Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egyre kevésbé látszik, hogy az eurozóna kényszerzubbonyában hogyan tudna az olasz gazdaság talpra állni. Berlin számára az európai integráció elmélyítése már nem elsőrangú feladat. Putyin és Macron jelenlétében aláírtak egy óriási szibériai cseppfolyós földgáz szerződést.
Emmanuel Macron francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon május 25-én. (MTI/AP pool/Dmitrij Loveckij)

A piacok tegnap nem díjazták az olasz államfő döntését, hogy egy politikailag súlytalan egykori IMF-es szakembernek adta a megbízást egy szakértői kormány létrehozására. A technokrata kormány el fog vérezni a parlamentben és várhatóan ősszel jönnek az előrehozott választások. Ezen a nagy nyertes Matteo Salvini Északi Ligája lehet, amely az utóbbi hetek felfordulásában drámaian növelte támogatottságát és aki nyílt kenyértörésre törekszik Berlinnel és Brüsszellel. Valóban, egyre kevésbé látszik, hogy az eurozóna kényszerzubbonyában hogyan tudna az olasz gazdaság talpra állni.

Macron hajótörése a német pénzügyminiszteren

A múlt századi politikai felállás mára éppen úgy halott Olaszországban, mint Franciaországban. Berlin nagy félelme, hogy Rómához hasonlóan Párizsban is a jobb- vagy baloldali populisták Macron elnököt a terminusa végére éppen úgy szét fogják szedni, ahogy az Renzi kormányával történt Itáliában.  Akárki is fogja kormányozni Rómát az elkövetkező időkben, az várhatóan ellen fog állani a német és francia reform-követeléseknek az óriási belföldi politikai ellenállásra hivatkozva, amely aztán olasz kilökődéshez fog vezetni az euróövezetből.

Az euróövezeti tagsággal az a Németország jutott járulékos, versenyképesség fokozó árfolyamelőnyhöz, s lett ezáltal a közös valuta legnagyobb haszonélvezője, amelynek erre a legkevésbé volt szüksége.  Mindennek ellenére Merkel kancellár és Olaf Scholz pénzügyminiszter számára az európai integráció elmélyítése már nem elsőrangú feladata a német politikának – ezt mindketten megértették a tavaly őszi választások üzeneteként. A 2018-2021-es német költségvetési pálya 46 milliárd euró többlettel számol, amelynek minden eurócentje belföldi projektekre kerül elköltésre. Nincsen félrerakva több pénz a Brexit-utáni EU költségvetés számára, sem a Macron által szorgalmazott Európai Monetáris Alap részére, sem az eurózóna külön költségvetése számára.  A félreértések elkerülése végett Scholz pénzügyminiszter hivatalba lépésének első napján kijelentette, hogy „Egy német pénzügyminiszter az egy német pénzügyminiszter”.

A franciákat beengedik a szibériai LNG projektbe

Káncz Csaba

Mindezzel párhuzamosan Trump elnök az iráni nukleáris megállapodás egyoldalú felrúgásával közelebb hozta egymáshoz Eurázsia hatalmait. Azzal, hogy a napokban Washington szankció alá vonta az iráni jegybank kormányzóját, további szankciókat készít elő Irán ellen és John Bolton nemzetbiztonsági főtanácsadó 2019-ig rezsimváltást akar látni Teheránban, az európai fővárosok közvetlen külpolitikai konfliktusba kerültek Amerikával. Ennek egyenes következményeként Macron elnök a múlt héten tárgyalt Moszkvában, Merkel pedig előtte pár nappal.

A geopolitikai táncparketten gyorsan változnak a párok. Tavaly júliusban a francia energiaóriás, a Total írt alá egy 4,9 milliárd dolláros szerződést a kínai CNPC óriással a Déli Pars offshore gázmező kitermeléséről, amely részben iráni, részben katari vizeken terül el. Ez most Trump szankciói miatt kútba eshet és a kínai fél már ki is fejezte hajlandóságát a francia rész azonnali kivásárlására. Ez Moszkva figyelmét sem kerülte el és a múlt héten Putyin és Macron jelenlétében aláírtak egy óriási cseppfolyós földgáz szerződést. Ennek keretében a Total 10 százalékos részesedést szerez Észak-Szibériában az Arctic LNG 2 projektben.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szomorú, mi történik Csehországban
MTI | 2021. február 27. 18:53
Túllépte már a húszezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Csehországban, ahol az első fertőzést majdnem egy éve, tavaly március elsején mutatták ki a laboratóriumok. Az utóbbi hét napban a halottak száma megközelítette az ezret - derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján szombaton közzétett kimutatásokból.
Makro / Külgazdaság Szardínián már megvan az, amire mi csak vágyunk
MTI | 2021. február 27. 18:16
Szardínia szigetén március elsejétől újraindul az élet, megnyitják a vendéglátóhelyeket, kizárólag a maszk viselete és a távolságtartás lesz kötelező, miután a kedvező adatok miatt úgynevezett fehér színű besorolást kapott a terület - közölte szombaton az olasz egészségügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Sorozatos földrengések rázták meg az északi szigetországot
MTI | 2021. február 27. 17:07
Összesen több mint hatezer kisebb földmozgást észleltek az elmúlt napokban Izlandon - jelentette a Vedurstofa meteorológiai szolgálat egy szombat reggeli 5,2-es fokozatú rengés után.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor megfogadja az országos tisztifőorvos tanácsát
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 12:53
Magyarországon ismételten intenzíven felfutó szakaszba került a koronavírus-járvány, ezért az oltások segítségével minél előbb ki kell alakítani a lakosság védettségét - hívta fel a figyelmet Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Makro / Külgazdaság Hétfőtől már így vásárolhat hűtőt, mosógépet
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 12:04
Hétfőtől a fogyasztók új energiacímkékkel találkozhatnak a műszaki boltok egyes termékein és a webáruházak termékismertetőiben. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) fogyasztóvédelmi szakemberei összegyűjtötték az új energiacímkékkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.
Makro / Külgazdaság Az új állást kapottak kétharmada fiatal
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 11:23
A Gazdaságvédelmi Akcióterv intézkedései eddig több mint másfél millió munkavállalón segítettek. A megtett munkahelyvédelmi és munkahelyteremtő lépések eredményeként decemberre ismét 4,5 millió fölé nőtt a foglalkoztatottak száma. A Vállalkozások munkaerő támogatása program összesen akár 25 ezer álláskeresőt juttathat munkához.
Makro / Külgazdaság A cégvezér állásába került a soron kívüli oltás
MTI | 2021. február 27. 08:24
Lemondott a legnagyobb kanadai nyugdíjalap elnök-vezérigazgatója, miután kiderült, hogy az Egyesült Arab Emírségekbe utazott beoltatni magát az új típusú koronavírus ellen, holott a kormány mindenkit arra kért, hogy ne utazzanak külföldre - jelentette be pénteken az alapkezelő.
Makro / Külgazdaság Orbán valamit elrontott a járványkezeléssel? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. február 26. 19:17
Húsvétra meg kell szabadítani az országot a rákfenétől, azaz a koronavírustól - ez lehet a legfőbb szempont most a járványkezelésben.
Makro / Külgazdaság Egy orvos, aki másodszor nem kér az új jogviszonyból
Kormos Olga | 2021. február 26. 16:11
Március 1. éjfélig nem kevés egészségügyi dolgozónak okoz nagy fejtörést, hogy aláírja-e vagy sem az új munkaszerződését. Bár az utóbbi napokban ígéretet kaptak a dolgozók a bérpótlékok és pihenőnapok reális díjazását illetően, dr. Lehoczki Gergely egy korábbi történethez hasonlóan, immár másodszor nem él a felkínált új jogviszonnyal.  
Makro / Külgazdaság Putyin hibrid hadviselése – most Grúziára csapott le
Káncz Csaba | 2021. február 26. 15:07
Moszkva kihasználja a grúz kül- és biztonságpolitika zavarodottságát és hibrid hadviseléssel növeli befolyását a dél-kaukázusi országban. A Kreml folyamatosan megsérti Tbiliszi szuverenitását grúz állampolgárok elrablásával, a határterületek lopakodó annexiójával és politikai nyomásgyakorlással.  Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél