<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyes feltevések szerint Putyin titkos külföldi műveleteinek nagy részét a Gazpromon és a Gazprombankon keresztül finanszírozza, és az ott dolgozó vezetők mindent tudnak erről a rejtett finanszírozásról. A Kreml azt gyanítja, hogy valaki a gáziparban információkat szivárogtat ki az orosz külföldi hírszerzés által végrehajtott műveletek finanszírozásáról. Káncz Csaba jegyzete.

Idén eddig hét orosz oligarchát találtak holtan – többségüket gyanús körülmények között.

Baltás gyilkosság – vérfoltok nélkül

Április 19-én a spanyol rendőrség belesétált egy horrorfilmbe, amikor ellenőrzést végzett Szergej Protosenja orosz multimilliomos és családjának villájában. A Costa Brava-i luxusvillában a rendőrök halálra késelve találták Protosenja 53 éves feleségét és 18 éves lányát – akit az oligarcha „hercegnőjének” nevezett. A kertben felakasztva találták meg Protosenyát, a Novatek földgázipari társaság egykori elnökhelyettesét, mellette egy vérfoltos balta és egy kés hevert.

"Protosenya nem hagyott búcsúlevelet. A testén nem voltak vérfoltok" – jelentette az El Punta Vui.

Egy nappal azelőtt és 4000 kilométerrel arrébb Vlagyiszlav Avajevet, a Kreml egykori tisztviselőjét és a Gazprombank egykori alelnökét lövés következtében holtan találták moszkvai lakásában. Az orosz állami Tass hírügynökség jelentése szerint pisztoly volt a kezében. Felesége és lánya szintén életveszélyesen megsebesült.

Folyik a tisztogatás? Fotó: DepositphotosFolyik a tisztogatás? Fotó: Depositphotos

Az egyenként 400 millió dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkező férfiak egyike sem szerepelt az ukrán-orosz konfliktus nemzetközi szankciós listáján.

Oroszországon kívüli szakértők azt állítják, hogy családon belüli erőszaknak látszó merényletekről van szó. Azt mondják, Oroszországban valaki agresszív tisztogatást végez – különösen a gázipar vezetői körében.

A Kreml kéznyomai

„Tisztogatás folyik, és nehéz lenyomozni valakit, aki ezt csinálja” – mondja Anders Aslund, a Russia’s Crony Capitalism szerzője, svéd közgazdász –, "de ez nekem Kreml-gyilkosságnak tűnik".

Aslund a The New York Postnak elmondta, orosz forrásokból értesült arról, hogy az orosz hírszerzés 2021 végén és március elején két listát állított össze az ország energiaiparának vezetőinek neveivel. Aslund szerint a Kreml azt gyanítja, hogy valaki az iparágban információkat szivárogtat ki az orosz külföldi hírszerzés által végrehajtott titkos műveletek finanszírozásáról, beleértve az ukrajnai inváziót is.

"A listát az FSZB [a Szövetségi Biztonsági Szolgálat] nyújtotta be Putyin elnöknek, és ő jóváhagyta a listán szereplő személyek likvidálását anélkül, hogy akár rápillantott volna a listára" – állítja Aslund. – „Putyin a műveleteinek nagy részét a Gazpromon és a Gazprombankon keresztül finanszírozza, és az ott dolgozó vezetők mindent tudnak erről a titkos finanszírozásról. A gázszektor a legkorruptabb ágazat Oroszországban.”

Sokan úgy vélik, hogy az energiaügyi vezetők közelmúltban elkövetett „öngyilkosságainak” egy része vagy mindegyike Putyin parancsára történt. Ezek hasonlítanak olyan oroszok korábbi likvidálására, mint Alekszandr Litvinyenko volt KGB-tiszt, aki 2006-ban Londonban ivott egy polóniummal fűszerezett teát, és három héttel később meghalt. Vagy Szergej Szkripal és lánya, illetve Alekszej Navalnij – akik azért szerencsére életben maradtak.

Sztálin nyomdokain

Ha Putyin áll a halálesetek mögött – mondta egy új könyv, A táncos és az ördög: Sztálin, Pavlova és a Nagy Járványhoz vezető út szerzője, akkor Joszif Sztálin forgatókönyvét követi.

"Amit most látunk, az klasszikus szovjet-kori taktika” – mondta John O’Neill a The Postnak. – "Sztálinnak ki kellett találnia egy módot arra, hogy diszkréten megszabaduljon az emberektől. És kitalálta a kiutat 1921-ben, amikor létrehozta az Egyes Számú Laboratóriumot, amely alapvetően egy biofegyver-laboratórium volt egy alagúttal, amely közvetlenül összeköti a KGB főhadiszállásával.”

A Laboratórium tudósai rájöttek, hogy a lépfene, a kuráré (indiánok nyílmérge) és a kálium tüdőgyulladást és szívrohamot szimulálhat – állítja O’Neill. A Sztálin által valószínűleg meggyilkolt legalább 20-30 millió orosz között volt Makszim Gorkij író, akiről egyes tudósok úgy vélik, hogy 1936-ban halálosan megmérgezték.

„1941-ben a KGB disszidense, Walter Krivickij azt mondta, hogy minden bolond elkövethet gyilkosságot, de igazi művészre van szükség ahhoz, hogy természetes halált vagy öngyilkosságot rendezzen meg” –állítja O’Neill.

Krivickijt sajnos ugyanolyan halál érte, mint amilyenről annyit tudott. „Állítólag kiugrott az ablakon Washington D.C.-ben, és búcsúlevelet hagyott maga után.”  De a búcsúlevelet eltüntették – ugyanis rossz rokonokat sorolt ​​fel. [Halálát] öngyilkosságként jegyezték fel, de mindenki, aki tanulmányozta, azt mondja, hogy megrendezett öngyilkosság volt.”

A félelmetes orosz 29155-ös egység, a fekete hadműveleti egység – amely Oroszország hatalmas katonai hírszerző ügynökségének, a GRU-nak a részét képezi – állhat minden bizonnyal ezen gyilkosságok, megrendezett öngyilkosságok és mérgezések mögött – szögezi le O’Neill.

„Ez az egész, maffiára hajazó cselekménysorozat egy üzenet átadásáról szól” – állítja  O'Neill a 29155-ös egység taktikájáról. – „Azt akarják, hogy az emberek tudják, hogy megölik őket. Ez egy lecke – ugyanaz, mint a maffia főnök, aki kiiktatja a borbélyt Brooklynban, és virágot küld a temetésre. Putyin valószínűleg virágot fog küldeni ennek a két oligarchának a temetésére.”

Sorban hullanak a vezetők

Protosenja és Avajev legutóbbi „gyilkosság-öngyilkossága” mellett Leonyid Sulmant, a Gazprom 60 éves legfelsőbb vezetőjét január 30-án – egy hónappal azelőtt, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát – holtan találták. Sulman állítólag felvágta az ereit a csuklóján, és egy cetlit hagyott hátra, jelezve, hogy öngyilkos lett.

Putyin leckéztet? Fotó: EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV/KREMLIN Putyin leckéztet? Fotó: EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV/KREMLIN

Február 25-én, az ukrán invázió másnapján a Gazprom egykori ügyvezetőjét, a 61 éves Alekszandr Tyuljakovot felakasztották Szentpétervár melletti otthonában. A rendőrök búcsúlevelet is találtak a holtteste mellett.

Három nappal később az ukrán származású Mikhail Watford gáz- és olajmágnást felakasztva fedezték fel angliai Surrey-i kastélyának garázsában. A hatóságok szerint az iparmágnás halálának körülményei nem tűntek gyanúsnak, de továbbra is „megmagyarázhatatlannak” nevezték.

Március 24-én az oroszországi Nyizsnyij Novgorodban található több millió dolláros lakásukban holtan találták Vaszilij Melnyikov milliárdost, aki a MedStom egészségügyi ellátási óriáscéget vezette, feleségével és két kisfiúkkal együtt.  A triót mind halálra késelték, a gyilkos késeket pedig a tetthelyen találták meg – írja a Newsweek. Az orosz hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy Melnyikov megölte a családját, mielőtt halálra késelte magát.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: a vakmerő diplomata, aki ujjat húzott Putyinnal
Wéber Balázs | 2022. május 23. 16:39
Lemondott, mert szégyenli magát a háború miatt. De vajon túléli-e?
Makro / Külgazdaság Biden elnök Tokióban – drámai mozgások Ázsiában is
Káncz Csaba | 2022. május 23. 15:37
Ma Ausztrália, India és az Egyesült Államok nemzeti vezetői Tokióba érkeznek a negyedik Quad Vezetők Csúcstalálkozójára. Kína idegesen figyeli a találkozók gyakoriságát – mindössze 14 hónap alatt a vezetők már 4 alkalommal egyeztettek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már a 2022-es előirányzat több mint 80 százalékánál jár az államháztartási hiány
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 12:16
Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 326,2 milliárd forint hiánnyal zárt áprilisban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden beszólt: Kína most tényleg kiakadhat?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 11:06
Az Ázsiában tartózkodó amerikai elnök nem is annyira finoman üzent Kínának.
Makro / Külgazdaság Jön egy kis csökkenés a gázolaj piaci áránál
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:51
Az üzemanyagok egyik felét érinti a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Olajembargó: a németek sem várnának Magyarországra?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:06
Az embargót így is, úgy is be kell vezetni – legalábbis a német alkancellár szavai erre utalnak.
Makro / Külgazdaság Ukrán-lengyel vasúttársasággal menthetik ki az Ukrajnában ragadt gabonahegyeket?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 09:05
A lengyel elnök, Andrzej Duda Kijevben járt tegnap, a tárgyalás azonban gazdasági szempontból még érdekesebb volt, mint politikailag.
Makro / Külgazdaság Joe Biden fontos kijelentést tett
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 08:26
Úgy tűnik, hogy az amerikai elnöknek részben sikerült elintéznie, amiért Ázsiába jött.
Makro / Külgazdaság Két magyarországnyi embernek azt mondták, hogy dolgozzon otthonról
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 08:07
Koronavírus-ügyek, kínai módra.
Makro / Külgazdaság Romlik a hangulat: ismét aggódik a munkanélküliség miatt a magyar lakosság
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 07:31
Májusban az előző havinál pesszimistábbak lettek a vállalkozók és a lakosság is.
hírlevél
Ingatlantájoló