<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A román gazdaság 3,8 százalékkal nőtt az első negyedévben, megelőzve ezzel Magyarországot. Főleg az ipar teljesítménye javult. Gyorsabban nőtt az idei első negyedévben a cseh gazdaság, mint ahogyan azt korábban közölték, de ez csak évi 2,2 százalékot jelent.

A román bruttó hazai termék (GDP) a nyers és a naptárhatással kiigazított adat szerint egyaránt 3,8 százalékkal bővült az első negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest – közölte szerdán a román országos statisztikai intézet, amely megerősítette a korábbi gyorsjelentésében közölt adatokat. A magyarországi adat 3,5 százalék volt, ezzel, amint korábban írtuk, valószínűleg a harmadikak vagyunk az EU-ban a románok és a lengyelek mögött.

Megerősítették a becslést

A megelőző negyedévhez viszonyítva a romániai növekedés 0,1 százalék volt. Ezek az adatok megegyeznek a román statisztikai intézet által május közepén közölt gyorsjelentésében szereplő adatokkal. A GDP értéke 162,6 milliárd lej (36,9 milliárd euró) volt.

A növekedéshez legnagyobb mértékben az ipari termelés járult hozzá a szomszédos országban (2,3 százalékponttal), az ipar teljesítménye pedig 7,9 százalékkal nőtt az első negyedévben éves összevetésben. A kiskereskedelem volumene is 5,4 százalékkal nőtt, a távközlés ágazatának teljesítménye is 7,4 százalékkal javult.

A beruházások viszont csökkentek

Ugyanakkor a román gazdaságban a beruházások 7,4 százalékkal csökkentek az első negyedévben a tavalyi első három hónaphoz képest. Az év első két hónapjában a román költségvetés bevételei is elmaradtak a remélt szinttől, ezért a kormány visszafogta a kiadásokat a tavalyihoz képest.

A román hatóságok az idén 2,2 százalékos gazdasági növekedést várnak, szintén 2,2 százalékos államháztartási hiánycél mellett. A kormány nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a gazdasági növekedés nagyobb lesz a reméltnél, de hivatalosan nem módosították a várakozást.

Másfél év recesszió után

Gyorsabban nőtt az idei első negyedévben a cseh gazdaság, mint ahogyan azt korábban közölték. A cseh statisztikai hivatal (CSÚ) szerdán nyilvánosságra hozott pontosított becslése szerint az előző három hónaphoz viszonyítva 0,4 százalékkal nőtt a GDP. Éves szinten a növekedés 2,5 százalékos volt. A korábbi adatok negyedéves szinten stagnálást, éves szinten pedig két százalékos növekedést jeleztek.

A CSÚ szerint az idei első negyedévi GDP már csak 0,3 százalékkal alacsonyabb, mint 2011 harmadik negyedében volt, miután a cseh gazdaság több mint másfél évig tartó recesszióba süllyedt.

Alacsony volt a bázis

Az eredményt pozitívan befolyásolta a növekvő külföldi és hazai kereslet a cseh termékek iránt. Ugyanakkor a tavalyi év gazdasági eredménye az utóbbi négy évben a leggyengébb volt, tehát az összehasonlítási alap is alacsony – állapította meg a hivatal.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Egy csapásra megrogyott a brit gazdaság - tényleg nem volt jó ötlet a masszív adócsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 12:38
A semmiből jött az új brit miniszterelnök adócsökkentési csomagja, és azonnal megrogyasztotta a brit gazdaságot - Liz Truss elismeri, hogy talán nem így kellett volna csinálni. Nem csoda: pár hét után máris bukásra áll a felmérések szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin jól benézte európai játszmáját
Káncz Csaba | 2022. október 2. 12:11
Oroszország szempontjából talán a legnagyobb csapás, hogy a Kreml mostantól elfelejtheti Európát mint energiaellátásának elsődleges piacát. A legjobb esetben egy évtizedbe telik, amíg Moszkva Ázsiában visszaszerzi azt, amit Európában elveszített – és ez azt feltételezi, hogy képes bevonzani a szükséges külföldi tőkét és technológiát a szükséges projektek elindításához. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Figyelem, harci helikopterek zaja veri fel a csendet Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 11:27
Intenzív hanghatásra kell számítani egy nemzetközi helikopteres harcászati oktatótanfolyam miatt hétfőtől október 21-ig Veszprém megyében és Somogy megye északi részén.
Makro / Külgazdaság Újra lesújt az orbáni átok? Trópusi barátja mellett kampányol a magyar miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 10:35
Egész hosszú listája van azoknak a politikai vezetőknek, akik azután buktak meg, hogy Orbán Viktor támogatásáról biztosította őket. A magyar miniszterelnök most Jair Bolsonaro mellett kampányol, aki az előzetes felmérések szerint vesztésre áll - egy vereség pedig politikai karrierjének végét jelentheti. 
Makro / Külgazdaság Hamarosan egy magyar kamionos se teheti be a lábát Oroszországba
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 09:02
Oroszország megtiltja a belépést az ország területére az Európai Unió tagállamaiban regisztrált közúti fuvarozóknak - jelentették be Moszkvában.
Makro / Külgazdaság Megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők - nem ömlik már a gáz az egyik vezetékből
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 08:47
A stratégiai szempontból kulcsfontosságú Liman elvesztése után megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők. Egy orosz nukleáris támadás magukat az oroszokat is hátráltatná; nem ömlik tovább a gáz az Északi Áramlat 2-ből. A háromnaposra tervezett invázió 221. napja kezdődött el - összefoglaló.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG