1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az IMF-tárgyalásokról és magyar makrogazdasági adatokról közölt elemző írást a Wirtschaftsblatt című osztrák gazdasági lap. A Handelsblatt című német lap pedig arról értekezik, hogy most már nem független az MNB.

"Paradox módon"

A piaci környezetben bekövetkezett megnyugvásnak köszönhetően Magyarország elkerülte, hogy megállapodást kelljen kötnie a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), egy uniós túlzottdeficit-eljárást azonban még kilátásba helyezhetnek - írta a Wirtschaftsblatt nyomtatott kiadása.

Hosszú hónapokig a magyar szuverén államadósság felárának alakulását egyetlen dolog határozta meg: az, hogy létrejön-e egy megállapodás az IMF-fel - mutatott rá a cikkíró. Paradox módon ugyanezek a piacok gondoskodtak most arról, hogy a megállapodás - mint ahogy azt Birgit Niessner, az Erste Csoport vezető elemzője megfogalmazta - "határozottan lekerült a napirendről" - tette hozzá (a tárgyalásokért korábban felelős Varga Mihály ebbéli tisztéről már le is mondott).

A tízéves futamidejű államkötvények kamata legutóbb 6,5 százalék körül alakult, tavaly ilyenkor még 10,5 százalék volt. Miután a felárak csökkentek, csökkent egy IMF-megállapodás szükségessége is - írta a lap. A vele járó feltételek és az ahhoz kötődőnek érzett szuverenitásvesztés miatt a kormány amúgy sem igazán akart megállapodást - vélte a szerző.

Van még itt egy kis gond

A Wirtschaftsblatt szerint továbbra is megoldatlan egy, az EU-val szembeni látens konfliktus. Ha a magyar deficit meghaladja a bruttó hazai termék (GDP) három százalékát, lehetséges, hogy az unió túlzottdeficit-eljárást akar majd indítani. Ez azonban meglehetősen pontatlan interpretálása a magyar helyzetnek, a deficitcélt ugyanis tavaly teljesítettük, a tartalékok zárolásával és egy 1%-os vagy afeletti növekedéssel szinte biztos, hogy idén is összejön (az Európai Bizottság legfrissebb prognózisa szerint 2013-ben nem fog ez sikerülni). A túlzottdeficit-eljárás pedig 2004 óta tart ellenünk, az európai pénzügyminisztrerekből álló Ecofin májusban arról dönthet, hogy kikerülünk ez alól, vagy határozatot hozhat arról, hogy a kohéziós alapok egy részét zárolják (ez nagy csapás lenne a beruházásokra)

Az Economist Intelligence Unit elemzői szerint a deficit három százalék alatt tartásához 120 milliárd forint értékben kellene végrehajtania bevételnövelő és takarékossági intézkedéseket. Nem tudni, hogy a kormány kész-e erre - írta az osztrák gazdasági lap (Varga Mihály ma úgy nyilatkozott, nem lesz szükség megszorításokra, a GKI mai tanulmánya szerint 200 milliárdos csomagra is szükség lehet).

A Handelsblatt szerint oda a független jegybank

A Handelsblatt című német üzleti lap Matolcsy György jegybankelnöki jelöléséről számolt be hétfői számában.
A kormány meghosszabbított karja című írás szerzője, Stefan Menzel kifejtette, Orbán Viktor ugyan azzal indokolta Matolcsy jelölését, hogy kormányzati tapasztalattal rendelkező szakemberre van szükség a Magyar Nemzeti Bank élén, de "gazdasági miniszterként" éppen Matolcsy a "felelős" azokért az >>unortodox módszerekért<<, amelyeket értetlenséggel fogadtak különösen a külföldi befektetők körében".

Hozzátette: a "megszegett adózási ígéretek, az eddigi jegybankelnök, Simor (András) ellen intézett támadások - mindez jórészt Matolcsy György számláját terheli", most pedig "nagy az aggodalom pénzügyi szakértők körében, hogy a budapesti nemzeti bank az Orbán-kormány meghosszabbított karja lesz, és politikai tevékenységet fejt majd ki".

Matolcsy a pénteki parlamenti bizottsági meghallgatásán igyekezett eloszlatni pénzügyi piacokon jelentkező aggodalmakat, de "a budapesti pénzügyi világ legtöbb ismerője" ezt csupán "politikai retorikának tartja, nem pedig a jegybanki függetlenség megóvására irányuló akarat megnyilvánulásának" - fejtette ki a német üzleti lap szerzője.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG