<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Sanghajban a Covid elleni védekezésben bármely eszközt bevetnek, még azt is, hogy egészen kisgyeremeket választanak el szüleiktől, akik sokszor órákig, napokig nem tudnak semmit róluk.

Esther Zhao úgy gondolta, helyesen cselekedett, amikor március 26-án lázasan bevitte 2 és fél éves kislányát egy sanghaji kórházba. Három nappal később Zhao könyörgött az egészségügyi hatóságoknak, hogy ne válasszák el őket, miután mindkettójük tesztje Covid-pozitív lett, mondván, hogy lánya túl fiatal ahhoz, hogy elvigyék egy gyermekek karanténközpontjába - írja a Reuters.

Az orvosok ezután megfenyegették Zhaót, hogy a lányát tovább benntartják a kórházban, ha nem járul hozzá a lány átszállításához a sanghaji közegészségügyi klinikai központjába. 

Vásárlók sorakoznak egy sanghaji élelmiszerüzletben 2022. március 30-án. Fotó: MTI/APVásárlók sorakoznak egy sanghaji élelmiszerüzletben 2022. március 30-án. Fotó: MTI/AP

Amióta a lányát átvitték a központba, Zhao egyetlen rövid üzenetet kapott arról, hogy kislánya jól van. 

"Fogalmam sincs, milyen helyzetben van a lányom" - mondta szombaton könnyek között, még mindig a kórházban ragadva, ahová múlt héten került.

"Az orvos azt mondta, hogy a sanghaji szabályok szerint a gyerekeket a kijelölt pontokra, a felnőtteket karanténközpontba kell küldeni, és nem kísérheti el a gyerekeket."

Zhao még jobban pánikba esett, miután egy sanghaji egészségügyi intézményben síró gyerekekről készült képek elterjedtek Kínában. Az anonim plakát szerint ezek olyan gyerekek voltak, akiknek COVID-19-tesztje pozitív lett, és elválasztották szüleiktől a jinshani központban.

A kínai Weibo és Douyin közösségi oldalakon közzétett fotók és videók azt mutatják, hogy három síró csecsemőt tettek egy kiságyba. 

A Sanghaji Közegészségügyi Klinikai Központ azt közölte, hogy az interneten keringő fotók és videók nem a jinshani csecsemő karanténlétesítményben készültek, hanem akkor, amikor a kórház a gyermekosztályát egy másik épületbe költözteti, hogy megbirkózzanak az egyre növekvő számú karanténnal. 

Ezt a „kórházi környezet javítása érdekében” tették – olvasható a hivatalos WeChat-fiókjában szombaton, hozzátéve, hogy több gyermekgyógyászat szervezett, és erősítené a kommunikációt a gyerekek szüleivel.

De kicsivel később szombaton a sanghaji pletykaromboló WeChat, amelyet a kínai kibertérfigyelő szervezet támogat, négy fotót tett közzé, amelyek állításuk szerint a gyerekek jelenlegi helyzetét mutatják be a jinshani központban. Az egyik fotón kisgyerekek láthatók a két sorban elhelyezett ágyakon ülve és állva, a képen felnőttek nem láthatók. Egy másik fotón egy úgynevezett "hazmat" öltönyös személy vigyáz egy kiságyban fekvő babára.

Egy sanghaji egészségügyi tisztviselő a múlt héten azt mondta, hogy a COVID-pozitív gyermekeket kezelő kórházak online kapcsolatot tartottak a szüleikkel.

Szombatra az eredeti bejegyzést törölték a Weibóból. A karanténkórház WeChat csoportjában a Reuters-szel megosztott bejegyzések szerint egyes esetekben akár 3 hónapos gyermekeket is elválasztanak szoptató anyjuktól. Egy másik esetben egy sanghaji óvodából több mint 20, 5-6 éves gyereket küldtek karanténközpontba szüleik nélkül.

Míg a sanghaji esetek száma globális mércével mérve alacsony, a kínai hatóságok megfogadták, hogy ragaszkodnak a "dinamikus mentesítéshez", amelynek célja az összes pozitív eset tesztelése, nyomon követése és központi karanténba helyezése.

Sanghajban szombaton 6051 lokálisan átadott tünetmentes COVID-19 esetet és 260 tünetmentes esetet jelentettek április 1-jén, szemben az előző napi 4144 tünetmentes és 358 tünetmentes esettel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ismét ukrán zászló leng egy fontos fekete-tengeri szigeten – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 18:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Makro / Külgazdaság Október 1-jétől egy liter benzin 800 forintba kerül majd?
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 18:32
Akár ez is következhet Nagy Márton egy múlt heti konferencián tett kijelentéséből, miszerint az "árstopok nem jó dolgok, azokból ki kell jönni". Azóta találgatja a fél ország, hogy akkor ez azt jelenti-e, október 1-je után ismét piaci árakon tankolhatunk, illetve vehetjük meg a csirkefarhátat és a másik öt terméket. Erről is beszélt lapunk főszerkesztője a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Ennyi volt: mindjárt elfogy a benzin a durva válságba jutott országban
Kollár Dóra | 2022. július 4. 18:08
Egyre súlyosabb a helyzet Srí Lankában, és egyelőre nem igazán látszik a valódi megoldás a problémára. Bár törekvések a jó irányba vannak, mindez azon a tényen nem változtat, hogy az országnak két hetet kell vegetálnia most úgy, hogy gyakorlatilag elfogyott a szigeten a benzin.
Makro / Külgazdaság A lengyel kormány is megsarcolná a bankokat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 17:05
Lengyelország fontolóra veheti a túl alacsony betéti kamatokból származó banki extraprofitra kivetett különadó bevezetését, ha a bankok nem hajlandóak "szilárd" szintre emelni a betéti kamatokat.
Makro / Külgazdaság 100 milliárd eurót mozgósítana az EU Ukrajna újjáépítésére
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 16:14
A koronavírus-válság utáni segély- és támogatási programok mintájára háború utáni újjáépítési alap létrehozására terjesztett elő javaslatot az Európai Beruházási Bank (EIB).
Makro / Külgazdaság Elemzők: nagyon megszenvedné Európa az orosz gázstopot
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 14:24
Londoni elemzők becslése szerint az orosz földgázszállítások leállásának növekvő kockázata miatt immár 40 százalék körüli az esélye annak, hogy az európai gazdaság az idén recesszióba kerül.
Makro / Külgazdaság Agresszívek és már lövöldöznek is a migránsok Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 13:59
A Vajdaságban beszélt erről a külgazdasági és külügyminiszter.  
Makro / Külgazdaság Rossz hír érkezett az euróövezetből: romlik a hangulat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 12:26
Az elemzői várakozásoknál is jelentősebben romlott júliusban a befektetői hangulat az euróövezetben a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn közölt felmérése szerint.
Makro / Külgazdaság Olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj a nem hatósági árakon tankolóknak
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:51
A beszerzés kerül kevesebbe, ezért a csökkenés.
Makro / Külgazdaság EP-jelentés: Magyarország súlyosan sérti az EU alapértékeit
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:27
Judith Sargentini utódja is lesújtó képest festett az elmúlt négy évről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG