BUX
34 735.00
+0.12%
+44.00
OTP
10 320.00
-0.67%
-70.00
MOL
1 738.00
+1.22%
+21.00
RICHTER
6 815.00
+0.59%
+40.00
MTELEKOM
369.00
+0.41%
+1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. január 25. 08:25

Másfél hónap múlva jönnek az olasz általános választások és a 81 éves Berlusconit már egyenesen az olasz populizmus elleni garanciaként ajnározzák az EU vezetői. A nagy kérdés a zombi-állapotban leledző olasz bankrendszer, amelyet egy stabil kormányzatnak kellene kipucolni a beépült érdekcsoportoktól, de ilyen kormányzat nincs a láthatáron. Putyin is drukkol Berlusconinak, akivel nagyon szoros bizalmi viszonyt ápol.

Silvio Berlusconi (Fotó forrása: EPA/RICCARDO ANTIMIANI)

Már javában dübörög az olasz kampány a március 4-i általános választásokra, amely az előrejelzések szerint világos győztes nélküli, lebénult parlamentet eredményezhet. Brüsszel súlyos aggodalmait jól mutatja, hogy megsértve a kampányt, hétfőn az Európai Bizottság vezetője fogadta az egyik párt vezetőjét. Mi több, a média-cézár, és volt miniszterelnök Silvio Berlusconit már egyenesen az olasz populizmus elleni garanciaként ajnározzák az EU vezetői.

Itt is bukik a baloldal

Tegyük hozzá mindjárt, hogy Brüsszel aggodalmai nem megalapozatlanok, hiszen a megfigyelők egyelőre nem látják világosan, hogy milyen felállású stabil koalíció tudja majd irányítani az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságát tavasztól. Egyben viszont a szakértők egyetértenek: csakúgy, mint Németországban és Spanyolországban, a szociáldemokraták megalázó veresége Rómában is borítékolható. Itt azért hozzá kell tennünk, hogy az olasz választóknak undoruk van általánosságban is a politikai osztályuktól és a politikai paletta ezért teljesen felaprózódott.

Ebben a helyzetben tud belovagolni megmentőként a 81 Berlusconi, a Forza Italia elnöke, akinek szex-partijaitól volt hangos a világsajtó - miközben egyébként olasz miniszterelnök volt - és aki jelenleg is pereskedni kényszerül az európai bíróságokon eltiltásai miatt. De még az életkora is adu lehet a kezében, hiszen az olasz választók több mint 40 százaléka 55 éves vagy annál idősebb, több mint egynegyedük pedig 65 éves vagy annál idősebb.

A legújabb közvélemény-kutatások szerint az Öt Csillag Mozgalom (M5S) 30 százalék, a Matteo Renzi vezette középbalos PD pedig 25 százalék alatti eredményre számíthat, ugyanakkor a Silvio Berlusconi irányította jobbközép szövetség fokozatosan, 40 százalék közelébe erősödött.

Kutya sem foglalkozik a zombi bankokkal

Berlusconi tehát meg akarja nyugtatni Brüsszelt és Berlint, hogy populista kampány ellenére az olasz gazdaság stabilitása "nincs veszélyben" vele, és az euroszkeptikus Északi Ligával koalícióra lépett jobbközép nem fenyegeti Olaszország európai elkötelezettségét. Berlusconi korábbi bejelentése szerint, ha a jobbközép kerül kormányra, a belügyminiszteri széket Matteo Salvini az Északi Liga vezetője kapja meg. Az a Salvini, aki éppen a múlt héten egy TV interjúban küldte el nyomdafestéket nem tűrő szavakkal Brüsszelt a nyitott határaival egyetemben melegebb égtájakra. Számára Trump a példakép és véleménye szerint az olasz határokat minden eszközzel meg kell védeni.

Káncz Csaba

A nagy kérdés természetesen a zombi-állapotban leledző olasz bankrendszer, amelyet egy stabil kormányzatnak kellene kipucolni a beépült érdekcsoportoktól, de ilyen kormányzat nincs a láthatáron.  A bankok jelenítik meg a vérszívó érdekcsoportokat, a rossz gazdálkodást és korrupciót, amely a la dolce vitával Olaszország jelképe lett. Márpedig a 180 milliárd eurót elért nem teljesítő hitelállománnyal egy felelős kormánynak kezdenie kell(ene) valamit.  De sajnálatos módon eddig egyetlen párt sem jött elő egy átfogó, hiteles gazdasági programmal.

Berlusconi megerősödésének nemcsak Brüsszel drukkol, hanem Moszkva is. Az olasz sajtó értesülései szerint Putyin és Berlusconi között olyan szintű bizalmi kapcsolat van, hogy amikor legutóbb eltávolították Berlusconit a hivatalából, a Kreml ura orosz állampolgárságot és a gazdasági miniszteri pozíciót ajánlotta föl olasz barátjának.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság 80 milliárdos lyukat üt az államkasszán a fesztiválok elmaradása
MTI | 2020. augusztus 3. 10:14
A magyar fesztiválipar áfacsökkentéssel, támogatással élne túl.
Makro / Külgazdaság Már több mint 18 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. augusztus 3. 10:05
A halálos áldozatok száma átlépte a 688 ezret.
Makro / Külgazdaság 101 ezren diplomáztak le eddig a koronavírusnak köszönhetően
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:38
Ennyi beragadt diplomát adtak ki a nyelvvizsgamentesség bevezetése óta.
Makro / Külgazdaság Valami megmozdult a magyar gazdaságban
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:04
Az elmúlt hónapok erős pesszimizmusa után a júliusi Beszerzési Menedzserindex minimális élénkülést mutat. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság által számolt index azt jelzi, hogy a mélyponton átlendültünk, de az érték alulmúlja az elmúlt évi számot és a korábbi három év átlagát is.
Makro / Külgazdaság Veszélyek leselkednek a magyar hajósokra, mutatjuk a helyszíneket
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 15:55
Több sósvizen komoly veszélyek fenyegetik a hajósokat, növekszik az incidensek száma a tengereken. Ám jó hír, hogy tavaly ötödével kevesebb nagy vizijárműről kellett azt a jelentést írni, hogy odaveszett.
Makro / Külgazdaság Erre készüljön, ha jön a járvány második hulláma
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 11:52
Az első hullám több mint két hónapig ejtette foglyul az országot. Jelentős gazdasági sebeket ejtett, akárcsak a legtöbb európai államban. Sok környező országban szigorításokat léptettek életbe, nálunk épp a héten közölte a kormány, hogy érvényben maradnak a korlátozások. Megnéztük, hogy milyen kockázatokat látni most.
Makro / Külgazdaság Végül az oroszok nyerik az oltóanyag-háborút?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 2. 11:14
Moszkva októberre ígéri a tömeges oltás elkezdését. Oroszországban magas a fertőzöttek száma, de a vírus terjedésének rátája már stabilan a kritikus 1-es szint alatt van. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve. A hackereknek is van ebben szerepe?
Makro / Külgazdaság Csak 9 új fertőzött volt Magyarországon és nem halt meg senki
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 2. 09:53
Az előző napoknál jóval alacsonyabb számú, kilenc új koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon. Jelentősen csökkent az aktív fertőzöttek száma, sokan meggyógyultak.
Makro / Külgazdaság A koronavírus-segély lustává tesz? Zsákutcában az új mentőcsomag
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 09:10
A Kongresszus és a Fehér Ház tárgyalásai a koronavírus hatásait enyhíteni hivatott újabb törvényjavaslatról zsákutcában vannak. A republikánus szenátorok szerint a 600 dolláros kifizetések arra ösztönzik az embereket, hogy otthon maradjanak és ne térjenek vissza a munkába.
Makro / Külgazdaság Román osztogatás: brutálisan emelik a családi pótlékot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 1. 15:49
Húsz százalék plusz minden félévben. Ja, idén választások lesznek.
Friss
hírlevél