Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az NGM megküldte levelét a Költségvetési Tanácsnak, melyből kiderül, hogy a tárca novemberi IMF-megállapodást vár, ami jövőre 102 milliárddal csökkenheti a kamatterheket. A munkahelyvédelmi akcióterv pedig 20 ezer állást teremt és 100 milliárdos plusz adóbevételt generál. Jövő év végére 270 forint alatti eurót vár Matolcsy minisztériuma.

Honlapján publikálta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Költségvetési Tanácsnak (KT) készített jelentését, mely a jövő évi költségvetéshez tartozó kiegészítő információkat és az azokhoz készült  minisztériumi háttérszámításokat tartalmazza.

Mindig talál 100 milliárdot. Fotó: kormany.huMeglepő módon a dokumentum azzal kezdődik, hogy az NGM mekkora bevételt vár a tranzakciós illeték jegybankra való kiterjesztéséből. A jelentés ma délelőtt került fel a honlapra, de a dokumentum végén nem szerepel dátum. Ez azért is érdekes, mert bizottsági meghallgatásán a tárcavezető tegnap már utalt rá, hogy ezt a tételt valószínűleg ki kell majd húzniuk a bevételek közül, mert a jegybankot "valószínűleg" nem lehet megadóztatni. Korábban Brüsszelben bizottsági források azt nyilatkozták, ha Magyarország kiterjeszti az illetéket az MNB-re, könnyen újabb kötelezettségszegési eljárás indulhat ellenünk a hónap végén.

Megvan az MNB-től hiányzó 100 milliárd? Novemberben meg kellene állapodni az IMF-fel

266 forintos euró 2013-ra
November közepétől (a hitelszerződés feltételezett aláírását követően)  fokozatos 5%-os erősödésen megy keresztül a forint árfolyama 2013 végéig, ami ez alapján 266 HUF/EUR lesz a következő év
végén.
Ez 2012-ben mintegy 287,5, 2013-ban pedig 271,44 HUF/EUR átlagos árfolyamot jelent az NGM prognózisa szerint.

Ez nemcsak kínos lenne, de valószínűleg kijjebb tolná a megegyezést a készenléti hitelkeretről szóló megállapodásról a nemzetközi szervezetekkel. Márpedig a dokumentumból kiderül, hogy a kormány novemberben meg akar állapodni az IMF-fel és a Bizottsággal. Ez a jegybankra terhelt tranzakciós illetékről való lemondás miatt is fontos lehet a kormánynak. Így ugyanis 116 milliárd esik ki a költségvetésből, amit pótolni kell. A 2013-as költségvetésben "pozitív kockázatként" szerepelt ugyan, hogy megegyezés esetén az állampapír-piaci hozamok esése és a forint erősödése miatt nőhet a kormány mozgástere, de a konzervatív terezés miatt ezzel alap esetben nem számol a jövő évi büdzsé.

A bankoktól 136 milliárd forintos bevételt remél az NGM a tranzakciós illetéken keresztül, a kincstári kör megadóztatásából pedig 10 milliárdot. A szaktárca komolyan számol a "jó" IMF-megállapodás hatásaival, ami a megegyezés után rögtön 50 bázispontos javulást hozhat a hozamokban, amit további 150 bázispontos csökkenés követ, míg a forint árfolyam 5%-os erősödése is javíthatja az egyenleget. Novemberi megállapodást feltételezve ez idén 7 milliárdos könnyebbséget jelenthet a büdzsének, jövőre pedig 102 milliárd forinttal csökkentheti a kamatterheket az NGM szerint.

Adóbeszedés: egy számot sem említenek

Az adóbeszedés hatékonysága kapcsán nem dobálózik számokkal a szaktárca, tavaly ezen a címen 40 milliárddal sikerül javítani a bevételi oldalt, a jövőre tervezett 160 milliárdot az elemzők azonban - akárcsak a KT - meglehetősen szkeptikusan fogadták. Az NGM itt a már meghozott intézkedéseket (NAV jogosítványainak kiterjesztése, a cégek készpénzforgalmának korlátozása, fordított áfa a mezőgazdaságban) sorol valamint feltételezi, hogy a kisebb cégeket érintő adószabályok egyszerűsítésével is javul az adómorál. Ezen felül megjegyzik, hogy folyamatosan vizsgálják majd az újabb hatékonyságnövelő eszközök bevezetését.

300 milliárdos akcióban a kormány

A jövő évi költségvetés legneuralgikusabb pontja az elfogadás előtt beterjesztett munkahelyvédelmi akcióterv, a 300 milliárdos adókönnyítés 85-90%-a (270 milliárd) az NGM szerint a versenyszférában fog realizálódni. Bár az akcióterv elsődleges célja a munkahelyek megtartása - ezt Orbán Viktor és Matolcsy György is többször hangoztatta - az NGM mostani tanulmánya úgy számol, hogy az adókönnyítés miatt 20 ezer munkahely jön létre a versenyszférában. A szaktárca szerint a 270 milliárdos pakk 15%-a mehet béremelésre, az NGM azzal számol, hogy 0,5%-os emelés realizálódhat az akcióterv hatására. Az adókönnyítésből eredő megtakarításokból 10 milliárdot forgathatnak vissza a cégek a gazdaságba beruházásokon keresztül.A Munkavédelmi Akcióterv első körös makrogazdasági hatásainak köszönhetően mintegy 220 milliárd forinttal emelkedik a rezidens háztartások rendelkezésre álló jövedelme. 87,5%-os fogyasztási rátával számolva ez azt jelenti, hogy a háztartások fogyasztása mintegy 193 milliárd forinttal bővül - számol az NGM.

Lesz itt bevétel!

A szaktára szerint az adócsökkentés után létrejövő munkahelyek 15,4 milliárd forint adó- és járulékbevételi többletet generálnak, a béremelésből pedig 18,4 milliárdnyi plusz adó folyik majd be az államhoz. A vállalatok többletjövedelméből 5-8 milliárd forintnyi társasági adóbevételre számít az NGM, a háztartások növekvő fogyasztásából pedig 33 milliárd forint áfa- és 5 milliárd forint jövedéki adó folyhat be az alapszcenárióhoz képest. A szaktárca szerint tehát az akcióterv hatása eredményszemléletben 77-80 milliárd forintot hozhat a konyhára jövőre. Az NGM számításai szerint a költségvetési szerveknél 30 milliárd forint szabadul fel az akcióterv következtében - vagyis összesen közel 100 milliárd forint többletbevétel keletkezik majd a program után. Ez szintén fedezheti azt az összeget, ami az MNB megadóztatásának elhagyása miatt kiesik. Most már érthető, miért volt olyan nyugodt Matolcsy György mikor tegnap a kieső 116 milliárdról faggatták a képviselők.LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Tovább drágult Hernádi Zsolt MOL-vezér milliárdokból épülő luxusszállodája
Vég Márton | 2021. január 18. 15:01
Közel egymilliárd forinttal drágább lett és több hónapot csúszik a Hernádi Zsolt MOL-vezér érdekeltségébe tartozó esztergomi luxusszálloda, amit Garancsi István cége épít, az alatta lévő mélygarázst pedig megvette az állam.
Makro / Külgazdaság Már nem jó akármilyen maszk – újabb szigorítás jöhet a németeknél
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 18. 14:47
Tovább szigoríthatják a járványügyi korlátozásokat Németországban a Covid-járvány tartósan gyors terjedése miatt.
Makro / Külgazdaság Összeállt a főosztály, amely a hálapénzt ellenőrzi
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 13:46
Az Egészségügyi Szolgáltatók Védelmi Főosztályának feladata lesz a hálapénz ellenőrzése. A Nemzeti Védelmi Szolgálaton belül ez a főosztály ellenőrzi majd az egészségügyi dolgozókat, hogy megszegik-e az elfogadásának tiltásáról szóló kormányrendeletet.
Makro / Külgazdaság Müller Cecília megpróbálta eloszlatni a kínai vakcina körüli kételyeket
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 12:53
A kedvező statisztikák ellenére sem lát okot a lazításra az országos tisztifőorvos - derült ki a hétfői tájékoztatón. Müller Cecília igyekezett eloszlatni a kételyeket a kínai vakcina kapcsán, aminek gyártását a helyszínen felügyelik a magyar szakemberek.
Makro / Külgazdaság Újra az amerikai külügy csúcsain az ukrán polgárháború kirobbantója
Káncz Csaba | 2021. január 18. 11:21
Az amerikai konzervatívok kétségbeesetten tapasztalják, hogy „az ukrán puccs és polgárháború kirobbantója”, Victoria Nuland a külügyminisztérium harmadik embere lesz. A magyar kormány semmi jóra nem számíthat. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság "Az orosz vakcinára látok esélyt, a kínaiból nem kér az unió" - mondja az EP-képviselő
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 10:32
Interjút adott Peter Liese német képviselő, az Európai Néppárt EP képviselőcsoportjának egészségügyi kérdésekben illetékes szóvivője, amiben kifejti, hogy Európának nincs szüksége a kínai vakcinára, ám az orosz oltóanyagból még lehet komoly termék. 
Makro / Külgazdaság Fontos határ fölé drágul a gázolaj szerdán
Privátbankár.hu | 2021. január 18. 10:10
Január 20-ától a benzin literje átlagban bruttó 3, míg a gázoaljé 2 forinttal kerül többe.
Makro / Külgazdaság Szigorúbb intézkedéseket vezet be Szlovákia
MTI | 2021. január 18. 07:16
Szlovákiában újabb országos tesztelés kezdődik, egyúttal az eddigieknél szigorúbb korlátozásokat vezetnek be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében - jelentette be vasárnap esti sajtóértekezletén Igor Matovic miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Negatív teszt, karanténkötelezettség: ezek nélkül nem lehet az Egyesült Királyságba utazni
MTI | 2021. január 18. 07:01
A brit kormány hétfőtől átmenetileg minden országból megszüntette a karanténkötelezettségtől mentes beutazás lehetőségét az Egyesült Királyságba. Ezzel egy időben érvénybe lépett az a rendelkezés is, amelynek értelmében csak negatív koronavírus-teszt felmutatásával lehet belépni az országba.
Makro / Külgazdaság 75 éve lépett színre a botanikusból lett véreskezű diktátor
Káncz Csaba | 2021. január 17. 18:21
Az albán kommunista vezetés Sztálin 1930-as években alkalmazott erőszakos modernizációját tekintette példaképnek, és ez hamarosan a terrorban is testet öltött.  A Föld első hivatalosan ateista országát napjainkban Törökország reiszlamizálja.  Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél