TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Másfél hónap múlva jönnek az olasz általános választások és a 81 éves Berlusconit már egyenesen az olasz populizmus elleni garanciaként ajnározzák az EU vezetői. A nagy kérdés a zombi-állapotban leledző olasz bankrendszer, amelyet egy stabil kormányzatnak kellene kipucolni a beépült érdekcsoportoktól, de ilyen kormányzat nincs a láthatáron. Putyin is drukkol Berlusconinak, akivel nagyon szoros bizalmi viszonyt ápol.
Silvio Berlusconi (Fotó forrása: EPA/RICCARDO ANTIMIANI)

Már javában dübörög az olasz kampány a március 4-i általános választásokra, amely az előrejelzések szerint világos győztes nélküli, lebénult parlamentet eredményezhet. Brüsszel súlyos aggodalmait jól mutatja, hogy megsértve a kampányt, hétfőn az Európai Bizottság vezetője fogadta az egyik párt vezetőjét. Mi több, a média-cézár, és volt miniszterelnök Silvio Berlusconit már egyenesen az olasz populizmus elleni garanciaként ajnározzák az EU vezetői.

Itt is bukik a baloldal

Tegyük hozzá mindjárt, hogy Brüsszel aggodalmai nem megalapozatlanok, hiszen a megfigyelők egyelőre nem látják világosan, hogy milyen felállású stabil koalíció tudja majd irányítani az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságát tavasztól. Egyben viszont a szakértők egyetértenek: csakúgy, mint Németországban és Spanyolországban, a szociáldemokraták megalázó veresége Rómában is borítékolható. Itt azért hozzá kell tennünk, hogy az olasz választóknak undoruk van általánosságban is a politikai osztályuktól és a politikai paletta ezért teljesen felaprózódott.

Ebben a helyzetben tud belovagolni megmentőként a 81 Berlusconi, a Forza Italia elnöke, akinek szex-partijaitól volt hangos a világsajtó - miközben egyébként olasz miniszterelnök volt - és aki jelenleg is pereskedni kényszerül az európai bíróságokon eltiltásai miatt. De még az életkora is adu lehet a kezében, hiszen az olasz választók több mint 40 százaléka 55 éves vagy annál idősebb, több mint egynegyedük pedig 65 éves vagy annál idősebb.

A legújabb közvélemény-kutatások szerint az Öt Csillag Mozgalom (M5S) 30 százalék, a Matteo Renzi vezette középbalos PD pedig 25 százalék alatti eredményre számíthat, ugyanakkor a Silvio Berlusconi irányította jobbközép szövetség fokozatosan, 40 százalék közelébe erősödött.

Kutya sem foglalkozik a zombi bankokkal

Berlusconi tehát meg akarja nyugtatni Brüsszelt és Berlint, hogy populista kampány ellenére az olasz gazdaság stabilitása "nincs veszélyben" vele, és az euroszkeptikus Északi Ligával koalícióra lépett jobbközép nem fenyegeti Olaszország európai elkötelezettségét. Berlusconi korábbi bejelentése szerint, ha a jobbközép kerül kormányra, a belügyminiszteri széket Matteo Salvini az Északi Liga vezetője kapja meg. Az a Salvini, aki éppen a múlt héten egy TV interjúban küldte el nyomdafestéket nem tűrő szavakkal Brüsszelt a nyitott határaival egyetemben melegebb égtájakra. Számára Trump a példakép és véleménye szerint az olasz határokat minden eszközzel meg kell védeni.

Káncz Csaba

A nagy kérdés természetesen a zombi-állapotban leledző olasz bankrendszer, amelyet egy stabil kormányzatnak kellene kipucolni a beépült érdekcsoportoktól, de ilyen kormányzat nincs a láthatáron.  A bankok jelenítik meg a vérszívó érdekcsoportokat, a rossz gazdálkodást és korrupciót, amely a la dolce vitával Olaszország jelképe lett. Márpedig a 180 milliárd eurót elért nem teljesítő hitelállománnyal egy felelős kormánynak kezdenie kell(ene) valamit.  De sajnálatos módon eddig egyetlen párt sem jött elő egy átfogó, hiteles gazdasági programmal.

Berlusconi megerősödésének nemcsak Brüsszel drukkol, hanem Moszkva is. Az olasz sajtó értesülései szerint Putyin és Berlusconi között olyan szintű bizalmi kapcsolat van, hogy amikor legutóbb eltávolították Berlusconit a hivatalából, a Kreml ura orosz állampolgárságot és a gazdasági miniszteri pozíciót ajánlotta föl olasz barátjának.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél