás racionális működését ne akadályozza".

Mi lesz 2014-ben?

Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősség Intézet Budapest vezetője elmondta: elvileg megoldható, hogy az idén és 2013-ban 3 százalék alatt maradjon az államháztartási hiány, de a kulcskérdés 2014. Ez nagyon fontos, mert a 2014. évi problémák további intézkedéseket igényelnek - tette hozzá.

A szakember szerint a most elvégzett középtávú technikai kivetítésnek a legfontosabb mondanivalója, hogy "vigyázó szemünket a középtávra kell vetni". Hozzátette, úgy tűnik, a figyelem a nagyon rövid távra került, azaz, hogy sikerül-e az idén és jövőre a GDP-arányos költségvetési egyenleget "a bűvös 3 százalék alatt tartani".

Romhányi Balázs kiemelte: a 2014-es költségvetés egyenlegjavítását célzó intézkedések vélhetően adóemelések lesznek, s így további inflációt gerjesztenek. Kifejtette: nem az a legfontosabb kérdés, hogy ilyen adóemelés lesz, hanem, hogy a gazdaság szereplői erre számítanak majd, s így rendkívül magasan maradnak az inflációs várakozások.

A közgazdász kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az Európai Unió a túlzott-deficit eljárásnál nem azt vizsgálja, hogy a múltban, három egymást követő évben 3 százalék alatt van-e a hiánymutató. Ha 2013-ban merül fel a kérdés, akkor a 2012-es tényadatot vizsgálják, ezen kívül az akkori legjobb tudás szerint számított 2013-as és 2014-es előrejelzést vizsgálják – mondta.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Varga Mihály: a jegybankelnök gyorsabban akar haladni, mint amire lehetőség van
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:22
Nagyinterjút adott az ATV-nek a pénzügyminiszter, és a karakterétől eltérően néha egészen csípős válaszokkal állt elő.
Makro / Külgazdaság Újabb rekordot dönt a benzinár
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:03
A 95-ös oktánszánú üzemanyag literje szerdától átlagban bruttó 2 forinttal kerül többe. A gázolaj ára viszont ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság Beindult a szlovák oltáslottó
MTI | 2021. augusztus 2. 08:28
100 ezer eurót is lehet vele nyerni.
Makro / Külgazdaság Annyira durva az új-zélandi lakhatási válság, hogy a kormány emberi jogi vizsgálatot rendelt el
MTI | 2021. augusztus 2. 06:54
Az emelkedő lakásárak és bérleti díjak miatt a családok vészhelyzetbe kerültek. A kormány sokakat motelekben helyezett el, mivel nem áll rendelkezésre elegendő állami lakás sem.
Makro / Külgazdaság Több ezren tüntettek Berlinben korona-korlátozások ellen
MTI | 2021. augusztus 2. 06:31
Össze is csaptak a rendőrökkel, akik több száz tüntetőt vettek őrizetbe.
Makro / Külgazdaság Vízhiány robbantja be a Közel-Keletet
Káncz Csaba | 2021. augusztus 1. 18:06
A térség több országában a vízhiány az elmúlt hetekben zavargásokhoz és tüntetésekhez vezetett.  A volt iráni környezetvédelmi államtitkár szerint Irán és a Közel-Kelet nagy része gyakorlatilag „vízcsődben” van.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Los Angeles már vadul tervez és építkezik a saját olimpiájára
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 1. 14:22
Még javában zajlik a tokiói olimpia, majd jön 2024-ben a párizsi, s csak hét év múlva lesz Los Angelesben, de a kaliforniai metropolisz már most elkezdte a felkészülést. Hatalmas projektekről döntöttek július legvégén.
Makro / Külgazdaság Kásler Miklós videóban állt ki Hosszú Katinka mellett
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 16:36
Beszélt továbbá a vakcinák hatékonyságáról, a harmadik oltás szükségességéről is. De az egészségügyiek mai demontrációjáról nem esett szó a több mint 8 perces videóban. 
Makro / Külgazdaság Nemváltó műtétről lehet szavazni, a károsanyag-kibocsátásról nem
Baka F. Zoltán | 2021. július 31. 13:30
A Nemzeti Választási Bizottság a kormány kérdéseit átengedte, öt másik kezdeményezést megakasztott. Viszont lehet népszavaztatni a tankötelezettség visszaállításáról 18 évre.
Makro / Külgazdaság A Fitch Ratings szerint 11 év után először nézhet szembe komoly kihívásokkal a Fidesz a jövő évi választáson
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 09:33
A hitelminősítő döntött Magyarország besorolásáról, a magyar kormány kiemelte a pozitív részeket. Mi bemutatjuk a kritikus megjegyzéseket is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos