TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A Kalbitz körüli vihar rámutat az AfD legfőbb dilemmájára: meddig tud együttműködni a radikálisokkal úgy, hogy ne ijessze el a mérsékelt konzervatív szavazókat? A forrongó párt számára megváltásként érkezett Merkel és Macron hétfői bejelentése. Káncz Csaba jegyzete.

Az euroszkeptikus - és a volt NDK tartományaiban erőteljes képviselettel bíró - AfD folyamatosan morzsolódik le a közvéleménykutatásokban, főként, mivel nem találta a választ a koronavírus okozta lezárásokra. Most ráadásul kidobta a pártból az egyik legbefolyásosabb, radikális jobboldali politikusát. Szakadás előtt áll az AfD?

A múlt mélységes kútja

A párt vezetése nagyot robbantott a múlt héten, amikor kirúgta Andreas Kalbitz-ot, az AfD Brandenburg tartományi vezetőjét és egyben a párt szélsőjobboldali szárnyának („Der Flügel”) prominens tagját. Ez a szárny ellenőrzi a párt tagságának mintegy harmadát. A “Der Flügel” (A Szárny) két hónapja a német alkotmányvédelmi hivatal (BfV) által is megfigyelés alatt tartott szélsőjobboldali radikális mozgalom, amely rasszista nézeteket terjeszt, és vall. A BfV vezetője a megfigyelés bejelentésekor hangsúlyozta, hogy a nagyjából hétezer embert összefogó platform két vezetője, Björn Höcke, az AfD türingiai tartományi parlamenti (Landtag-) frakcióvezetője és Andreas Kalbitz, a brandenburgi Landtag AfD-frakciójának vezetője is "kétségkívül szélsőjobboldali beállítottságú politikus".

Andreas Kalbitz (Ronny Hartmann/AFP via Getty Images) Andreas Kalbitz (Ronny Hartmann/AFP via Getty Images)

Valóban, Höcke a történelmi revizionizmus vezéralakja, aki egy 2017-es előadásában a német emlékezéskultúra száznyolcvan fokos fordulatát követelte és a „szégyen emlékművének” nevezte a holokausztra emlékező berlini emlékhelyet. Az elhárítás szerint pedig Kalbitz korábban annak az alkotmány-ellenes radikális szervezetnek (Heimattreue Deutsche Jugend) volt a tagja, amely Hitler rajongóiból állt – egészen a feloszlatásukig. S ne feledkezzünk el a hamburgi parlament AfD frakcióvezetőjéről, Alexander Wolf-ról sem, aki szélsőjobboldali Danubia München szervezet tagja.

Hétfőn jött a megváltás

A Kalbitz körüli vihar rámutat az AfD legfőbb dilemmájára: meddig tud együttműködni a radikálisokkal úgy, hogy ne ijessze el a mérsékelt konzervatív szavazókat? A párt tagsága is megosztott: többségük számára Höcke a legfőbb jelkép, Kalbitz személyében most már egy mártírt is találtak. Jörg Meuthen társ-elnök pedig, aki keresztülvitte a megosztott elnökségben Kalbitz eltávolítását, most a legfőbb áruló lett a párttagság nagy részének a szemében.

Az egykori NDK területén több tartományban az AfD a tavalyi tartományi választáson elvitte a szavazatok negyedét. Kalbitz tartományában, Brandenburgban, az AfD még mindig 20 százalékon áll, második legerősebb pártként. A brandenburgi AfD pedig szépen szembement az országos elnökséggel, hétfőn bejelentve, hogy Kalbitz a tartományi frakció tagja marad.

A párt tehát forrong, eresztékei recsegnek-ropognak. Megváltásként érkezett számára Merkel és Macron jövő hétfőre tervezett bejelentése, miszerint 500 milliárd euró összegű újjáépítési alapot javasolnak a következő többéves keretköltségvetés részeként, amiből kölcsönök helyett vissza nem térítendő támogatásokat juttatnának a koronavírus-járvány által leginkább sújtott tagállamoknak és régióknak. Márpedig az AfD a leghatározottabban ellenzi évek óta a közös európai adósságkibocsátás bármilyen formáját, tehát bizonyosra lehet venni, hogy óriási hangerővel és vehemenciával fogják támadni a kancellárt.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél