3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Finoman fogalmazva is megkérdőjelezhető tisztaságú perben ítélték el Vlagyimir Putyin egyik kritikusát. 

Az Európai Unió és az Európa Tanács is elítélte, valamint felháborodásának adott hangot, amiért Moszkvában hétfőn a bíróság 25 évi szabadságvesztésre ítélte Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki politikust hazaárulás és az orosz hadseregről szóló hamis állítások terjesztése címén – közölte az MTI. Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő nyilatkozatában azt írta:

a felháborítóan kemény bírósági döntés egyértelműen bizonyítja, hogy Oroszország visszaél az igazságszolgáltatással annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljon aktivistákra, emberijogi aktivistákra és mindazokra, akik ellenzik az Ukrajna elleni háborút.

Kijelentette, a titkosnak minősített tárgyalás nem felelt meg a pártatlan és független bíróság előtti tisztességes és nyilvános eljárás nemzetközi normáinak. Kiemelte továbbá:

Oroszországnak biztosítania kell a megfelelő egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést Vlagyimir Kara-Murza és minden bebörtönzött számára.

Az Európai Unió szolidaritást vállal mindazon oroszokkal, akiket az emberi jogokért folytatott harc, az igazság kimondása és a rezsim bírálata miatt állítanak bíróság elé, börtönöznek be vagy félemlítenek meg - fogalmazott.

Vlagyimir Kara-Murza ügyvédjével beszél a tárgyalás alatt. Fotó: EPA/MOSCOW CITY COURT PRESS-SERVICE/HANDOUT
Vlagyimir Kara-Murza ügyvédjével beszél a tárgyalás alatt. Fotó: EPA/MOSCOW CITY COURT PRESS-SERVICE/HANDOUT

Marija Pejcinovic Buric, a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács főtitkára nyilatkozatában azt írta: elítéli az orosz ellenzéki vezető kirakatperében kiszabott börtönbüntetést.

Annak ellenére, hogy Oroszország megpróbálja elhallgattatni a kritikusait, hangjukat világszerte meghallják és nem felejtik el őket

- fogalmazott a főtitkár, majd hozzátette: az Európa Tanács teljes szolidaritást vállal a bebörtönzött politikussal, és azonnali szabadon bocsátására szólít fel.

Behívták az orosz nagykövetet a britek

A brit külügyminisztérium közleménye szerint bekérették a minisztériumba Andrej Kelint, Oroszország londoni nagykövetét abból a célból, hogy kifejtsék neki: az Egyesült Királyság véleménye szerint az ítélet ellentétes Oroszország nemzetközi emberi jogi kötelezettségeivel, beleértve a tisztességes bírósági eljáráshoz fűződő jogot.

James Cleverly a tárca közleményéhez fűzött nyilatkozatában riasztónak nevezte, hogy Oroszország nem vállal kötelezettséget az alapvető emberi jogok, köztük a véleménynyilvánítás szabadságát biztosító jog védelmére.

Uniós szankciókért lobbiznak a lettek

Az Oroszországgal határos Lettország 10 orosz képviselőt szankcionált a Guardian cikke szerint, akik részt vettek Vlagyimir Kara-Murza elítélésében.

Edgars Rinkēvičs külügyminiszter pedig kijelentette, hogy lobbizni fog az EU-nál a szankciók bevezetése érdekében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország joggal irigykedhet Csehországra
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 08:54
Jobban tetszik a cseh gazdaság a hitelminősítőnek. Magyarország nagyon le van maradva a cseh osztályzattól. 
Makro / Külgazdaság Szomorú látvánnyal szembesülhetnek az autósok a magyar kutakon
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 08:44
Nemzetközi összevetésben kimondottan drágák a magyar üzemanyagok. 
Makro / Külgazdaság Nagyon érzékeny veszteséget szenvedett el az orosz hadsereg
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 07:55
Oroszország légterében lelőttek egy A-50 AWACS repülőgépet, már a másodikat ebből a méregdrága, high-tech fegyverből, amelyből csak néhány szolgál az orosz hadseregben.
Makro / Külgazdaság Vezércsere jöhet az ukrán sakkjátszmában – A hét videója
Izsó Márton – Káncz Csaba – Wéber Balázs | 2024. február 23. 19:35
Ukrajna Avgyijivkánál fájdalmas vereséget szenvedett, Zelenszkij elnök „mindent vissza” álma egyre távolodik. A Nyugat titokban már tárgyalt a Zelenszkij által menesztett főparancsnokkal, Zaluzsnijjal, aki elnökként térhet vissza. Vezércsere és kiegyezés készül? Erről is beszélt az ukrajnai háború kitörésének második évfordulóján Káncz Csaba nemzetközi politikai szakértő és Wéber Balázs külpolitikai újságíró.
Makro / Külgazdaság Nagy meglepetésre készül Zelenszkij
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 19:25
Szankcióháború: az EU és az USA Oroszország ellen, Moszkva az EU ellen fogadott el korlátozásokat.
Makro / Külgazdaság "Addig támogatjuk Ukrajnát, ameddig kell" - mondták a legfőbb uniós vezetők
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 17:36
Közös sajtóközleményt adott ki Charles Michel, az Európai Tanács, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság, és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke a háború két évvel ezelőtti kezdetéhez igazítva.
Makro / Külgazdaság Washington Putyin nyakába akasztott 500 szankciót
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 17:18
Az Egyesült Államok ötszáz intézkedésből álló szankciós csomagot jelentett be Oroszország ellen a háború kezdetének évfordulójára.
Makro / Külgazdaság Volodimir Zelenszkij: Ukrajna új ellentámadásra készül
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 17:05
Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a FoxNews amerikai hírtelevíziónak az ukrajnai frontvonal közelében adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Putyin begurult, szankciókat vezetett be az EU ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 16:18
Oroszország újabb korlátozásokat vezetett be az Európai Unióval szemben, válaszul az ellene elfogadott újabb szankciócsomagra - közölte a külügyminisztérium.
Makro / Külgazdaság EU-brit akciósorozat kezdődik az illegális bevándorlás ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 14:28
Együttműködési megállapodást kötött pénteken a brit kormány az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségével (Frontex) az illegális bevándorlás elleni közös fellépésről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG