BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2018. szeptember 25. 08:00

A titkosszolgálat már kihallgatta a tetteset, a parlamenti képviselők nem használhatják a számítógépeket.

Őrizetbe vettek Norvégiában egy 51 éves orosz állampolgárt, a gyanú szerint a férfi kémkedett az európai parlamenti együttműködés erősítését célzó egyik konferencián. A norvég sajtó szerint a gyanúsított az orosz parlament alsóházának magas rangú számítástechnikai tanácsadójaként dolgozik, a pénteken elfogott férfit már kihallgatta a norvég belső elhárítás.

A parlamentben dolgozókat felszólították, hogy a konferencián használt nyomtatókat egyelőre ne használják. A belső elhárítás tájékoztatása szerint azt is vizsgálják, hogy a férfi próbálkozott-e a képviselők vagy a konferencia más résztvevői mobiltelefonjainak feltörésével. A férfit pénteken vették őrizetbe a Parlamenti Kutatások és Dokumentáció Európai Központjának (ECPRD) rendezvényén, amelynek egyik fő témája a kiberbiztonság volt. A parlamenti képviselők a férfi viselkedésére lettek figyelmesek és értesítették a titkosszolgálatokat. A védőügyvéd szerint a férfi tagadja, hogy köze lett volna bármilyen bűncselekményhez.

A világot is átjárja már a kémmánia

Az ügy miatt a héten már bekérették Rune Resaland moszkvai norvég nagykövetet az orosz külügyminisztériumba, ahol határozottan tiltakoztak az őrizetbe vétel miatt. A minisztérium állásfoglalása szerint a férfit hamisan vádolják kémtevékenységgel. Követelték a vádak ejtését és a gyanúsított haladéktalan szabadlábra helyezését. A tárca közleményében úgy fogalmazott, hogy Norvégiában kezd felháborító formát ölteni az Oroszország ellen irányuló kémmánia hulláma.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynököt márciusban mérgezték meg a brit Salisbury-ben a Szovjetunió által kifejlesztett, Novicsok típusú, katonai célokra is használható idegméreg-hatóanyaggal. Szkripallal ott volt lánya is, aki szintén kórházba került a támadás után. A brit vádhatóság nemrég bejelentette, hogy két orosz állampolgár, Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov gyanúsítható a mérgezéssel. Theresa May brit miniszterelnök szerint bizonyítékaik vannak arra, hogy ők az orosz katonai hírszerzés (GRU) ügynökei.

Nem Putyinra vall a kivitelezés: más volt a célja az angliai mérgezésnek?

Az elmúlt napokban kialakult verzió, miszerint két orosz polgár meglehetősen nyilvánvalóan, minden elterelő művelet nélkül mérgezte volna meg a volt orosz titkosügynököt, Szergej Szkripalt és lányát, furcsának tűnik. Felmerült a lehetőség, hogy az oroszoknak, ha ők voltak a megbízók, egész más céljaik lehettek az akcióval. További részletek >>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél