BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 20. 09:37

A Kalbitz körüli vihar rámutat az AfD legfőbb dilemmájára: meddig tud együttműködni a radikálisokkal úgy, hogy ne ijessze el a mérsékelt konzervatív szavazókat? A forrongó párt számára megváltásként érkezett Merkel és Macron hétfői bejelentése. Káncz Csaba jegyzete.

Az euroszkeptikus - és a volt NDK tartományaiban erőteljes képviselettel bíró - AfD folyamatosan morzsolódik le a közvéleménykutatásokban, főként, mivel nem találta a választ a koronavírus okozta lezárásokra. Most ráadásul kidobta a pártból az egyik legbefolyásosabb, radikális jobboldali politikusát. Szakadás előtt áll az AfD?

A múlt mélységes kútja

A párt vezetése nagyot robbantott a múlt héten, amikor kirúgta Andreas Kalbitz-ot, az AfD Brandenburg tartományi vezetőjét és egyben a párt szélsőjobboldali szárnyának („Der Flügel”) prominens tagját. Ez a szárny ellenőrzi a párt tagságának mintegy harmadát. A “Der Flügel” (A Szárny) két hónapja a német alkotmányvédelmi hivatal (BfV) által is megfigyelés alatt tartott szélsőjobboldali radikális mozgalom, amely rasszista nézeteket terjeszt, és vall. A BfV vezetője a megfigyelés bejelentésekor hangsúlyozta, hogy a nagyjából hétezer embert összefogó platform két vezetője, Björn Höcke, az AfD türingiai tartományi parlamenti (Landtag-) frakcióvezetője és Andreas Kalbitz, a brandenburgi Landtag AfD-frakciójának vezetője is "kétségkívül szélsőjobboldali beállítottságú politikus".

Andreas Kalbitz (Ronny Hartmann/AFP via Getty Images) Andreas Kalbitz (Ronny Hartmann/AFP via Getty Images)

Valóban, Höcke a történelmi revizionizmus vezéralakja, aki egy 2017-es előadásában a német emlékezéskultúra száznyolcvan fokos fordulatát követelte és a „szégyen emlékművének” nevezte a holokausztra emlékező berlini emlékhelyet. Az elhárítás szerint pedig Kalbitz korábban annak az alkotmány-ellenes radikális szervezetnek (Heimattreue Deutsche Jugend) volt a tagja, amely Hitler rajongóiból állt – egészen a feloszlatásukig. S ne feledkezzünk el a hamburgi parlament AfD frakcióvezetőjéről, Alexander Wolf-ról sem, aki szélsőjobboldali Danubia München szervezet tagja.

Hétfőn jött a megváltás

A Kalbitz körüli vihar rámutat az AfD legfőbb dilemmájára: meddig tud együttműködni a radikálisokkal úgy, hogy ne ijessze el a mérsékelt konzervatív szavazókat? A párt tagsága is megosztott: többségük számára Höcke a legfőbb jelkép, Kalbitz személyében most már egy mártírt is találtak. Jörg Meuthen társ-elnök pedig, aki keresztülvitte a megosztott elnökségben Kalbitz eltávolítását, most a legfőbb áruló lett a párttagság nagy részének a szemében.

Az egykori NDK területén több tartományban az AfD a tavalyi tartományi választáson elvitte a szavazatok negyedét. Kalbitz tartományában, Brandenburgban, az AfD még mindig 20 százalékon áll, második legerősebb pártként. A brandenburgi AfD pedig szépen szembement az országos elnökséggel, hétfőn bejelentve, hogy Kalbitz a tartományi frakció tagja marad.

A párt tehát forrong, eresztékei recsegnek-ropognak. Megváltásként érkezett számára Merkel és Macron jövő hétfőre tervezett bejelentése, miszerint 500 milliárd euró összegű újjáépítési alapot javasolnak a következő többéves keretköltségvetés részeként, amiből kölcsönök helyett vissza nem térítendő támogatásokat juttatnának a koronavírus-járvány által leginkább sújtott tagállamoknak és régióknak. Márpedig az AfD a leghatározottabban ellenzi évek óta a közös európai adósságkibocsátás bármilyen formáját, tehát bizonyosra lehet venni, hogy óriási hangerővel és vehemenciával fogják támadni a kancellárt.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzset
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 11:03
Az adás véget ért, de megtekinthető a kormány Facebook-oldalán. Szó van a nyári rendezvények megtartásának lehetőségéről, egyes utazási korlátozások lazításáról Ukrajna és Bulgária irányába. Beszélnek a vasúti közlekedés aktuális biztonsági szabályairól és a jegyeladásokról, valamint az Mfor.hu kérdésére a balatoni hajózásról is.
Makro / Külgazdaság 26 új koronavírus-fertőzött, hét halott
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 09:03
3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 7 idős krónikus beteg – közölte a kormány. Ez 26 fős növekedés az ismert esetek számában, de jelentősen, 99 fővel csökkent az aktív fertőzések száma.
Makro / Külgazdaság Négyen kapnak vérplazmakezelést koronavírusra Magyarországon
Eidenpenz József | 2020. május 30. 08:44
Jelenleg négy súlyos betegen alkalmazzák a vérplazmás kezelést a koronavírus ellen kísérleti terápiaként. Mindenki, aki kapja a kezelést, már jó állapotban van. A remdesivirről a nemzetközi sajtóban ellentmondásos hírek érkeztek.
Makro / Külgazdaság Az arany vásárlását javasolja egy liechtensteini tanulmány
Káncz Csaba | 2020. május 30. 06:37
A 350 oldalas jelentés hitelesen érvel az arany, mint befektetési eszköz mellett. A monetáris politika normalizációja világszerte lekerült az asztalról, miközben a történelem folyamán békeidőben még soha nem nőttek olyan ütemben az adósságok, mint idén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Begurult Trump: megszakítja a kapcsolatokat a WHO-val
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 21:35
Az Egyesült Államok szakít az Egészségügyi Világszervezettel, visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát, és felfüggeszti a kínai állampolgárok amerikai beutazásának engedélyezését.
Makro / Külgazdaság Zuhan a gazdaság, ki tudja, hol áll meg – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 20:11
Egyre több gazdasági adat mutat abba az irányba, hogy a korábban vártnál mélyebb recesszió sújthatja a világgazdaságot, és emiatt a kilábalás is lassabb lehet a korábban reméltnél. Kollégánk összegzi az utóbbi napok gazdasági adatait és az abból leszűrhető következtetéseket.
Makro / Külgazdaság Történelmi nap: alapjövedelmet igényelhetnek a spanyolok június közepétől
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 17:39
A koronavírus-járvány súlyosbította a szegények helyzetét, ezért felgyorsították az alapjövedelem bevezetését.
Makro / Külgazdaság Változásokat jelentettek be a bértámogatási programnál
Gáspár András | 2020. május 29. 12:10
Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatójára visszatért Müller Cecília országos tisztifőorvos, az ITM államtitkára pedig a bértámogatási program kisebb kiigazításáról árult el részleteket.
Makro / Külgazdaság 1,658 milliárd euró volt a szolgáltatások külkereskedelmének többlete az első negyedévben
MTI | 2020. május 29. 10:44
A szolgáltatások euróban számított exportja 6,9 százalékkal, importja 3,9 százalékkal csökkent egy év alatt.
Makro / Külgazdaság Így nőtt a magyar gazdaság az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 09:13
A statisztikai hivatal második becslése megerősítette az elsőként közölt, 2 százalékos, szezonálisan és naptárhatással kiigazított növekedést.
Friss
hírlevél